Da li nas i kako pljačkaju?

RAČUNI ZA KOMUNALNE USLUGE

Ko od vas, poštovani čitaoci, može sa razumevanjem da shvati šta nam se u računima za komunalne usluge sve obračunava? I šta sve plaćamo? Ali, tu nema dvojbe, računi se moraju platiti. Naravno imamo mogućnost i da se žalimo. Obično je to nekoj „nadrndanoj“ službenici iz čije kancelarije izađemo „poniženi“ da se sve za nama „puši“.

A kako neki od tih obračuna izgledaju možete videti na primeru ovih računa Elektroprivrede Srbije (ili elektrodistribucije kako mi to zovemo) jednog našeg sugrađanina.

Naime, u računu za oktobar 2020. godine stoji da je dug, i ukupan iznos za uplatu, 987,17 dinara i da ne postoje nikakva ranija dugovanja. Međutim, u računu za novembar 2020. godinu stoji da je ukupno zaduženje za taj obračunski period 807,10 dinara ali da je dug iz prethodnog obračunskog perioda 1.754,67 dinara.

Dakle, za mesec dana dug iz oktobra 2020. godine volšebno se uvećao za 767,50 dinara. Uz koju magiju?

Naravno, iz iznosa računa za utrošenu električnu energiju jasno se vidi da u ovom slučaju uopšte nema potrošnje električne energije to jest da je utrošeno 0 kwh.

I sad postavljam pitanje: Koliko u Srbiji ima brojila na kojima je mesečna potrošnja NULA ili veoma mala i čiji vlasnici dobijaju ovakve ili slične račune. Po sistemu ako prođe.

Veliku dilemu šta da radi ima i naš sugrađanin. Već je imao slične „obračune“ i nije se baš dobro osećao, a ni proveo, kad je išao da ih reklamira. „Plati pa se klati“ razmišlja on jer nikad „šut sa rogatim“ nije mogao. Jer 767,50 dinara je manja cena od poniženja i uvreda koje će doživeti zbog reklamacije.

A posle pričaju kako nam je struja najeftinija na svetu.

DA NAM SVANE!

Ivan Kovačeević

Exit mobile version