Dva velikana koja svetle budućim naraštajima životom i delima

Izložba „Zvonari slobode- Mihailo Pupin i Nikolaj Velimirović“

Izložba „Zvonari slobode- Mihailo Pupin i Nikolaj Velimirović“ autora Aleksandre Ninković Tašić  i Branislava Stankovića otvorena je u petak u Narodnom muzeju Šabac u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja grada u Velikom ratu. Vek po oslobođenju ponosni smo na činjenicu da nikada nismo bili oni koji napadaju, već oni koji sa ponosom brane svoje. Zato je izložba razlog više da budemo ponosni na slavne pretke naše istorije, baš kao i autori izložbe, poručeno je na otvaranju.

Epski istorijski bukvar srpskog naroda

-Pred vama stoje dve gromade, dve stene, dva jednostavna čoveka koja su odgajana verom, a ne brigom svojih majki, odgajana ljubavlju i tako krenula da osvajaju svet, a osvojivši svet osvojila su jedan duhovni prostor u kojem je srpski narod i u najtežim vremenima mogao da diše. Ova postavka je epski istorijski bukvar srpskog naroda i svaka reč je prava, istinita i leči, ne samo vreme u kome su te reči nastale, već i današnje i po mnogo čemu takođe naopako vreme. Hvala Narodnom muzeju što su otvorili dveri i izabrali današnji dan, dan oslobođenja najstradalnijeg grada u srpskom narodu tokom Velikog rata da se čuje i da zazvone ova dva važna i velika imena koja su bili i ostali srpski seljaci i u najtežim vremenima i trenucima najveće slave- rekla je Ninković Tašić.

Propagatori neprolaznih vrednosti

Zasluge za to što su dela svetovna vladike Nikolaja duboko pustila korenje među srpskim narodom u velikoj meri pripadaju njegovom preosveštenstvu episkopu šabačkom gospodinu Lavrentiju, koji je rekao da je najveće posledice nesrećnog rata osetio srpski narod na svojim leđima.

-Dva najveća duhovna velikana srpskog naroda su dva čoveka kojima je posvećena ova izložba. Oni koji su najviše stvarali ostaće da svetle najduže. Doći će vreme kada će Pupin i Nikolaj i još mali broj Srba kroz stotine godina jedini svetleti budućim srpskim naraštajima svojim delima i životom, jer su oni bili propagatori večnih ideja, vrednosti neprolaznih. Zato su duboko urezani u srce i duše srpskog naroda. Posebna blagodarnost Šapčanima što su organizovali veče sećanja na njih- istakao je episkop šabački Lavrentije.

 

Član Gradskog veća Igor Marsenić naveo ja da, pored činjenice da je naša zemlja pobednica u Velikom ratu, ne treba da zaboravimo da je ovaj grad strašno pretrpeo u tom istom ratu.

-Važno je da se uvek sećamo svih naših sugrađanki i sugrađana koji su imali snage da posle tog strašnog sukoba daju sve od sebe da bi ponovo podigli ovaj naš grad. Oni su zaista podjednako veliki heroji, kao i heroji sa Cera, Suvobora, Gruništa i mnogih drugih razbojišta tog Velikog rata- poručio je Marsenić i pozvao Šapčane da u narednih mesec i po dana isprate programe koji neguju kulturu sećanja na taj važan period srpske istorije, a koje je grad realizovao u saradnji sa partnerima.

Ponosni na našu istoriju

Pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković podvukao je da su Ministarstvo kulture i infromisanja i Vlada Republike Srbije kroz četiri godine, od 2014. do 2018, pomagali razne manifestacije kako bi se obeležio značaj i silne žrtve u Prvom svetskom ratu otrgle od zaborava.

-Ova izložba je jedan u nizu događaja u 2018. godini i idemo u susret 11. novembru, kraju i proglašenju primirja u Prvom svetskom ratu. Izložba je posvećena velikanima, svakako jednim od ličnosti koje su najviše doprinele da Srbija izađe ojačana, sa većim teritorijama iz Velikog rata, a i nakon toga su mnogo činili da se ratom razorena Srbija obnovi, ekonomski ojača, da se narod vrati i da postanemo jedna od vodećih  država u ovom regionu- zaključio je Masliković.

Direktor Marko Bingulac podsetio je da je ta ustanova kulture dostojno obeležila događaje i ličnosti Velikog rata prethodnih godina izložbama: „Nemojte nas zaboraviti“, „Srpski santet 1914- 1918“ (autorskom timu izložbe dodeljena prestižna nagrada „Mihailo Valtrović“), „Sve će to narod pozlatiti“, realizovanim u saradnji sa Vojnim muzejom Beograda i Muzejom grada Novog Sada. Katalozi tih izložbi uvršteni su u fondove biblioteka i univerziteta širom sveta. Budimo ponosni na dva velikana naše istorije, setimo se ratnih stradanja, ali i odajmo poštu svim žrtvama Velikog rata, poručio je Bingulac govoreći o izložbi u godini jubileja. Na otvaranju izložbe nastupio je i Hor Hrama Svete Trojice.

D.Dimitrijević

Exit mobile version