Kompanija CCS Solutions donirala „zelene maske“ Domu zdravlja

Zaštitna oprema za zdravstvene radnike

Kompanija CCS Solutions iz Beograda donirala je u utorak, 12. maja, Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ 50 „zelenih maski“ i isto toliko filtera. Reč je o proizvodu napravljenom tehnologijom brizganja plastike, od neškodljivog materijala, sa filterima EPA i HEPA standarda koji štite od virusa i bakterija, kao i štetnih materija u vazduhu.

Sterilizacija maske se vrši kraćim prokuvavanjem na temperaturi od 80 do 90 stepeni ili brisanjem alkoholom ili asepsolom.

Direktor Nenad Nikolin rekao je da je od idejnog koncepta  do dizajna i proizvodnje prošlo 25 dana. Pre dve- tri godine napravili su aplikaciju za navijače u košarci „Couch coach“ i sarađivali sa domaćom, ABA i Evroligom, kao i Evrokupom, a pre dva meseca su se preorijentisali na pravljenje maski.

-Do 30. aprila smo napravili 30 hiljada maski i nastavljamo proizvodnju. Maska može da se nosi sedam- osam sati bez problema. Planiramo da doniramo 10 hiljada maski u narednom periodu,  a za nekoliko dana ćemo imati promociju maski za navijače Partizana i Crvene zvezde, ako im se dozvoli prisustvo na utakmicama. Tokom vanrednog stanja donirali smo nekoliko hiljada i ubuduće ćemo slediti tu praksu. Na svakih deset maski koje neka firma kupi za zaposlene, doniramo medicinskoj ustanovi po odabiru te firme po jednu masku.  Ako firma kupi 100 maski, poklanjamo deset- objasnio je Nikolin.

Direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković zahvalila je na donaciji, posebno značajnoj zdravstvenim radnicima na prvoj liniji kontakta sa COVID- 19 pacijentima.

-Zadovoljni smo trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu, a veoma je važno i što među našim zdravstvenim radnicima nije bilo zaraženih. Iz naše zdravstvene ustanove 20 medicinskih sestara radilo je na uzorkovanju nakon što su prošli edukaciju Zavoda za javno zdravlje. Oni su bili najviše izloženi mogućnosti da se inficiraju, ali su uspešno odgovorili zadatku. Posebno je važno što je smo radili uzorkovanje i za pacijente iz Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve- navela je dr Stanković i dodala da je od ponedeljka radno vreme COVID ambulante od devet do 17 sati, jer i dalje treba biti na oprezu  poštovati propisane mere- nošenje zaštitne opreme i poštovanje fizičke distance.

Projekat izrade plastične zaštitne zelene maske podržan je u okviru javnog poziva za suzbijanje efekata pandemije COVID- 19 Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version