Kako prepoznati laž?

GOVOR TELA

Razumevanje govora tela je veština koja dobro dođe u mnogim situacijama – može da vam pomogne da saznate šta neko stvarno misli i kako se oseća, bez obzira na ono što govori. Ponekad govor tela govori više od reči. Kad čovek laže, obično oseti veliki adrenalin a taj nalet adrenalina ima veliki uticaj na pokretanje mehanizma nesvesnog ponašanja.

Verbalna komunikacija je više pod kontrolom svesti dok je neverbalna ili „jezik tela“ više pod kontrolom nesvesnog dela ličnosti. Dakle praćenje neverbalne poruke sagovornika i ovladavanje sopstvenog od izuzetnog je značaja da bi komunikacija bila uspešnija.

 

Možemo li prepoznati laž?

U tekstu “Laž i neverbalna komunikacija” autorke Ivana Paunović i Jelena Orlandić,OLI psihoterapeutkinje, pišu: “Informacije koje nam pružaju znanja iz oblasti neverbalne komunikacije i facijalne ekspesije mogu nam pomoći da bolje razumemo, a ponekad i prepoznamo laž… Koliko god neko želeo da slaže njegovu svesnu misao ne može usklađeno pratiti i govor tela i facijalna ekspresija. Ljudi svesno izaberu da slažu, ali naše nesvesno deluje u skladu sa istinom što možemo videti na nivou tela i izraza lica”.

Najčešci gestovi koji signaliziraju laž:

Hvatanje za uvo – ovaj gest bi simbolizovao nešto što ne želite da čujete. Naime, osim hvatanja za uvo, koristi se još i čačkanje, češkanje i povlačenje ušne resice.

Dodirivanje nosa – ovaj gest najčešće koriste muškarci i kreće se od dodirivanja do trljanja nosa.

Češkanje vrata – kažiprst i to obično one ruke kojom pišemo, češe stranu vrata ispod ušne resice. Primetno je da se osoba u proseku češe pet puta.

Govor tela otkriva mnogo više o nama nego što želimo da kažemo. A kako to izgleda u slučaju Darka Glišića procenite sami.

Ipak je on, iz ruralne sredine, došao u “velegrad”, grad Jevrema, Luke, Vinavera i naših potomaka a to nije mala stvar. I teško je taj kompleks sakriti.

NIJE SVE TAKO CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

[/dropcap]

 

Exit mobile version