Grad Šabac prvi u Srbiji ima električni automobil

Obezbeđen preko projekta BIOSOL

Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja u svojoj floti ima električni automobil. Obezbeđen je preko projekta BIOSOL, koji promoviše održive izvore energije, zaštitu od aerozagađenja, očuvanje čistoće i kvaliteta vazduha i smanjenje troškova grejanja. Ukupna vrednost projekta je 900 hiljada evra, od čega je 480 hiljada evra učešće Grada Šapca.

-Šabac nastavlja da bude prvi u različitim stvarima- od prvog klavira, ustakljenog prozora, pa i prvog električnog automobila. Posebno je što se automobil neće puniti na konvencionalne punjače, nego na solarne panele. Apsolutno smo zaokružili jedan krug u kome imamo čist automobil i on je deo projekta u kome mi želimo da pokažemo koliko je važno da brinemo o životnoj sredini, ali i o potrošnji energije. Pomislite da ovakve autmobile ima svih 150 taksista u Šapcu, da svi oni mogu da voze automobil bez ikakvih troškova, a da Grad pomogne da oni kupe jedan takav automobil. To znači da nema nikakvih rashoda, ne zagađujemo životnu sredinu, čuvamo naš grad. Svi zarađuju i to je cilj lokalne samouprave kao jedinog grada u Srbiji koji ima energetsku politiku. Iz te politike proizašla je ideja kako da Šabac zaista bude grad bez smoga. Promenili smo javni prevoz, imamo „zelene autobuse“ na gas, promenili bismo i taksi prevoz. Ideja je da svi taksisti imaju ovakve automobile i da im to omogućimo. Tako se razvija grad u kome ljude žele da žive, ostanu, stvaraju svoju porodicu i razvijaju svoj biznis. To je grad koji je prijatelj svojim sugrađanima. Takav grad mi želimo da pravimo i vidimo da Šabac takav u budućnosti može da postane, prvi u Srbiji- istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u sredu na predstavljanju automobila na Starom gradu.

Evropska unija donira 85 posto sredstava u okviru Interreg programa, a 15 posto Grad Šabac. Partneri su Grad Šabac kao vođa projekta, Gradiška iz Hrvatske, Lag iz Zapadne Slavonije.

-Ukupna vrednost projekta je 480 hiljada evra za Grad Šabac, a električni automobil je njegov deo vrednosti 28.400 evra. Imamo i fotonaponsku, solarnu centralu, opremu koja će biti ugrađena na lokaciji Letnjikovac ukupne vrednosti 360 hiljada evra, odnosno oprema plus radovi. Najveći benefit celog projekta je osnivanje akademije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, što je jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, jer planiramo da veliki broj đaka osnovnih i srednjih škola edukujemo, približimo im obnovljive izvore energije, da napravimo module gde će im kroz nastavu, naučne eksperimente i slično cela ta ideja o obnovljivim izvorima energije, zaštiti životne sredne, biti približena i dostupna- objasnio je direktor JKP „Toplana“ Šabac Slobodan Jerotić.

On je zaključio da će na taj način biti obrazovane nove generacije koje će da doprinesu očuvanju životne sredine na mnogo bolji način nego što je to rađeno do sada.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version