Kupljene diplome kao normalnost

Vest da je uhapšena lažna zubarka sa falsifikovanom diplomom koja je držala ordinaciju u Beogradu na vodi izgleda da skoro nikog nije iznenadila ni zabrinula. Sem onih koji su se kod nje lečili.

Po nalogu javnog tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu za S. S. (48) određeno je zadržavanje od 48 sati. Ona se tereti za krivična dela falsifikovanje isprave, nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, prenose beogradski mediji.

Prema navodima krivične prijave, S. S. se od 21. januara 2021. godine u svojoj stomatološkoj ordinaciji „BV dental estetic“, u Bulevaru Vudroa Vilsona 8, bavila pružanjem stomatoloških i usluga „anti ejdž“ medicine sa navodno stečenim zvanjem „doktor stomatologije“ i izdatom diplomom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini od 27. februara 1999. godine, za koju je nakandnim proverama utvrđeno da je falsifikovana.

Utvrđeno je da se S.S. registrovala u Agenciji za privredne registre kao S.S. PR, Opšta ordinacija dentalne medicine „BV dental estetic“, sa registrovanom delatnošću „stomatološka praksa“ i bavila se navedenim uslugama bez adekvatnog zvanja i stručne spreme, ističe se u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Međutim, ono što prvo upada u oči je da smo na nešto ovako potpuno oguglali. Za medije, i javnost, mnogo je zanimljivije da izveštavaju o njenom luksuznom životu nego o tome kako jo do nečega ovakvog moglo da dođe.

Dakle, lažne, ili kupljene, diplome su postale naša stvarnost, naša svakodnevica i to više nije ni sramota. O kupljenim diplomama u Šapcu pisao sam u više navrata, ali, i ako je reakcija čitalaca bila velika ništa se nije dogodilo. Niko iz policije i tužilaštva nije reagovao.

To što se sumnja da je jedan visoki funkcioner vladajuće stranke dobio diplomu Medicinskog fakulteta tek onda kda je postao „neko i nešto“ u stranci nikog ne zabrinjava. Valjda zato što ne radi u struci. Ali, šta će se desiti kad jednog dana ipak počne da radi kao lekar, u bolnici, jer mu stranka više nije na vlasti?

I u onoj drugoj zdravstvenoj ustanovi jedna članica stranke se javno hvalila, i na društvenim mrežama bilo, kako je kupila diplomu. A ta i takva diploma joj je omogućila da postane nekakav šef u toj ustanovi. Svi znaju i svi ćute. Jer, navodno ta osoba godinama „krvari“ za stranku i skuplja sigurne glasove. I opet niko se od nadležnih institucija nije oglasio.

Javno se priča i da je u Komunalnoj policiji „more“ kupljenih diploma koje im služe, na svu sreću, samo da podignu koeficijent i da dobijaju veću platu. Ni to nikoga ne iteresuje. Mogao bih do sutra nabrajati gde sve takvih diploma ima ali zašto? Danas je veća čast i ponos kupiti diplomu nego sa desetkom završiti državni fakultet. A i napredovanje u službi je izvesnije.

Trgovina diplomama je postao unosan posao i ozbiljan biznis a kako stvari stoje ne podleže zakonu. Za to se, izgleda, ne odgovara. To čak ne interesuje ni prosvetnu inspekciju. Možeš da prijavljuješ koga hoćeš i šta hoćeš njih samo interesuje da maltretiraju nekog čestitog učitelja koji se zamerio nevaspitanom detetu naprednog funkcionera. Ili kad po direktivi treba da smene stručnu i čestitu direktorku da bi na njeno mesto doveli zaslužnog člana stranke.

Doktorske titule se „prišivaju“ uz ime kao dugmići. Samo vidiš potpisao se sa Dr. Kako i zašto niko ne zna ali nikog i nije briga. A drug doktor sa drvene bandere pravo u kabinet Ministra za privredu, recimo. Sa kupljenom diplomom, i „ugledom“ u političkoj stranci možeš da se zaposliš bilo gde. Samo ako hoćeš. I u javnom preduzeću direktor da budeš. I u pozorištu ako treba.

Pa onda, pitam se, što džabe maltretiramo decu da idu u školu i uče. Legalizujemo posao, otvrimo specijalizovane radnje za prodaju diploma i, „ćao zdravo“!

Ipak, ne brinite, neće nam se ugasiti škole ni fakulteti. U njima će ostati oni koji hoće da uče i kojima je do znanja stalo. Ako zbog ničeg drugog ono zbog odlaska iz zemlje. Jer Srbija više nije zemlja za normalan život.

Ivan Kovčević

Exit mobile version