Dom zdravlja Šabac obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa

unnamed

Nizom aktivnosti Dom zdravlja Šabac obeležio je 14. novembar, Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. U saradnji sa JKP „Vodovod“ Šabac organizovano je merenje šećera u krvi i krvnog pritiska zaposlenima a u Visokoj medicinskoj i poslovno tehnološkoj školi strukovnih studija studentima i profesorima škole (saradnja sa ZZJZ Šabac), dok su ispred Stare robne kuće, zahvaljujući saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa Šabac, prolaznici imali tu mogućnost.

-Ovo je simbolično obeležavanje i želja udruženja i Doma zdravlja da se laičkoj javnosti ukaže na zaista ozbiljan i sve prisutniji problem u našoj sredini i uopšte, jer u svetu ne postoji mesto gde dijabetes nije u ekspanziji- negde više, negde manje. U Srbiji od dijabetesa zvanično boluje oko 650- 700 hiljada ljudi, ali je mnogo onih koji ne znaju da su oboleli. Podaci za Mačvanski okrug nisu ažurni, ali nezvanično, oko šest hiljada ljudi ima ovu bolest- rekao je predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa Šabac Slobodan Bogunović.

On je preporučio da se osobe koje imaju pojačano mokrenje, pojaćanu žeđ i apetit, a istovemeno gube telesnu težinu, obrate lekaru ili u najbližoj apoteci izmere nivo šećera u krvi, kako bi ustanovili da li je veći od dozvoljenog.

-Ne možemo da utičemo na genetiku, starost, pol, ali možemo da se pravilnije hranimo, da manje jedemo fabrikovanu i prerađenu i ne jedemo brzu hranu, izbegavamo gazirana pića i preslatke kolače, kao i prejedanje. Postoji podatak da se na slavama za obrok unese do pet hiljada kalorija, nakon čega se organizam danima bori da prevaziđe taj problem- istakao je on i dodao da je povećana fizička aktivnost, naročito pešačenje, najbolja preventiva, te da bi idealno bilo svaki dan pešačiti između pet i sedam kilometara.

Pešačenje, uveren je, zamenjuje deset lekova i to je način na koji možemo da poboljšamo svoje zdravlje.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijebetesa, u Savetovalištu za dijabetes održano je i predavanje „Značaj samokontrole dijabetesa“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version