Koliko košta kilovat čas struje?

Šokantna računica: što manje struje potrošiš, više platiš:

Ukoliko budete štedeli struju, dobićete popust. Tako glasi plan za predstojeću zimu, za koju stručnjaci predviđaju da će biti izuzetno energetski nestabilna. Međutim, jedan profesor iz Šapca postavio je matematički zadatak koji glasi ovako: „U garaži sam potrošio jedan kilovat struje, dobio sam račun od 870 dinara. Koliko plaćam struju po kilovat času?“.

Svakog meseca plaćamo račun za struju. Da li znamo koliko ona košta po kilovat času? Većina sugrađana sa kojima smo razgovarali, nije znala da nam kaže koliko plaća struju po kilovat času. „Samo platim račun koji mi stigne i to je to“, „toliko ima stavki na tom računu, da mislim da niko ne zna šta je tu zapravo cena struje“, tako glasi većina odgovora stanovnika Šapca.

Cena jednog kilovat časa iznosi 6,40 dinara u višoj tarifi zelene zone. Međutim, bez obzira na potrošnju, minimalan iznos računa, biće preko 800 dinara.

Velimir Kuzmanović, u svojoj garaži potrošio je jedan kilovat struje. Račun uredno plaća čak 136 puta veći nego što je cena utrošene enrgije.

„Mislim da je računica jasna, što manje struje potrošim, meni je cena veća. Moj kilovat struje košta 877 dinara. Potrošio sam samo jedan kilovat i toliki račun dobio. I računica je ista za mene i stotine hgiljada drugih ljudi koji imaju garažu i u njoj brojilo. Ja sam potrošio struje 6,40 dinara, sve ostalo su nameti, naknade, porezi, takse“, kaže profesor Velimir Kuzmanović.

A za sve to, krivac su ogromni fiksni nameti koje imamo za svako brojilo. Jedan od nameta je i taksa za javni servis koju Kuzmanović plaća i u garaži u kojoj ima samo sijalicu.

„Država na primer podrazumeva da ja i svi ostali koji imaju garaže, gledamo televizor u istoj. Ja plaćam RTV pretplatu na tri mesta. U stanu, i dve garaže, a imam samo jedan televizor. Nemam televizor u graži i ne verujem da ga bilo ko ovde ima, većina nas ima samo jednu sijalicu, koju povremeno pali u garaži“, jasan je Velimir Kuzmanović.

Sada preostaje samo da se ugasi i ta jedna sijalica i račun smanji za dodatnih 6.40 dinara.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version