Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta akademiku Dušanu Kovačeviću uručeni Ključevi grada Šapca

Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta, akademiku Dušanu Kovačeviću, dobitniku Aprilske nagrade grada Šapca u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca, u četvrtak, neposredno pred izvođenje četvrte festivalske predstave, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručio je Ključeve grada Šapca.

-Večeras je zaista posebna prilika. Ključ grada Šapca je najveće i najvažnije priznanje koje grad dodeljuje najzaslužnijim sugrađanima i onima koji nisu naši sugrađani, ali takođe u svojim delatnostima dostižu najveće rezultate. Večeras u pozorištu, hramu kulture, Komisija za dodelu Aprilske nagrade grada Šapca je odlučila da najvažniju godišnju nagradu u 2016. godini dodeli našem akademiku Dušanu Kovačeviću- rekao je Zelenović.

Nakon što je primio Ključeve, akademik Kovačević se prisetio svojih prvih profesionalnih koraka u Šapcu.

-Kada su mi rekli da ću dobiti ovu nagradu, prisetio sam se da sam u ovom pozorištu prvi put u životu gledao jednu predstavu, da sam ovde u biblioteci uzeo prve knjige koje sam čitao, da sam zapravo u ovom gradu napravio prve korake u poslu kojim ću se baviti. Tad naravno nisam znao da ću se posle toliko godina vratiti ovde i primiti ovu nagradu. Sad imam ključ i više neću morati da zvonim kad budem dolazio, ulaziću u bilo koje doba dana i noći u Šabac. Ja vam se zahvaljujem od sveg srca i nadam se da će ovaj divan festival biti svake godine sve bolji, a mi ćemo se potruditi da tako i bude- obećao je Kovačević, koji je i član Umetničkog saveta festivala.

Osim Ključa grada, Dušanu Kovačeviću biće dodeljeno i zvanje Počasni građanin grada Šapca. Kako je u odluci Komisije za dodelu Aprilske nagrade obrazloženo, Dušan Kovačević je najznačajniji savremeni srpski pisac, a Šabac kao grad u kom se školovao, uz njegovo delo, dobija na značaju i vrednosti. Pre manje od pola godine u Šabačkom pozorištu održane su Večeri Dušana Kovačevića, koje su proglašene jednim od kulturnih događaja godine u Srbiji.

D.Dimitrijević

Exit mobile version