Glumci Branislav Lečić i Vladimir Milojević održali čas glume u Ekonomskoj školi

U okviru projekta Šabački teatarski pokret

U okviru projekta Šabački teatarski pokret u devetnaest škola u gradu i na seoskom području realizuju se dramske sekcije koje vode glumci Šabačkog pozorišta, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Čas glume u sali u Ekonomskoj školi u ponedeljak su održali Vladimir Milojević i gost Branislav Lečić, a polaznike su pozdravili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, njegov pomoćnik zadužen za obrazovanje Goran Stojićević, direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić i direktor Ekonomske škole Velimir Kuzmanović.

Zelenović je istakao da je Grad prepoznao da se kvalitetno obrazovanje zasniva na kulturi, te da je ideja o Šabačkom teatarskom pokretu nastala iz potrebe da se mladima pruži prilika da učeći osnove glumačkog zanata steknu samopouzdanje, oslobode se straha i treme, ali i budu obrazovaniji ljudi.

-Saradnja sa Šabačkim pozorištem sa idejom da stvorimo Teatarski pokret u našem gradu je veliki i važan projekat koji treba da bude dobar primer drugim sredinama u Srbiji. Zahvalan sam našem istaknutom glumcu Branislavu Lečiću što je odlučio da to podrži, a verujem da će i mnogi drugi poznati glumci iz naše države doprineti promociji naše ideje. Na ovaj način ćemo pokrenuti ne samo decu, nove mlade glumce, već i ljubitelje pozorišta, njihove drugare, rodbinu i prjatelje da prepoznaju značaj pozorišta za kulturni život grada. Mislim da radimo veliku i važnu stvar koja će potpuno promeniti sliku društva u našem gradu i otvoriti mogućnosti za nove ljude da se uključe u različite sfere, s ciljem da na kulturi zasnujemo novi razvoj grada Šapca- naglasio je Zelenović.

Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić je naveo da će rezultati rada u devetnaest škola širom grada i seoskog područja biti vidljivi za oko tri meseca, kada će biti prezentovani javnosti.

-Nadam se da će se okupiti još više mladih ljudi i da ćemo uspostaviti željeni odnos prema kulturi, a posebno teatru u gradu, da će interes mladih za pozorište biti pojačan, a njihovo znanje o teatru, a samim tim i o svim umetnostima, jer je teatar sublimat svih umetnosti, biti izraženije. Deca u školama su vrlo zainteresovana, postoji takmičarski duh, što znači da smo krenuli dobrim putem i da će ova akcija imati veliki značaj za kulturu u gradu- objasnio je Karajić.

Lečić je rekao da je dragoceno što je rukovodstvo grada odlučilo da osnuje jedan ovakav pokret, ne samo zbog tradicije koju grad Šabac ima u teatarskom smislu, već i zbog toga što je bavljenje glumačkim zanatom spasonosno za svako mlado biće iz više razloga.

-Jedan od razloga je svakako uklanjanje od površnosti ovog doba i kič kulture koja je prisutna. Bavljenje glumačkim alatima i sredstvima dovodi u kontakt ovaj svet, njegovu zapitanost ili heterogenost sa ličnim odnosom, što znači da uz pomoć tih alata svaki pojedinac može da sazna više o sebi, a to je danas i te kako potrebno. Spoznaju sebe nam ne nudi ni znanje koje stičemo u školi, ni vaspitanje roditelja, niti vaspitanje đak- profesor. To je samo deo mozaika. Najveći i najvažniji deo je ono što mi nosimo u sebi, što pomalo i krijemo ili delimo sporadično i često se to prelama kroz „kriva ogledala“. Zato je važno sresti se sa distancom koju gluma nudi, jer igrate neko drugo biće i kroz igru upoznajete i sebe, i društvene odnose i, na kraju, odnose sa partnerom, koji je drugo biće- naglasio je Lečić.

Učenik Mića Mišljenović rekao je da mu se veoma sviđa što je u prilici da uči scenski nastup i pravilnu dikciju, te da je predavač, glumac Vladimir Milojević, dobro obavio zadatak. Njegova drugarica Milica Perić prijavila se sa časove glume, jer je oduvek volela tu profesiju i zamišljala da će jednog dana i sama postati glumica, a pohađajući dramsku sekciju učvrstila se u toj nameri.

Predavač Vladimir Milojević smatra da će učenicima nastava biti višestruko korisna, te da među polaznicima ima talentovanih đaka.

-Nadam se da sam uspeo da ih zainteresujem za glumu i bavljenje nekom vrstom scenske umetnosti. Mislim da to može višestruko da im koristi i da mogu da primene neke alate koje budu upotrebljavali ovde kasnije u svojim profesijama i u svakodnevnom životu. Primetio sam da su maštoviti i mislim da je to važna polazišna tačka za ono što ćemo kasnije raditi- rekao je Milojević.

Talentovani učenici će svoju ideju uobličiti u predstavu koja će biti predstavljena širokoj publici i svim ljubiteljima pozorišne umetnosti. Takmičenje dramskih grupa za najbolju predstavu planirano je za april sledeće godine.

D.Dimitrijević

Exit mobile version