Na dan održavanja Europrajda počinjeno minimum 14 incidenata

Od održavanja EuroPrajd šetnje i tvrdnji kako nasilja tog dana nije bilo, Udruženje Da se zna! je do danas evidentiralo 14 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom koji su se dogodili upravo tog 17. septembra 2022 godine, na dan EuroPrajda.

Od toga, u osam incidenata došlo je do fizičkog napada na grupe i pojedince, dok je u ostalim incidentima počinjeno uznemiravanje i uništavanje imovine. Fizički napadi su u većini slučajeva ostavili telesne povrede prebroditeljima i prebroditeljkama ovih napada.

Shodno tome, izjave plasirane od strane državnih organa kako tog dana nije bilo povređenih nisu tačne. Tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i premijerke Ane Brnabić o tome da je država uspela da zaštiti sve učesnike EuroPrajd šetnje predstavljaju negiranje stravičnog homofobičnog i transfobičnog nasilja i diskriminacije kojima su brojne osobe iz naše zajednice bile izložene.

Podsećamo i da je tokom avgusta naše Udruženje evidentiralo preko 30 incidenata motivisanih mržnjom prema osobama koje su deo kvir zajednice, ali i prema celoj zajednici u vidu govora mržnje i stvaranja neprijateljske atmosfere u javnom prostoru. Avgustovske brojke veće su nego broj evidentiranih incidenata tokom svih prethodnih meseci ukupno od početka godine.

Zabrinjava činjenica da većina ovih incidenata nije prijavljena nadležnim institucijama, u najviše slučajeva zbog nepoverenja u njihov rad, nevoljnosti prebroditelja i prebroditeljki da se upuštaju u „dugotrajne sudske procese koji retko imaju epilog“, ali i činjenice da su nekim od ovih incidenata prisustvovali pripadnici MUP-a koji nisu hteli da reaguju i spreče napade.

Uzevši ovo u obzir, Udruženje Da se zna! apeluje da nadležni organi savesno i efikasno pronađu i procesuiraju počinioce krivičnih i prekršajnih dela, i to ne samo onih koji su se dogodili na dan EuroPrajda. Neophodno je procesuiranje svih prethodnih i budućih zločina iz mržnje i slučajeva diskriminacije počinjenih iz predrasude prema osobama drugačijih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i izražavanja.

S obzirom na to da verujemo da je ovo tek deo incidenata koji su se dogodili uoči, tokom i neposredno nakon EuroPrajd šetnje, pozivamo sve prebroditelje i prebroditeljke incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom da incidente prijave na sajtu Da se zna!

www.dasezna.lgbt.

Exit mobile version