Hic  iacet  lepus?  U tom grmu čuči zeka…

Dosadna sam? Ljudi, ne mogu da odolim. Čim se zavalim i uzmem novine da pročitam, iskoči neki dragon… koji mi ne da mira, tera me da ga „metnem“ u pisani zapis. Molim, pisani zapis, ne hologram.

Moj omiljeni ministar, a kokurencija je žestoka, no, ovaj se posebno istakao mudrošću, vrlinom i vizionarstvom, gospodin Mladen Šarčević, je „izašao sa farbom na sredu“ (Jevremova žena, Pavka; Narodni poslanik, Branislav Nušić) i svečano objavio da će u februaru imati tačne podatke za ljude koji su u 2016. i 2017. zaposleni u prosveti po ugovoru i da će se videti za koliko radnih mesta će Vladina komisija dati saglasnost za raspisivanje konkursa za zapošljavanje…

A ko će  odlučivati koji će kandidati dobiti posao u školama i po kom kriterijumu?

To ekskluzivno pravo će imati DIREKTORI škola, a tu spadaju i v.d. direktori, pa i naša mezimica Svetlana Stanković ili… ako koga drugog nameste u međuvremenu u našu školu. Meni radi mašta… ja vidim baku Stanković kao pažljivo „filtrira“ kandidate, a pripomaže joj prabaka čija sen i dalje leluja hodnicima „Jevremove“. „Kad odu ljudi, ostaju senke“ (Senke nad Balkanom)

Filteri su sve po kvalitetu, ovladanim kompetencijama, stručnoj spremi… baš po onim filterima po kojima je i ona odabrana među hiljadama i postavljena na mesto gde je trenutno. I već od prvog dana smo videli njene silne kompetencije: na posao je došla kad se gužva razišla, ušla u praznu školu i slikala se u fotelji – prvi nastavni dan, pretila je deci koja su bila bez roditelja, pred ulazom u školu, policijom – drugi nastavni dan.

“Ako imate slične kandidate po godinama staža odlučuju nijanse. Pretpostavka je da u većini slučajeva neće biti zloupotreba. Očekujemo da će toga biti u manjem broju, ali zato imamo filtere – radne podgrupe pri školskim upravama i centralnu radnu grupu,” (danas.rs od 27.1. 2020.) reče ministar Šarčević, ali mrtav ozbiljan.

Radna podgrupa pri školskoj upravi… Ček’ to beše ona što je zapisnik o obavljenom vanrednom isnpekcijskom nadzoru poslala u “Jankovu” umesto u “Jevremovu” školu i što  je “anonimni roditelj” baš nju tražio da obavi isti nadzor… Pa da, filtrirani kadar koji će filtrirati… A centralna radna grupa? Uh, tu mi je mašta zatajila… Ko bi to mogao biti? Neko vrrrlo, vrrrlo kompetentan I NESTRANAČKI, samo stručnost preteže.

I reče Ivan Kovačević da se radi o skupljanju glasova… da vidimo kako stojimo sa matematičkom ne/pismenošću: + 2 roditelja + bračni partner puta, recimo, tridesetak ne/srećnika koji očekuju da se uhlebe , to mu dođe oko 1.200 glasova? Ups, ne, nema stranačkog zapošljavanja, samo stručniji zapošljavaju stručne, a sve nadgleda Najstručniji.

Pazite dalje… Sad priča o izboru direktora. Ovo je za plakanje… Da li je moguće da on veruje u ovo što priča? Ljudi, onaj organski paradajz iz Jovanjice čuda čini… Obožavam ovog ministra, zaista je izvor inspiracije…

“Generalno, ako govorimo o direktorima, oni jesu loši, čiji god da su, jer se sa njima nije radilo. Oni moraju da prođu obuke, kao što se sad rade obuke za licence, i moraju nešto da nauče da bi vodili školu… I dalje se gleda kako je glasao kolektiv, ako je tu tesna većina, gleda se većina u školskom odboru. Meni je to jedini kriterijum… Lično sam tražio mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije i svako ko je zapošljavao rođake, sinove, kćeri… ne može da bude direktor. Mnogo puta sam od sindikata dobio impuls da neke slučajeve proverimo i to sam i radio.” (danas.rs od 27.01.2020.)

A vrh mi je njegovo viđenje budućnosti srpskog školstva: pa to su moderne škole, “bez čučavci” ali i “bez nastavnici”, jer nastavnici hoće platu, pa hoće da pitaju, pa hoće da misle, pa bi da štrajkuju i zato je ministra sklopio ugovor sa NetDragonom (dragon – zmaj, eng). To je najveća kineska kompanija iz oblasti veštačke inteligencije za procese nastave. Nastavnike će zameniti hologramski zapisi, a nastavnici će imati drugu ulogu, verovatno kao pomoćno osoblje, dok će učionicama suvereno vladati kineski zmajevi.

Jel’ ima neki dragon i za ministra? Ovaj, bre, mnogo… …daleko u budućnost gleda, kao da nije iz Srbije. Može li jedan dragon i za našu pažljivo biranu v.d?

Džeraldina Bruks

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version