“Mi o nama” u Biblioteci šabačkoj

U ponedeljak, 10. oktobra u 12 časova u galeriji Biblioteke šabačke svečano će biti otvorena izložba „Mi o nama“ povodom obeležavanja 175 godina Biblioteke šabačke.

Istorija Biblioteke nisu samo istorijat zgrade, gradnje, popravke, prepravke, preseljavanje i useljavanje već su to i ljudi, navode iz ove kulturne ustanove.

Izložba „Mi o nama“ obuhvata bibliotekare ovog stoleća koji su se trudili da u vremenima krize, Biblioteka bude mesto susreta, razgovora, čitalačkih zadovoljstava i otkrića. Autori postavke su želeli da istaknu da je uloga bibliotekara podjednako važna kao i građevine, knjige i čitaoci. Vremenska distanca kao jedan od najvažnijih kriterijuma za objektivno sagledavanje svakog događaja je, u slučaju bibliotekara, bila prevelika. O njima se u Zavičajnom odeljenju čuva tek poneka fotografija, šturi zapis ili nepotpuna informacija. Do ovog trenutka, niko se nije bavio onima koji su svojim radom utkani u 175 godina Biblioteke, naglašavaju autori izložbe.

Bliotekari su želeli da kroz interesantnu postavku predstave deo onih koji su istoriju Ustanove pisali. Autori izložbe su Jelena Podgorac Jovanović, Vesna Timotić, Kristina Aleksić, Aleksandra Erdevički Tomić, Anita Vuković, Dušan Jovanović, Nebojša Cvejić i Biljana Bogojević.

Svi zainteresovani će postavku moći da pogledaju tokom oktobra a u okviru samog programa biće dodeljene i nagrade najboljim čitaocima u protekloj godini.

Exit mobile version