Hokus-pokus i šah mat!

Rijaliti Srbija

Abrakadabra, ćiribu-ćiriba i Maestro Aca Nenadjebivi iz svog čarobnog šešira marifetluka svakoraznih opet je izvukao Zeca ali ne belog već ovoga puta u bojama lokalnih izbora koji se imaju svi (i ponovljeni beogradski) održati u istom danu, 2. juna, osim onih koji su se zbili u decembru prošle godine u trećini opština i gradova serbskih.

Ovo je urbi et orbi (gradu i svetu) priopćila kaktus, fikus, jebem li ga šta je, na mestu predsednice Narodne skupštine Ana Baraba, nakon nekoliko nedelja razgovora vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Ono što je opoziciona ekipa Srbija protiv nasilja pojačana koalicijom NADA tražila na samom početku takozvanih razgovora/pregovora sa naprednjačkim timom prevaranata dobila je pošto je vreme za bilo kakve istinske promene izbornih uslova po preporukama međunarodnih čimbenika koji se ovom problematikom bave (OEBS, ODHIR) gotovo sasvim iscurelo a što je naš Bobi Fišer (čitaj: velemajstor) i želeo sve vreme, da oteže, prolongira, zamori protivnike da se zapetljaju u pravne i birokratske zavrzlame i u tome je, po ko zna koji put, uspeo.

Dok je opozicione igrače i celokupni auditorijum (publiku) zamajavao „patriotskim“ pričama o ugroženosti Srbije i srpskog naroda od strane nepravednog, zapadnog, sveta po svim pitanjima sa naglaskom na prijem Kosova u Savet Evrope i Rezolucijom o genocidu u Srebrenici u UN, svoju je partijsku vojsku dobrano gurnuo u predizbornu kampanju za beogradske izbore u prvom redu a onda i širom zemlje Srbije, svuda gde slede redovni lokalni izbori, stičući tako dodatnu prednost u odnosu na konkurente.

Tako to izgleda kada između sebe igraju profesionalac (veliki majstor političkih igara) i amateri koji nisu sigurni, dok partija nije ni počela, da li da ustanu (od stola sa metaforičnom šahovskom tablom) ili da odustanu i bojkotuju… nešto… nekako… aktivno… šta god.

U ovom konkretnom slučaju da li da izađu na najnovije, oktroisane, lokalne izbore koje su sami tražili da budu u istom danu e da bi se smanjila mogućnost „izbornog turizma“, preseljenja birača ili da kažu istorijsko NE, mi nećemo da učestvujemo na izborima jer se nisu promenili izborni uslovi, šta više danas su gori nego juče kada su majstori iz SNS radionice pokrali i Boga i oca ali i uhvaćeni u krađi epskih razmera.

Ali, da li bi to bilo pametno i korisno ako se setimo da je i pre četiri godine opozicija bojkotovala izbore na svim nivoima a dobili smo kao rezultat jednopartijske skupštine i četiri godine neograničene vlasti naprednjaka i AV-a. A šta su građani imali od toga? Jedno veliko NIŠTA.

I ovoga puta može se očekivati nešto slično. Koalicija Srbija protiv nasilja se raspala na sastavne delove, jedni hoće na izbore i pod ovakvim (ne)uslovima („Biram Borbu“) a drugi neće i nastavljaju pravnu bitku koja je unapred izgubljena.

U Beogradu će koalicija Aleksandar Vučić – Beograd sutra (SNS, SPS, Milica sa dva lica i bulumenta bezveznjaka od radikala do julovaca i odvratno) uz pomoć dr Nestora i njegovih vanzemaljaca gotovo sigurno formirati vlast a u drugim gradovima i opštinama širom naše zemlje ponosne situacija je takva da opozicija bez stranačke infrastrukture, bez medija i para tek nema čemu da se nada.

Sezona zajebavanja naroda nastaviće se nesmanjenom žestinom. Vođa će da brani nacionalne interese (kao fol) po vasceli dan i na svakom mestu a njegova napredna družina secikesa i jajara će i dalje da otima, krade, pljačka i da radi sve što je potrebno u cilju beskonačnog ostanka na vlasti. Neće dozvoliti da izgube ni najmanji zaseok u nekoj vukojebini a kamoli Niš, Novi Sad ili nedajbože Beograd. To jednostavno nije opcija.

Veliki iluzionista Picousti Acika+Bracika ponovo je odigrao vrhunsku partiju i nadmudrio (matirao) svoje političke protivnike. A vi se deco i dalje igrajte onih svojih igrica: izborni uslovi, slobodni mediji, transparentan birački spisak, ustavni zakon i sličnih a čika Aca ide malo da prošeta do Beograda na vodi, da ga dodatno proširi, da sruši šta još treba, da strpa još koji miliončić evrića u svoj džep, popije čašu dobrog vina i nazdravi samom sebi za još jednu poibedu.

Ne pokušavaj nikad da prevariš prevaranta je aksiom koji našim vrlim opozicionim igračima očito nije poznat. E, pa valjda ste sad nešto naučili. Zastavica na satu pada (pošto su mnoge crne, opozicione, figure već pale) i neizbežno sledi šah-mat.

Ali, osmeh na lice, idu praznici, neradni dani, biće ića i pića u izobilju i mamurluka će biti malo kasnije, znači sve kako Bog zapoveda. Neka ta čarolija potraje još malo pa neka košta šta košta. Kajanje nam, kao i obično, ne gine.

Piše: Dragan Karalazić

Exit mobile version