Desnica organizuje protest u Šabcu na Sretenje

0

“NA ŠABAC JE ŠVABA UDARIO”

Srpska desnica organizuje danas, na Sretenje 15. februara, ispred zgrade Gradske uprave u Gospodar Jevremovoj ulici u Šabcu protest za smenu aktuelne gradske vlasti koju predvodi Nebojša Zelenović. Desničari su skup nazvali “Veliki patrotski miting protiv izdajničke vlasti!”. (najava protesta iz “PRAVDE” – http://www.pravda.rs/lat/2020/2/14/zelenovic-u-problemu-desnica-organizuje-masovni-protest-u-sabcu-na-sretenje/)

Mnogi Šapčani smatraju da je dolazak nekog kao što je Miša Vacić već viđen u istoriji slobodarskog grada koji je za svoja stradanja i za herojski otpor u Prvom svetskom ratu, dobio tri visoka priznanja (jedini u Srbiji):

  • Francuski Ratni krst sa palminom grančicom, dodelila Republika Francuska jula 1920. godine. To je bilo prvo ovakvo priznanje koje je Francuska Republika dodelila gradu izvan svoje države. Orden je ustanovljen 9. aprila 1915. a dodeljuje se za ratne zasluge 1914-1918. Predstavniku Šapca, orden je uručio francuski ambasador, Vikont de Fontnej.
  • Ratni krst Čehoslovačke 1914 – 1918, dodelila Republika Čehoslovačka juna 1925. godine, ustanovljen je od čehoslovačke vlade 1918. godine i dodeljivan za pokazanu hrabrost na bojnom polju. Pismom od 14. novembra 1925. godine, čehoslovački poslanik u Beogradu obavestio je gradsko poglavarstvo da je Šabac odlikovan Ratnim krstom. Predaja odlikovanja svečano je izvršena 13. juna 1925. godine u dvorani hotela „Pariz” u Šapcu.
  • Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda, najznačajnije odlikovanje Kraljevine Jugoslavije, uručeno mu je juna 1934. godine, za podnesene žrtve tokom Prvog svetskog rata.

Međutim, Šabac je glavni grad “Čivijaške Republike” i grad gostoljubivih ljudi i dobrih domaćina, grad otvorenog srca, grad demokratije, grad velikog duha i humora pa u gradu vlada mišljenje da i Miši Vaciću treba poželeti dobrodošlicu i poželeti mu prijatno popodne u našem gradu.

A kako to drugačije učiniti nego, u čivijaškom duhu, legendarnom pesmom “Cicvarića” i “Starih zvuka” a koju je pevao i Predrag Gojković Cune:

“NA ŠABAC JE ŠVABA UDARIO”!

Na Šabac је udario Švaba

 mučki noću, kao neka baba

mislio је sada il nikada

svom Srbijom zemljom da zavlada

I to bilo, za dugo ne bilo

dok se srpsko kolo sakupilo

Sakupi se srbadija mlada

Cer planinom vije kolo sada

Op šija, pešadija i konjica i tobdžija!

(https://procopier.ru/watch/Na-%C5%A0abac-je-udario-%C5%A0vaba/)

Od toga kako se Vacić bude ponašao i koliko bude uvažavao i poštovao čivijaško gostoprimstvo, istoriju i tradiciju zavisiće i način na koji će iz Šapca biti ispraćen.

Jer, mnogi su u Šabac dolazili sa velikom pompom, nadom i željom da će pokoriti i porobiti ovaj slobodarski grad a odlazili sa legendarnom rečenicom na usnama: “Kazuj, strina, gde je Drina?”

Imaj to Vaciću na umu kada danas, dok u oči gledaš Lazi K. Lazareviću, budeš pokušavao da za “plašiš” Šapčane za račun dr Pajića, dr Birmančevića, Mićića i ostalih naprednjaka.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

 

 

 

Facebook komentari

Leave A Reply