Dani japanske kulture u Šapcu

Povodom obeležavanja Dana japanske kulture u Šapcu ovaj grad je, 6. septembra 2022. godine, posetio Njegova ekselencija ambasador Japana u Srbiji gospodin Kacumato Takahiko. Ove godine navršava se 40 godina bratskih odnosa Šapca i Fuđimija i 140 godina prijateljskih odnosa između Srbije i Japana. Ambasador Takahiko obišao je Centar za stručno usavršavanje, gde je u Parku nauke svečano otvorena Ulica prijateljstva Šabac – Fuđimi i posađene tri japanske trešnje.

Povelja o bratimljenju Šapca i Fuđimija potpisana je u oktobru 1982. kada je u dvorištu medicinske škole u Šapcu posađeno drvo japanske trešnje koje raste i danas, kao i ovo prijateljstvo. Velika udaljenost između naših naroda i gradova nije bila prepreka da se ovo prijateljstvo održi i godinama još više učvrsti.

Njegova ekselencija ambasador Japana u Srbiji gospodin Kacumato Takahiko

Ambasador Japana u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Kacumata Takahiko istakao je da je Šabac pravi primer dobre saradnje bratimljenih gradova i da će učiniti sve da to prijateljstvo bude još jače.

PISMO GRADONAČELNIKA FUĐIMIJA

Povodom početka obeležavanja Dana japanske kulture u Šapcu stiglo je pismo iz Japana od gradonačelnika Fuđimija Micuhira Hošina. Ove godine navršava se 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana i 40 godina od bratimljenja Šapca i Fuđimija. Gradonačelnik Fuđimija pozvao je predstavnike Grada Šapca na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice bratimljenja ova dva grada i istakao da se nada da će prijateljske veze između Šapca i Fuđimija biti još jače.

Poštovani gradonačelniče Pajiću,

Iskreno se zahvaljujem Vama i svima ostalima uključenim u onlajn sastanak koji smo bili u mogućnosti da održimo u vezi sa budućim projektima razmene između naša dva grada. Prijateljski razgovor i razmena iskustva su bili izuzetno značajni za mene.

Iako smo bili veoma razočarani time što nas je pandemija sprečila da Vas pozovemo u Japan na proslavu pedesetogodišnjice našeg grada prošlog aprila, restrikcije aktivnosti povezane sa kovidom, i imigracione restrikcije su konačno ukinute, i sa zadovoljstvom Vas pozivamo na našu komemorativnu ceremoniju i svečanosti koje počinju u četvrtak 20. oktobra i traju do nedelje 23. oktobra ove godine.

Biće jesen u Japanu, vreme će biti lepo, i to je doba žetve. U našem gradu će se održavati Fuđimi Furusato (rodni grad) festival – naš najveći događaj u godini – u subotu, 22. oktobra. Takođe, planiramo da proslavimo godišnjicu našeg bratskog grada sledećeg dana, u nedelju 23. oktobra. Verujemo da bi bilo prikladno da Vi i Vaša grupa prisustvujete ovim događajima.

Ove godine će se obeležiti četrdeseta godišnjica bratskih odnosa između Šapca i Fuđimija, kao i 140 godina prijateljskih veza između Republike Srbije i Japana. Da bismo proslavili ovu važnu godinu, nadamo se da ćemo dočekati Vas i Vašu grupu u Japanu da ojačamo naše prijateljske veze.

Na kraju, primite moje srdačne najbolje želje za dobro zdravlje i napredak Vas, kao i građana Vašeg predivnog grada.

S poštovanjem,

Micuhiro Hošino
Gradonačelnik Fuđimija

,,Izuzetno mi je drago da sam sa vama na proslavi ove godišnjice, 40 godina bratskih odnosa Šapca i Fuđimija i 140 godina prijateljskih odnosa Srbije i Japana. Ovo prijateljstvo datira još od 1882. kada su saradnju započeli kralj Milan Obrenović i car Meiđi. Zahvaljujući Gradu Šapcu danas smo otvorili Ulicu prijateljstva Šabac – Fuđimi i posadili tri japanske trešnje sakure kao simbol našeg dugogodišnjeg prijateljstva. Zahvaljujem se i kompaniji Jazaki, koja u Srbiji dobro radi i time doprinosi ekonomskoj saradnji. Šabac je primer dobre saradnje bratskih gradova i siguran sam da će se odlična saradnja nastaviti”, rekao je ambasador Kacumata Takahiko.

Povodom obeležavanja Dana japanske kulture u Narodnom muzeju u Šapcu otvorena je izložba reprodukcija Utamara Kitagawe, a u Šabačkom pozorištu pred brojnom publikom održan je koncert japanske koto, šamisen i vokalne umetnice Kaneko Sumie. Dani Japanske kulture u Šapcu trajaće do petka, 9. septembra.

Foto; facebook

 

Exit mobile version