Naprednjačke laži ili pljačka budžeta?

Samo nekoliko trenutaka po završetku šljunčanja i "slikanja" jedan meštanin vozi bicikl. Pa koliko je to šljunka nasuto?

Posle učestalih izjava Blaže Kneževića i Milice Pavlović o šljunčenju desetina kilometara atarskih puteva morala bi da reaguje budžetska inspekcija ali i tužilaštvo i policija!

Ovih dana, svedoci smo, velikog „angažovanja“ čelnika grada Šapca da pokažu građanima kako ta njihova vlast nešto radi. Jer, prošlo je punih deset meseci naprednjačke vladavine a građani Šapca ne videše nikakav napredak. Naprotiv, samo urušavanje i uništavanje svega onoga što je prethodna vlast uradila. A da je naš grad postao prljav i zapušten može se videti na svakom koraku i to je valjda svima jasno. I onima koji, iz nekog ličnog razloga podržavaju ovu nakaradnu naprednjačku vlast i onima kojima je do Šapca stalo.

I, tako, po ugledu na njihove naprednjačke „kolege“ iz Beograda i Republike, uz, naravno, svesrdnu pomoć „medija“ (stavljeno pod navodnice jer to nisu mediji već sluge režima) rastrčaše se šabački gradonačelnik Dr Aleksandar Saša Pajić i njegov zamenik Blaža Knežević da pokažu građanima Šapca da ipak nešto rade.

Naravno, kako dolikuje, podeliše i obaveze. Gradonačelnik preuze „obilaženje“ „kulturnijeg“ dela posla, asfaltiranje, a zamenik onaj „prljaviji“ (u svakom smislu te reči) šljunčanje atarskih puteva. Da im cilj nije samolekramiranje ne bi mi pojama imali da se bilo šta radi. I možda bi tako i bilo bolje. Za sve.

U svakom slučaju, Đavo im ne dade mira, pa pokrenuše „medijsku mašineriju“ da pokažu kako se u Šapcu za proteklih pedeset, pa i sedamdesed, godina ništa nije radilo i da tek njihovim dolaskom Šabac ima budućnost.

„Cilj nam je ravnomeran razvoj i bolji život svih naših sugrađana“ – „grmi“ gradonačelnik.

Ono što smo obećali građanima, to i ispunjavamo. Želim da ponovim svim građanima Šapca da će u narednom periodu Grad nastaviti sa radovima i da nijedna mesna zajednica neće biti zaboravljena. Grad Šabac će se potruditi da mašine uđu i pošljunče puteve tamo gde decenijama nisu bile. Nemamo mi čarobni štapić da uradimo sve i odmah jer godinama ništa nije rađeno, ali ćemo se u narednom periodu svakako potruditi da saniramo sve što dugi niz godina nije rađeno“ – busa se u prsa zamenik gradonačelnika.

Tako mi i saznadosmo da se po nekim sokacima asfaltira od 100-700 metara ulica (neću sad o tome) te da se po nekim zabitima seoskih mesnih zajednica šljunči, ni manje ni više, već preko trideset kilometara atarskih puteva???

E, ovde malo preteraše. Ako se zna da je širina puta tri metra i da minimalni sloj šljunka koji se nasipa ne sme biti manji od 10 santimetara ispada, matematika kaže, da je za svaka tri metra puta potreban jedan kubik šljunka. To znači da je u Tabanović, za koji kažu da je pošljunčeno 7 kilometara puta, bilo potrebno 2.333 kubika šljunka i 156 kamiona (nosivost 15 kubika mada ovako veliki kamioni teško da bi do tih puteva mogli doći – ali ajde…) da to preveze.

U Ševaricam je pošljunčeno 12 kilometara puta. Za to je bilo potrebno 4.000 kubika šljunka i 267 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

U Drenovacu je pošljunčeno 8 kilometara puta. Za to je bilo potrebno 2.667 kubika šljunka i 178 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

U Mačvanskom Pričinoviću pošljunčeno je 3+1 kilometar puta. Za to je bilo potrebno 1.333 kubika šljunka i 89 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

Tabanović

Pošljunčeno 7 kilometara puta. Za to je potrebno 2.333 kubika šljunka i 156 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

Ševarice

Pošljunčeno 12 kilometara puta. Za to je potrebno 4.000 kubika šljunka i 267 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

Drenovac

Pošljunčeno 8 kilometara puta. Za to je potrebno 2.667 kubika šljunka i 178 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

Mačvanski Pričinović

Pošljunčeno 3+1 kilometar puta. Za to je potrebno 1.333 kubika šljunka i 89 kamiona (nosivost 15 kubika) da to preveze.

Ko je video kamione?

I ako sad saberemo sve ovo što je urađeno u ove četiri mesne zajednice, a sa čim se javno hvale, dobićemo fapantan podatak da je naprednjačka vlast za samo nekoliko dana ugradila 10.333 kubika šljunka (i planira još 700 kubika u Mačvanskom Pričinoviću). Da bi taj šljunak bio „ugrađen“ moralo je 738 kamiona (nosivost 15 kubika) da ga preveze???

E, sad se postavlja logično pitanje: da li su meštani ovih sela videli tolike kamione da prolaze njihovim ulicana ili se „nesposobna družina“ malo zaigrala. Po sistemu „šta dete zna šta je 50 kila“.

Međutim, ovde se postavlja i još jedno mnogo ozbiljnije pitanje: da li je ovo, čime se naprednjaci hvale, samo plod njihove mašte ili sračunata priča da se opravda novac koji je, za ove namene, potrošen iz budžeta. Jer, postoji osnovana i opravdana sumnja da se ovaj posao nije u potpunosti odradio.

Može li ovo neko da objasni?

Pitanje za gradonačelnika, njegovog zamenika, budžetsku inspekciju ali i tužilaštvo i policiju:

– iz koje šljunkare je uzeto više od 10.000 kubika šljunka, koliko je potrebno da se pošljunči 31 kilometar atarskih puteva, i po kojoj ceni je to plaćeno?

– čiji kamioni su, više od 700 puta, prvozili šljunak od šljunkare do odredišta i koliko je taj prevoz plaćen?

– u kom vremenskom periodu su ovi atarski putevi pošljunčani?

– koliko je novca, iz budžeta grada, potrošeno za ovu namenu i sa koje „pozicije“?

Laž, pljačka ili oboje

Da bi saznali da li nas samo lažu ili i pljačkaju moramo da postavimo neka iitanje gradonačelniku, njegovom zameniku ali i budžetskoj inspekciji kao i tužilaštvu i policiji:

– iz koje šljunkare je uzeto više od 10.000 kubika šljunka, koliko je potrebno da se pošljunči 31 kilometar atarskih puteva, po kojoj ceni je to plaćeno?

– čiji kamioni su, više od 700 puta, prvozili šljunak od šljunkare do odredišta i koliko je taj prevoz plaćen?

– u kom vremenskom periodu su ovi atarski putevi pošljunčani?

– koliko je novca, iz budžeta grada, potrošeno za ovu namenu i sa koje „pozicije“?

Priznanice za ove poslove, u koje je teško poverovati da su kvalitetno urađeni, moraju imati i predsednici mesnih zajednica pa samim tim i oni postaju saučesnici, ili svedoci, u ovoj „igri“.

Ivan Kovačević

Zapamtite ova lica, ili nas lažu, ili…
Zapamtite ova lica, ili nas lažu, ili…
Exit mobile version