Kultura je domaćin u Šapcu, a ne gost

Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio Šabac

Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio je danas Šabac, kako bi promovisao akciju „Negujmo srpski jezik“. Tim povodom u Biblioteci šabačkoj, u prisustvu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika Dušana Kostadinovića i direktora kulturnih ustanova grada, otvorio je izložbu postera na kojima ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije daju podršku zaštiti srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

Cilj je da se kroz skretanje pažnje na jezičke nedoumice u standardnoj upotrebi ukaže na važnost kulture govora i lepote izražavanja, čistote srpskog jezika u svakodnevnom govoru i javnom diskursu. Vukosavljević je obišao prostorije Bibloteke i Aneksa i u razgovoru sa direktorkom Sonjom Bokun Đinić način funkcionisanja ove ustanove kulture ocenio kao nesvakidašnje dobar, čestitajući joj na organizaciji, koja je primer uspešnog rada na promociji i negovanju jezika, čitalačke kulture i pismenosti.

-Šabac je jedan od gradova sa najjačom kulturnom tradicijom u našoj zemlji i veliki broj poslenika kulture je potekao odavde. Ovo je divna prilika da se uverimo kako jedna ustanova kulture funkcioniše na izuzetno kavlitetan način. Naša ideja je da  kroz ovu i druge srodne akcije temu od izuzetne važnosti- očuvanje govora, jezika i pisma, držimo na površini tema u fokusu javnosti, jer verujemo da teme koje se tiču jezičke kulture i kulture govora treba da budu stalno prisutne i da će naša akcija ohrabriti nove slične aktivnosti u celoj Srbiji. U Šapcu je posao dosta olakšan, jer je ova sredina dala veliki doprinos srpskoj kulturi i književnosti. Kultura je domaćin u Šapcu, a ne gost- podvukao je Vukosavljević i dodao da je za različite programe kulture u Šapcu to ministarstvo u poslednje tri godine opredelilo 36 miliona dinara, od toga devet miliona za projekat „Eureka“.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da je Šabac grad kulture, što pokazuje i činjenica da izdvaja najviše sredstava iz budžeta u te namene, te da podrška države gradskim projektima govori o njihovom kvalitetu i dobroj kulturnoj politici. On je zahvalio na podršci projektu rekonstrukcije zgrade Sinagoge, jer nas je kulturno nasleđe opredlilo da budemo ono što danas jesmo.

-Svi naši projekti su usmereni ka cilju da negujemo našu kulturnu tradiciju i da nas kultura opredeli za budućnost. Činjenica da je Šabac jedan od gradova koji odvaja najviše novca za kulturu u Srbiji i mi želimo da nastavimo u tom smeru, da budemo jedan mali epicentar kulturne delatnosti u regionu i Evropi. Pozivam naše građane da zajedno stvaramo nove kulturne vrednosti- poručio je Zelenović.

Direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić istakla je da tradicija od 170 godina i misija te ustanove obavezuju da bude u službi kulture jezika, čitanja i našeg pisma. Ona je naglasila da je ova akcija deo sistematske brige o jeziku i dodala da nacionalne kulture nema bez mišljenja o njoj na maternjem jeziku i pismu.

U okviru akcije održani su i programi za decu: „Likovi iz srpskog“ u kome učestvuju Dejan Aleksić i Vladimir Andrić, „Igranje rečima“, predstava u produkciji Ustanove „Vuk Karadžić“ i radionica Biblioteke grada Beograda „Negujmo srpski jezik“. Večeras od 19 sati u Dvorani „Vinaver“ biće održana književna tribina „Čas na srpskom“ na kojoj će govoriti prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), pesnik i predsednik Matice srpske i Vladimir Kecmanović, književnik. Razgovor će voditi dr Dragan Hamović, član Odbora akcije „Negujmo srpski jezik“. Cilj nacionalne akcije „Negujmo srpski jezik“ je da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version