Istorija ŠLF-a okom objektiva Jugoslava Radojevića

Istoriju grada, okom objektiva, Jugoslav Radojević beleži godinama unazad, a jedan mali segment te foto- dokumentacije, kao uvertira u Šabački letnji festival, izložen je u petak u sklopu izložbe u Otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava. Emocije, atmosfera i bendovi koji su vladali scenom sa tradicijom dugom deceniju i po, upisane su u večnost jednim pritiskom na dugme fotoaparata u pravom trenutku. Za selekciju 25 izabranih fotografija, na kojima dominira period od 2007. do 2016. godine, autor je pred mnogobrojnim posetiocima, kolegama, prijateljima i sugrađanima, zahvalnost uputio Snežani Ćuruviji.

-Ovo je retrospektiva kroz samo deo foto arhive Šabačkog letnjeg festivala. Sa izabranim fotografijama pokušao sam da pokažem kako raznim fotografskim tehnikama- skraćena i produžena ekspozicija, igra svetla, igra sa dimom, može da se dočara atmosfera i emocije, na bini, ali i u publici među gledaocima. Napravio sam takav odabir da svi zajedno možemo da pogledamo kako smo se radovali, igrali, skakali, a neki i zaljubljeno gledali- rekao je Radojević i dodao da je akcenat stavljen na period od 2007. do 2016. godine, budući da je prvih godina festival pratio analognom fotografijom, dok je na jednom panou prikazana po jedna fotografija iz svake godine festivala.

Najinspirativniji za fotografisanje bio je, kako navodi autor, Gile iz Električnog orgazma.

Unutrašnji objektiv

Jugoslav Radojević fotografijom je počeo da se bavi ’96 godine, a još u osnovnoj školi pohađao je foto sekciju. Prvi posao dobio je u Glasu Podrinja i tokom karijere radio je za mnoga dopisništva domaćih (Blic, Glas Javnosti, Politika, Večernje novosti…) i stranih novina, među njima i nemačke Frankfurtske vesti. Nijedno lokalno dešavanje u Šapcu nije prošlo, a da ga on nije zabeležio na sebi svojstven način pišući istoriju Šapca i sam postajući deo nje. U poslednje vreme okupira ga studijska fotografija.

-Moj posao nije statičan i to je ono što me privlači. Ideja se stvara u glavi, treba imati unutrašnji objektiv, a tehnika je pomoćno sredstvo da realizujemo zamisao koja se rodila u nama. Volim da fotografišem koncerte i sportska dešavanja, jer tu mora brzo da se reaguje da bi se napravila dobra fotografija. Inspiriše me ulična fotografija, gde nastojim da provučem humor i zabeležim ljude u neobičnim situacijama- objašnjava Radojević.

Otvarajući izložbu, član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić podsetio je da grad ne čine zgrade, već ljudi koji žive u njemu.

-Istorija grada ne može da postoji bez građana i nekog ko će tu istoriju da ovekoveči. Jugoslav Radojević je na izvestan način istorijska ličnost, jer se istorija Šapca više neće moći proučavati bez njegovih fotografija. Ne poznajem ozbiljniju foto- dokumentaciju od njegove o onome što je činilo građanski život našeg grada poslednjih nekoliko decenija. Na ovoj izložbi je predstavljen samo jedan deo tog života, a to je 15 godina Šabačkog letnjeg festivala, koji je pomno pratio i obeležio fantastičnim fotografijama. Zahvalan sam svima koji su svih ovih 15 godina doprineli stvaranju festivala, jer stvoriti jednu takvu manifestaciju nije bio lak posao- poručio je Marsenić.

Izložba će na Trgu šabačkih žrtava biti otvorena mesec dana, pa svi Šapčani koji nisu imali prilike mogu doći da je pogledaju i možda se pronađu na nekoj od fotografija.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version