Delegacija iz Goraždevca u poseti Šapcu

Razmena iskustava u oblasti poljoprivrede

Grad Šabac je naredna tri dana domaćin gostima iz Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji. Tim povodom priređen je prijem u Gradskoj kući, kome su prisustvovali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, kao i predstavnici Gradske uprave i Odeljenja za poljoprivredu. Prilikom posete predstavnika Grada Šapca tom selu, u okviru SEED projekta „Podrška za razvoj obrazovanja i zapošljavanja“, čiji je učesnik Grad Šabac, a finansira ga Vlada Austrije, poljoprivrednici su se upoznali sa merama podsticaja za poljoprivrednike, a najviše pažnje im je privukla mera za navodnjavanje i gajanje jagoda.

Da se osnaži srpska zajednica na Kosovu

-Naš dogovor je bio da oni dođu u Šabac i da od naših poljoprivrednika nauče kako da na najbolji mogući način proizvedu jagodu, ali i drugo voće i povrće koje tamo može nesmetano da se prodaje. Jako je važno da srpsku zajednicu na Kosovu osnažimo, ne lažnim rečima i porukama, već znanjem, da mogu da proizvode više i zarade više novca. To je jedini način da se prevaziđu postojeći problemi. Imamo puno razumevanje za ovaj projekat, a podsećam da u njemu učestvuje Minstarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Vlada Austrije i gradovi Šabac i Peć. Kao grad smo tu da pokažemo primer dobre prakse- rekao je Zelenović.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević naveo je da je to najveće srpsko selo u Metohiji na šest kilometara od Peći, gde je nakon NATO bombardovanja ostalo da živi 1.200 ljudi.  Zbog političkih prilika poslednjih pet- šest godina, taj broj se drastično smanjio na 700 ljudi, oko 70 dece u osnovnoj, oko 20 u srednjoj školi, u povratničkom selu Brestovik živi šestoro dece i taj broj se značajno smanjio nakon NATO bombardovanja, ranije je bilo 250.  Pored Goraždevca, postoji i nekoliko povratničkih sela u koja su se vratili Srbi. Jako malo ljudi je sposobno da bude samoodrživo, većina živi zahvaljujući socijalnim davanjima Republike Srbije i institucija na Kosovu. Neki od njih su zaposleni u tim institucijama i to su glavni izvori prihoda. Među njima ima jedan broj poljoprivrednika koji uspeva da privređuje u uslovima ograničenog tržišta, gde su prodavci iz srpskog naroda često ucenjeni. Oni uspevaju da se održe, da drže veći broj grla stoke i bave se proizvodnjom povrća, žitarica, istakao je Dimitrijević.

Saradnja na obostrano zadovoljstvo

-Imao sam priliku da upoznam predstavnike Grada Šapca prilikom posete gradu Peći. Tada smo ispratili aktivnosti koje su tada bile organizovane i upoznati smo sa saradnjom koja se tada razvila. Mnogo pozitivnih primera te saradnje ima i ovaj poziv Srbima iz Goraždevca i opštine Peć jedan korak napred u toj saradnji. Smatram da će poznanstvo sa predstavnicima Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca uspeti da nađu neke modalitete da razviju neki vid saradnje na obostrano zadovoljstvo-  rekao je Dimitrijević.

Miodrag Gašić iz sela Brestovik je član Komiteta za bezbednost opštine Peć, bavi se poljoprivredom. Vrati se 2004. godine, kada su uspeli da obnove kuću, ali Srbi su tu i dalje manjina.

-Bavim se poljoprivredom i stočarstvom, ali tržište je veoma loše za nas male poljoprivrednike, moramo sami da se borimo za plasman. Nismo zaštićeni, Srpska lista nam ne pruža konkretnu podršku. Ranije sam dolazio u Šabac, verujem da možemo da dogovorimo konkretnu saradnju u vezi sa hladnjačama i sušarama- objasnio je Gašić, a Srboljub Dakić iz Goraždevca, koji se bavi ratarstvom veruje da će poznanstvo i razmena iskustava biti iskustva na obostranu korist.

Tokom boravka u Šapcu, delegacija iz Goraždevca obići će poljoprivrednike u šabačkom kraju, kako bi razmenili iskustva i posetiti Festival jagoda.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version