Izložba tekstilnih radova Udruženja poslovnih žena „Šapčanke“

„Pletisanka“ u holu Biblioteke šabačke

U holu Biblioteke šabačke u sredu je otvorena izložba tekstilnih radova pod nazivom „Pletisanka“ Udruženja poslovnih žena „Šapčanke“. Izložbu je otvorio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a prisutnima su se obratili i direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić, koordinatorka grupe za tekstil Marija Ivanković Jurišić i Tijana Sekulić iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Zelenović je rekao da je obaveza Grada da pruži podršku svima koji odluče da pokrenu sopstveni posao i pohvalio preduzetnički duh žena u Šapcu.

-Ove dame su se uključile u tržišnu borbu i počele su da pobeđuju. Na svima nama je da ih podržimo. Jedna od glavnih ideja za koje se zalagao Grad Šabac u 2016. godini je osnaživanje privatnog preduzetništva, a naročito podrška ženama preduzetnicama. Dobra vest za naš grad je da je 70 žena registrovalo svoj biznis u toku ove godine, što je najmanje 70 novih radnih mesta. Za njih je Grad obezbedio poklon-godinu dana besplatno vođenje knjiga- istakao je Zelenović.

Udruženje poslovnih žena u Šapcu je osnovano u martu u okviru programa „Osnaživanja žena u preduzetništvu“, koji je podržala Gradska uprava grada Šapca. Radovi koji su predstavljeni na izložbi nastali su za tri meseca u okviru tkačke sekcije u kojoj se okupilo dvadeset žena i obučilo za rad sa tekstilom. Koordinatorka Marija Ivanković Jurišić je navela da je cilj bio da se što više nezaposlenih žena u Šapcu pokrene ovim programom i da se zahvaljujući tom programu one osnaže i otisnu u preduzetničke vode, te da se oko 200 žena odvažilo da to i učini. Ona se zahvalila polaznicama edukativnih i praktičnih radionica na istrajnosti i Gradu na podršci.

-Radovi su nastali u tekstilnoj radionici, izrađeni su na horizontalnom razboju tehnikom ručnog tkanja od prirodnih vlakana, pamuka i konoplje, farbani prirodnim pigmentima iz začinskog bilja, u skladu sa ekološkim principima. Dvodimenzionalne tkanine predstavljene u formi umetničkih instalacija zahvaljujući učenicima- aranžerima Škole primenjeih umetnosti dobile su, ne samo treću dimenziju, već novu upotrebnu vrednost, što je posebno značajno- rekla je Ivanković Jurišić.

Izložbu „Pletisanka“ čine zavese, dekorativne tkanine i detalji za dizajn enterijera. Plan je da promovišu proizvode i na domaćem i na inostranom tržištu.

Članica Udruženja poslovnih žena Srbije Tijana Sekulić bila je jedan od instruktora koji su radili sa polaznicama tkačke radionice. Ona je pohvalila predanost u radu članica Udruženja „Šapčanke“ i poželela im da budu istrajne u poslu čiji počeci nisu jednostavni, ali uz jasnu viziju daju rezultate.

-Početkom godine u Šapcu smo održali prvu radionicu i danas vidimo njihovih ruku delo i tu energiju sad vrlo suptilno osećamo. Posebno nas raduje što je otvoreno udruženje „Šapčanke“. Važno je da nas bude što više i da smo umrežene, kako bismo promenile svest u Srbiji, da se zna da su žene pokretači i potencijal ekonomskog razvoja ove zemlje- naglasila je Sekulićeva.

Kao pionire koji čuvaju vrednost tradicije, uverena je ona, članice „Šapčanki“ čeka i inostrano tržište. Izložba će u holu Biblioteke šabačke biti otvorena do 4. januara naredne godine.

D.Dimitrijević

Exit mobile version