Setva žita u punom jeku

Cene visoke, vremenski uslovi za setvu idealni:

Lepo vreme prethodnih dana pogoduje ratrima, koji pripremaju zemlju i uveliko seju ozime useve. Prema informacijama iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, skoro polovina parcela koje su planirane već je posejana, a situacija na terenu pokazuje da će ove godine više biti posejano nego što je to bio slučaj prethodne godine. To pokazuje i situacija u trgovinama, na većini mesta, semena više nema, pa se ratari okreću sejanju žita iz ambara.

„Što se tiče ponude, ona je dobra, imamo određene količine i domaćih i uvoznih sorti. Što se tiče potražnje, ona je neočekivano velika. Mada, još uvek je setva u toku, na našem terenu još uvek se skida kukuruz, pa očekujemo da će te potažnje biti i narednih dana. Kada pričamo o cenama, one su u proseku od 25 do 30 dinara više nego što su bile prošle godine. To je jedan dodatni problem, velika je besparica pa poljoprivrednici baš ne mogu da kupe ono što bi želeli. Prodaja semena ide dobro, ali se primećuje da će utrošak veštačkih đubriva biti drastično smanjen ove jeseni. Dosta proizvođača zasejaće svoja semena iz ambara, to primećujemo po srestvima koja se kupuju za doradu tih semena, to se izuzetno dobro prodaje prethodnih dana“, kaže Dragan Gavrilović direktor poljoprivredne apoteke „Cedra kom“ iz Varne.

Dragan Gavrilović

I poljoprivredni stručnjaci kažu da se primećuje da poljoprivrednici neće baciti onoliko đubriva koliko je preporučeno, jer nemaju dovoljno sredstava za kupovinu. Kako navode, to će se sigurno odraziti na prinos.

Svetlana Zlatarić

„Ječam je počeo nešto ranije da se seje, ali i ostala žita se uveliko seju. Što se tiče uslova za setvu, skoro nismo imali ovako dobru godinu kada je setva u pitanju. I zemljišni uslovi ali i vremenski su idealni, mi prema ovome možemo da očekujemo jednu dobru proizvodnu godinu, s tim da naši poljoprivrednici ispoštuju sve naše savete koje im dajemo. Dakle, da kupe deklarisano seme, da unesu osnovno đubrivo prema preporuci i rađenoj agrohemijskoj analizi. Primetili smo da će ove godine u našem okrugu biti veće površine zasejane pod strnim žitima, pre svega pod pšenicom. Sve to, posledica je suše, poljoprivrednici se više okreću strnim kulturama da bi izbegli najsušniji period. Takođe, primećujemo na terenu da će biti manje bačeno veštačkih đubriva od potrebnih količina, upravo iz razloga što poljoprivrednici nemaju dovoljno novca za kupovinu, mi svakako to ne preporučujemo, jer će se to itekako osetiti u prinosu iduće godine“, navodi Svetlana Zlatarić savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Šabac.

Đ.M.

Exit mobile version