Srna Lenka uživa u dvorištu sa domaćim životnjama

Neobičan ljubimac u dvorištu porodice Filipović u Jazovniku

Porodica Filipović iz Jazovnika kod Vladimirica, već više od godinu dana ima neobičnog dvorišnog ljubimca. Reč je o srni Lenki koju su još kao maleno lane pronašli tokom žetve pšenice. Malo lane, bilo je iznemoglo i povređeno, a sada je prelepa srna koja je ravnopravan član domaćinstva sa ostalim domaćim životinjama.

Srna najviše voli Mladena, i već više od godinu dana živi u dvorištu porodice Filipović. Nekada iznemoglo lane, danas prelepa pripitomljena srna.

„Ona će sada u maju da napuni dve godine kako je kod nas. Bila je baš mala, hranili smo je na cuclu kada je doneta. Prvo smo je čuvali, bila je u dvorištu i u kući, sada je tu, sa ostalom živinom i super joj je. Najviše voli da se igra i mazi sa mnom, ali voli sve nas koji smo je hranili“, kaže Mladen Filipović.

A nju je pronašao deda Dragan, tokom rada na njivi. Bila je mala, iznemogla i sa povređenom nogom. Pretpostavljaju da joj je majka ubijena, čim je bila ostavljena.

„Mala je bila, nema šta da je vidite, kao kučence neko. Ja sam je pronašao u pšenici, bila je ostavljena, gladna, imala je povređenu jednu nogu. Mi mislimo da joj je neko ubio majku, jer ne bi ona nju tek tako ostavila. Kad sam je doneo kući, ništa nije mogla da jede, hranili su je žena i unuk na cuclu“, objašnjava deda Dragan Filipović.

Mladen je učenik Srednje poljoprivredne škole, i tokom školovanja, već je imao iskustva sa divljim životnjama.

„Nije se baš potpuno pripitomila, evo vidite, i vas ne poznaje i neće da vam priđe. Nama koji je hranimo prilazi bez problema i mazi se. Najdruželjubljivija je ujutru, tada se mazi sa mnom i dedom najčešće. Ovo mi nije prvo iskustvo sa divljim životnjama, imali smo srndaća u Poljoprivrednoj školi i mi smo ga hranili, čistili mu i lečili ga, tako da sam već upoznat sa negom divljih životnja“, navodi Mladen.

Malena Srna u ovom domaćinstvu uskoro će dobiti i novi prostor, a planiraju i društvo da joj nađu.

„Pokušavali smo da joj pronađemo i mužjaka, da ne bude sama, međutim još uvek se nije pojavio neki koji je slične starosti kao ona. Nadam se da ćemo uspeti u toj potrazi. Takođe, trenutno smo u pripremi novog većeg prostora za našu Lenku, ona će dobiti mnogo više prostora za igru, i biće odvojena od živine sa kojima je sada, mada se oni baš dobro slažu“, kroz smeh objašnjava Malden dok mazi svog neobičnog dvorišnog ljubimca.

Đ. Mijailović

Exit mobile version