Hic  iacet  lepus?  U tom grmu čuči zeka…

1

Dosadna sam? Ljudi, ne mogu da odolim. Čim se zavalim i uzmem novine da pročitam, iskoči neki dragon… koji mi ne da mira, tera me da ga „metnem“ u pisani zapis. Molim, pisani zapis, ne hologram.

Moj omiljeni ministar, a kokurencija je žestoka, no, ovaj se posebno istakao mudrošću, vrlinom i vizionarstvom, gospodin Mladen Šarčević, je „izašao sa farbom na sredu“ (Jevremova žena, Pavka; Narodni poslanik, Branislav Nušić) i svečano objavio da će u februaru imati tačne podatke za ljude koji su u 2016. i 2017. zaposleni u prosveti po ugovoru i da će se videti za koliko radnih mesta će Vladina komisija dati saglasnost za raspisivanje konkursa za zapošljavanje…

A ko će  odlučivati koji će kandidati dobiti posao u školama i po kom kriterijumu?

To ekskluzivno pravo će imati DIREKTORI škola, a tu spadaju i v.d. direktori, pa i naša mezimica Svetlana Stanković ili… ako koga drugog nameste u međuvremenu u našu školu. Meni radi mašta… ja vidim baku Stanković kao pažljivo „filtrira“ kandidate, a pripomaže joj prabaka čija sen i dalje leluja hodnicima „Jevremove“. „Kad odu ljudi, ostaju senke“ (Senke nad Balkanom)

Filteri su sve po kvalitetu, ovladanim kompetencijama, stručnoj spremi… baš po onim filterima po kojima je i ona odabrana među hiljadama i postavljena na mesto gde je trenutno. I već od prvog dana smo videli njene silne kompetencije: na posao je došla kad se gužva razišla, ušla u praznu školu i slikala se u fotelji – prvi nastavni dan, pretila je deci koja su bila bez roditelja, pred ulazom u školu, policijom – drugi nastavni dan.

“Ako imate slične kandidate po godinama staža odlučuju nijanse. Pretpostavka je da u većini slučajeva neće biti zloupotreba. Očekujemo da će toga biti u manjem broju, ali zato imamo filtere – radne podgrupe pri školskim upravama i centralnu radnu grupu,” (danas.rs od 27.1. 2020.) reče ministar Šarčević, ali mrtav ozbiljan.

Radna podgrupa pri školskoj upravi… Ček’ to beše ona što je zapisnik o obavljenom vanrednom isnpekcijskom nadzoru poslala u “Jankovu” umesto u “Jevremovu” školu i što  je “anonimni roditelj” baš nju tražio da obavi isti nadzor… Pa da, filtrirani kadar koji će filtrirati… A centralna radna grupa? Uh, tu mi je mašta zatajila… Ko bi to mogao biti? Neko vrrrlo, vrrrlo kompetentan I NESTRANAČKI, samo stručnost preteže.

I reče Ivan Kovačević da se radi o skupljanju glasova… da vidimo kako stojimo sa matematičkom ne/pismenošću: + 2 roditelja + bračni partner puta, recimo, tridesetak ne/srećnika koji očekuju da se uhlebe , to mu dođe oko 1.200 glasova? Ups, ne, nema stranačkog zapošljavanja, samo stručniji zapošljavaju stručne, a sve nadgleda Najstručniji.

Pazite dalje… Sad priča o izboru direktora. Ovo je za plakanje… Da li je moguće da on veruje u ovo što priča? Ljudi, onaj organski paradajz iz Jovanjice čuda čini… Obožavam ovog ministra, zaista je izvor inspiracije…

“Generalno, ako govorimo o direktorima, oni jesu loši, čiji god da su, jer se sa njima nije radilo. Oni moraju da prođu obuke, kao što se sad rade obuke za licence, i moraju nešto da nauče da bi vodili školu… I dalje se gleda kako je glasao kolektiv, ako je tu tesna većina, gleda se većina u školskom odboru. Meni je to jedini kriterijum… Lično sam tražio mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije i svako ko je zapošljavao rođake, sinove, kćeri… ne može da bude direktor. Mnogo puta sam od sindikata dobio impuls da neke slučajeve proverimo i to sam i radio.” (danas.rs od 27.01.2020.)

A vrh mi je njegovo viđenje budućnosti srpskog školstva: pa to su moderne škole, “bez čučavci” ali i “bez nastavnici”, jer nastavnici hoće platu, pa hoće da pitaju, pa hoće da misle, pa bi da štrajkuju i zato je ministra sklopio ugovor sa NetDragonom (dragon – zmaj, eng). To je najveća kineska kompanija iz oblasti veštačke inteligencije za procese nastave. Nastavnike će zameniti hologramski zapisi, a nastavnici će imati drugu ulogu, verovatno kao pomoćno osoblje, dok će učionicama suvereno vladati kineski zmajevi.

Jel’ ima neki dragon i za ministra? Ovaj, bre, mnogo… …daleko u budućnost gleda, kao da nije iz Srbije. Može li jedan dragon i za našu pažljivo biranu v.d?

Džeraldina Bruks

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

 1. Bramimir Kovacevic

  Sto Zelenovic ne postavlja svoj kadar.
  To nije politicki.
  Pa ciji si ti cije su novine za koga pises sigurno ne za Trampa ili Putina nego za Zelenovica.
  Pa sto Sarcevic ne bi zaposlio svoj kadar.
  I ti pises za svoju Jelenu Jevric i Zelenovica.
  Nego manje sve to dobar je i milostiv ministar Sarcevic cim je progledao kroz prste Jevricki za sve zloupotrebe sluzbenog polozaja i pretnje da ce podici krivicne prijave protiv njega za Mobing i clanova inspekcijskog nadzora.
  Bas milostiv posle svega sta je uradila jer uradila je sto niko od direktora do sada nije.
  Bas je pametna bivsa direktorka.
  Obzirom ako bude progledao kroz prste jer je ona ispucala svoje a on nije jos nista.
  Neizvesnost.

Leave A Reply