Žilići iz Martinaca imaju najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji

Proglašeno najbolje poljoprivredno gazdinstvo za 2022. godinu:

Domaćinstvo Aleksandra Žilića iz Martinaca kod Sremske Mitrovice, proglašeno je za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji za 2022. godinu. Ovaj mladi poljoprivrednik bavi se mlečnim govedarstvom, i u svom dvorištu zaokružio je proizvodnju. Hranu za svoje krave proizvodi sam, a svo mleko preradi u sir koji prodaje isključivo stalnim mušterijama.

Četranaest krava na gazdinstvu Žilića u Martincima hrani celu porodicu.

„Muzemo mleko na našoj farmi, i onda sve ostaje ovde, gde na našem gazdinstvu imamo mini mlekaru koja nam mnogo znači“, kaže Alksandar Žilić, mladi poljoprivrednik.

Aleksandar Žilić obrađuje oko 12 hektara zemlje uz podršku porodice i mladih narašataja. Zbog zaokružene proizvodnje, njegovo domaćinstvo je najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji.

„Nismo se uopšte nadali ovoj nagradi. Supruga je slučajno videla konkurs i prijavila nas. Kada su nas pozvali, ja nisam u prvi mah ni verovao da smo osvojili to prvo mesto“, navodi Žilić.

Svaki litar mleka koji se pomuze na farmi Žilića, preradi se u sir ili se proda stalnim mušterijama.

„Nemamo nikakv ugovor sa mlekarama. Svo mleko ili prodamo stalnim mušterijama u svežem stanju ili preradimo u naš, sada već poznati sir. Proizvodimo nekoliko vrsta tvrdog sira, ali i mladi i drobljeni sir. Prodajemo isključivo stalnim mušterijama jer još uvek ne možđemo da proizvedemo onoliko kolika je potražnja“, navodi Aleksandar.

Ti proizvodi, nekoliko puta proglašeni su za najbolje. Aleksandra kaže da su za to zaslužni isključivo kvalitet i posvećenost.

„Imamo klasičan kačkavalj sa raznim dodacima, pikant, sa paprikom, sa biberom, sa sremušem, koji smo sami brali na Fruškoj gori. Sve je prirodno i mislim da su nas mušterije prepoznale. To pokazju i naše nagrade, tri puta smo dobili plaketu na novosadskom sajmu za naše sireve. Ovo što mi radimo, ne možete naći u prodavnicama, može se kupiti isključivo kod nas, farmera“, kaže Alksandar Žilić.

Da su Žilići u poslu uspeli, govori podatak da trenutno ne mogu da ispune sve zahteve tržišta za količinom njihovog sira.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version