Da li se mi to samo „zamajavamo“?

LIČNI STAV

Sad sam potpuno siguran da je sve ovo što se trenutno događa, u vezi sa Rio Tintom (a i ostalo) samo zamajavanje do nekog „sudnjeg dana“ kada će ova kompanija sa „teškom  mehanizacijom“ (poput Savamale) ući u Gornje Nedeljice, i mnoga druga mesta, i „raskrčiti“ prostor za rudnik i veliki novac koji će iz toga inkasirati. Dakle, u očekivanju tog „sudnjeg dana“ (izbora) Rio Tinto ne gubi na vremenu da nam pokaže (pljune u lice), i jasno stavi do znanja, da su oni sve dogovorili, i verovatno dobro platili, sa Vladom Republike Srbije (čitaj Aleksandrom Vučićem) i da, što se njih tiče, odstupanja nema. I neće biti…

Saopštenje za štampu Rio Tinta

Rio Tinto u realizaciji projekta „Јаdаr“ nastavlja da se vodi zakonskim okvirima

Tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“, preduzeće Rio Sava Exploration posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Republike Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta.

Veoma nam je stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici, a podrazumeva se da je za razvoj projekta „Jadar“ potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan. Uvereni smo da samo kroz dijalog u kome će se argumentima i činjenicama raspravljati o Projektu „Jadar“ može doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje Jadar može doneti našem narodu, lokalnoj zajednici i privredi Srbije, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbediti sigurnost projekta i bezbedan život građana uz punu zaštitu životne sredine.

Planiranje i aktivnosti na projektu Jadar su se do sada odvijali u skladu sa Zakonima Republike Srbije i, kao što smo više puta pomenuli, tako ćemo i nastaviti da realizujemo ovaj projekat. Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo. Nastavljamo da se vodimo zakonskim okvirima u kojima se odvija realizacija projekata u Republici Srbiji.

I, evo, kada mi nešto „slavimo“ kao „pobedu“, Rio Tinto pošalje „Saopštenje za štampu“ svim medijima u Srbiji sa nedvosmislenom porukom: „Planiranje i aktivnosti na projektu Jadar su se do sada odvijali u skladu sa Zakonima Republike Srbije i, kao što smo više puta pomenuli, tako ćemo i nastaviti da realizujemo ovaj projekat“. Svako ko ima iole malo mozga u glavi (ili dar da „čita između redova“) mora shvatiti da života u Srbiji više neće biti. Aleksandar Vučić je na dobrom putu da sa srpskim narodom učini ono što nije pošlo za rukom ni Turcima, ni Austrougarima, ni velikom Trećem Rajhu…

Nije sve tako crno kao što izgleda! Mnogo je gore!

Ivan Kovačević

Exit mobile version