“Mi o nama” i nagrade čitaocima u Biblioteci šabačkoj

Povodom obeležavanja 175 godina Biblioteke šabačke u ponedeljak u 12 časova u galeriji Biblioteke šabačke, otvorena je izložba “Mi o nama” ,izložba o bibliotekarima, a upriličena je i dodela nagrada čitaocima.

“Istorija Biblioteke nisu samo istorijat zgrade, gradnje, popravke, prepravke, preseljaji i useljaji, već su to i ljudi. Svesni te činjenice, bibliotekari su želeli da kroz interesantnu postavku predstave deo onih koji su istoriju Ustanove pisali. Autori izložbe „Mi o nama“ su Jelena Podgorac Jovanović, Vesna Timotić, Kristina Aleksić, Aleksandra Erdevički Tomić, Anita Vuković, Dušan Jovanović, Nebojša Cvejić i Biljana Bogojević,” istakli su iz ove ustanove.

“Izložba „Mi o nama“ obuhvata bibliotekare ovog stoleća koji su se trudili da, u vremenima krize, Biblioteka bude mesto susreta, razgovora, čitalačkih zadovoljstava i otkrića. Autori postavke su želeli da istaknu da je uloga bibliotekara podjednako važna kao i građevine, knjige, čitaoci. Vremenska distanca kao jedan od najvažnijih kriterijuma za objektivno sagledavanje svakog događaja je, u slučaju bibliotekara, bila prevelika. O njima se u Zavičajnom odeljenju čuva tek poneka fotografija, šturi zapis ili nepotpuna informacija. Do ovog trenutka, niko se nije bavio onima koji su svojim radom utkani u 175 godina Biblioteke,” napominju.

Jedan od nagrađenih čitalaca, Mila Babić istakla je da voli da čita kao i da smatra da se iz sveta knjiga može mnogo šta naučiti dok jedna od mlađih nagrađenih čitalaca, Petra Milenković, naglašava da je član biblioteke već 8 godina kao i da voli da posećuje biblioteku.

Svi zainteresovani će postavku moći da pogledaju tokom meseca oktobra.

Exit mobile version