„Mame i tate- 10 stvari koje rade pametni roditelji“

Predavanje u Aneksu Biblioteke šabačke

Treće u nizu predavanja „Formule vaspitanja“, pod nazivom „Mame i tate- 10 stvari koje rade pametni roditelji“, održano je u sredu u Aneksu Biblioteke šabačke. Odgovore na pitanja o vaspitanju dece i mladih dala je psihološkinja Katarina Jovanović, koja već duže vreme uspešno sarađuje sa ovom ustanovom kulture. Ona je na početku upozorila da je važno da buduće majke dobro promisle s kim žele da stvaraju potomstvo, budući da „dete jeste čudo, ali ne takvo čudo da može da popravi lošu komunikaciju, da škrtost pretvori u velikodušnost, a nerazumevanje pretvori u razumevanje“. Naglasila je da je, da bi se razmišljalo o začeću, neophodno da postoji zrela partnerska ljubav.

-Ovog puta smo malčice pomerili fokus pa, osim što pričamo o maminom i tatinom odnosu prema deci, govorimo i o odnosu između njih samih, a i malo šire od toga. Drago mi je što među prisutnima prepoznajem mnogo pametnih roditelja, jer su pametni oni roditelji koji uvek hoće da saznaju više- rekla je Katarina Jovanović.

Jovanovićeva je navela i obrazložila 10 stvari koje rade pametni roditelji, a koje podrazumevaju sledeće: imaju cilj i plan, znaju da odnos koji razvijaju sa svojom decom određuje ponašanje dece i utiče na to kakvi će ljudi postati, gazde su u kući, uče iz svojih grešaka, prihvataju svoje razlike, podstiču razvojni mentalni stav kod svoje dece, znaju sa učiteljima, oni nisu samo mame i tate, znaju da su muškarci i žene različiti i ne prave veliku frku oko toga i, na kraju, koriste resurse.

Govoreći o tome u čemu roditelji najviše greše, ona je navela nekoliko ključnih situacija.

-Prvo, volim  moje dete, ono mi je na prvom mestu žrtvovaću sve za njega, a kad dete poraste, znaće to da ceni. Neće, znaće da ceni samo sebe. Drugo, „što da ga mučim, naradiće se u životu“. Neće. Ako se ne muči uopšte i ako ništa ne odradi, ne „pojede svoj deo kolača“, onda će se desiti da mama i tata kada bude imao/la trideset godina i dalje nešto rade za njega. Treće, kada kažu: „Pustiću ga, svi to rade“. Ne. Ne rade to svi. Vi ćete ga pustiti zato što vam je tako lakše. Možda najopasnije od svih: „Najvažnije mi je da mom detetu budem prijatelj“. A ja pitam: Ko će mu onda biti roditelj?- objasnila je ona.

Direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić je primetila da su teme vaspitanja i ljubavi prema deci večne, potrebne i interesuju sugrađane. Ona je rekla da je saradnja sa dokazanim stručnjakom u psihologiji, ne samo u akademskom znanju, nego i u praksi, utoliko draža i na obostrano zadovoljstvo pobuđuje veliko interesovanje sugrađana.

Katarina Jovanović je ranije održala dva predavanja iz ovog ciklusa „U potrazi za samopouzdanim roditeljima“ i „Era tinejdžera: kako preživeti?“. Temelj svakog zdravog društva je zdrava porodica, primarna identifikacija je osnov odrastanja, a neprestano učenje i interesovanje samo mogu biti od koristi. Stvari su se promenile u poslednjih sto godina kada je vaspitanje dece u pitanju i na snazi je upozorenje psihologa na drugačije vreme, a samim tim i drugačije roditelje i decu. U ciklusu „Formule vaspitanja“, ostalo je još jedno, četvrto predavanje, koje će biti realizovano ove godine.

D.Dimitrijević

Exit mobile version