Definitivno, Šapčani ne žele naprednjake

POSLEDNJA SLAMKA SPASA

Šapčani, sada je to definitivno jasno, neće da im naprednjaci vladaju. To je bilo jasno od samog početka ovih izbora. Ali Aca Srbin je po svaku cenu želeo da pokori Šabac pa šta košta da košta. Naravno, od „doktora“ Pajića i Birmančevića, sa sve Vujković M. Brankom nije ni moglo da se očekuje da pobede na fer izborima jer naprednjački „kapacitet“, uz sve „povuci potegni“ je oko 15.000 hiljada glasova. Zato je u pomoć pozvana celokupna srpska mafija sa sve novcem sumnjivog porekla, sve državne institucije su stale na stranu naprednjaka, sa onom koja se skraćeno naziva BIA, ali, očito, ni to nije vredelo. Nisu vredele ni ucene za radna mesta ni nekoliko hiljada kupljenih glasova, ni stotine krivičnih dela. Rezultat izbora je, uprkos svemu, ostao „tesan“. Videlo se to i na ovim ponovljenim izborima na kojima su naprednjaci izgubili dva odbornika i još više zakomplikovali stvar.

Po radu biračkih odbora, na ponovljenim izborima, već oko podne uočene su i zabeležene brojne nepravilnosti tako da je svima bilo jasno da će izbori opet morati da se ponove. A još jedno ponavljanje izbora ne donosi naprednjacima ništa dobro. Prvo, na „kupovinu“ glasova već je potrošeno nekoliko stotina hiljada evra ali, ono što je posebno zabrinjavajuće, Vučić je počeo da gubi strpljenje. Jer, Šabac bi mu, u ovom trenutku brojnih političkih promašaja, došao kao melem na ljutu ranu. Da mu povrati samopouzdranje.

A onda kada su počeli da pristižu rezultati sa izbornih mesta bilo je jasno da se naprednjacima ne piše dobro. Iako su u Šabac došli svi „viđeniji“ naprednjački funkcioneri, sa Darkom Glišićem na čelu, iako se, te večeri, ispred prostorija SNS-a okupilo nekoliko stotina pristalica izostalo je radovanje i očekivani vatromet.

A umesto toga Darko Glišić stidljivo saopštava da im je Nemanja Pajić čestitao „pobedu“, na pokradenim izborima, i da Nemanja Pajić ima „političku budućnost“. A potvrda da se u Šapcu događa preokret desila se na sastanku Izborne komisije kada Nemanja Pajić, umesto svojih članova komisije šalje njihove zamenike koji su, čineći krivično delo, glasali protiv ponavljanja izbora iako su pre toga evidentirane sve nepravilnosti.

 

O čemu se ovde radi?

Stvar je potpuno jasna, Srpska napredna stranka legalno i legitimno ne može da osvoji vlast u Šapcu. I pored svih „privilegija“ koje sam nabrojao. Jer glasovi njihovih članova i „simpatizera“ (onih kupljenih ili ucenjenih) očito nisu dovoljni. A sledeći korak, koji bi im mogao doneti vlast je stvaranje neke nove koalicije pošto ova sa PUPS-om, PS, SDP Srbije, pa SPS-om, radikalima i Slobom Seljakom (Ruska stranka) nije dala rezultate. Tako je izbor pao na Nemanju Pajića i njegov „Novi tim za Šabac“. Naravno to ne bi bilo ništa strašno da je ova koalicija sklopljena pre izbora pa da građani znaju kome daju svoj glas ili da je sklopljena posle izbora da se „namire“ novoizabrani odbornici. Međutim, ovako u sred izbora može da znači jedino to na su naprednjaci u velikom problemu i da Vučiću na oči ne smeju da izađu.

 

Umešao se i Beograd

Eto, pokazalo se da bez Beograda ništa ne može da se uradi. A našem glavnom gradu je veoma stalo da se Šabac pokori po svaku cenu. Kao primer „dobre prakse“. Zato i ne čudi što su se, u priču oko Šapca, pored državnih institucija umešale i brojne političke partije, kako one koje izigravaju srpsku „opoziciju“ tako i one „bliske“ Vučiću. „Izdržljivošću“ Šapca iznenađen je i sam Darko Glišić koji je određen i imenovan za egzekutora slobode i demokratije u našem gradu. Iako čovek koji uživa veliku moć u Srbiji u Šapcu može samo da konstatuje svoju političku impotentnost. Zato je, priča se, u pomoć pozvao i Ivicu Dačića koji, smatra se, ima „uticaj“ na Nemanju Pajića. A, kako kažu, i Dačić mora da „odreši kesu“, što za njega nije problem – ima se može se, ali glavna stvar je ta što uz novac Nemanja Pajić preuzima i devastirani Gradski odbor Socijalističke partije Srbije.

 

Šta ko ovim dobija?

Računica je prosta. Naprednjaci dobijaju vlast, Vučić će najzad moći da odahne, Nemanja Pajić dobija visoku funkciju u SPS-u i mogućnost da na narednim izborima (verovatno za dve godine) postane narodni poslanik, njegovi odbornici biće namireni funkcijama i drugim prinadležnostima a Ivica Dačić sa saradnicima biće nagrađen ministarskim mestima. A Srbija, koja je postala taoc izbora u Šapcu, dobiće napokon novu, dugoočekivanu, Vvladu.

I „vuk sit i ovce na broju“!

A da li je sve to baš tako?

 

Da li je sve ovo dovoljno?

Međutim, i pored svega ovoga što sam naveo postavlja se osnovano pitanje da li je to dovoljno da naprednjaci okupiraju Šabac. Pa, naravno, izgleda da nije. Zato i ne čudi što je Darko Glišić započeo „pregovore“ (ucenjivačke) i sa nekim osobama koje se nalaze na listi „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“. Što bi značilo da u naredne četiri (ili manje) godine u Šapcu vlada baš, baš „široka“ koalicija.

 

Ovce ili magarci!

Gde su i gde će u svemu ovome biti članovi Srpske napredne stranke koji su „izgarali“ na ovim izborima, kojima su obećane značajne funkcije ili radna mesta? Jer, očito da svi neće moći biti „namireni“. A kako će o svemu odlučivati Beograd jasno je da će mnogi ostati „kratkih rukava“ i ponovo pokazati da su samo obične ovce ili možda „krupnija“ varijanta – magarci (kako ih je Hanibal nazvao)

 

Prinudna uprava

I tako, dok se naši „cenjenin“ političari nadgornjavaju i pokušavaju da bogato naplate svoje pozicije Gradska uprava je u sve većem problemu i preti joj bankrot. Ali ne bankrot što nema novca već zbog toga što Skupština, koja mora da izglasa rebalans budžeta (zbog troškova vezanih za epidemiju), ne može još da se konstituiše tako da postoje realni uslovi da se u Šapcu uvede PRINUDNA UPRAVA. I to znatno pre nego što mnogi to mogu i da pretpostave.

 

I, ko je za sve ovo kriv?

Pa naravno sami građani koji su zbog svojih sitnih materijalnih interesa (prodaja glasa ili dobijanje ponižavajućih paketa humanitarne pomoći) sami sebi zakomplikovali život ali i iskopali „grobnicu“ gradu u kojem žive. Gradu koji je najlepši i najprosperitetniji u Srbiji. Gradu Jevrema, Luke, Vinavera i naših potomaka.

NIJE SVE TAKO CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version