Da li je šabačko Udruženje penzionera najgore u Srbiji?

Bura u Gradskom udruženju penzionera grada Šapca se ne smiruje

U prostorijama Gradskog udruženja penzionera grada Šapca, prošlog petka, održan je skup kojem je prisustvovalo više od 60 delegata mesnih odbora nezadovoljnih načinom na koji je izabrana nova predsenica i rukovodstvo ali i dosadašnjim radom Udruženja uopšte. Veliki broj prisutnih, nezadovoljnih, članova nedvosmisleno je pokazalo da u ovom Udruženju nešto ne valja i zato i ne čudi što je po opštoj ocenu Gradsko udruženje penzionera grada Šapca proglašeno za najgore u Srbiji.

Miroljub Merdović

Prisutnima se prvo obratio Miroljub Merdović, jedan od članova inicijativnog odbora nezadovoljnih penzionera, koji ih je upoznao sa njihovim dosadašljim aktivnostima.

– Bili smo kod predsednika Udruženja penzioner Srbije, Andreja Savića, u Beogradu, čovek nas je ljudski primio, dobili smo od njega instrukcije i zamolio nas je da sve nesporazume izgladimo sa ljudima koji su trenutno vršioci funkcija u našem Udruženju. Postupajući po tom dogovoru mi smo otišli kod Jelene Kojić, predsednice, koja nas je uljudno i korektno primila i uputili smo dopis da danas održimo sastanak u našim prostorijama. I, mi smo sad ovde da pokušamo da pronađemo zajednički jezik sa njima ako je to ikako moguće. Obišli smo sve mesne zajednice, onako kako propisuje Statut i danas ovde imamo predstavnike svih mesnih zajednica, imamo potpise svih vas koji ste prisutni što nam daje legitimnost rada – rekao je Merdović

Ranko Đurašković

Sastanku je prisustvova i , član novoizabranog Izvršnog odbora i potparol Udruženja koji je, pozdravljajući prisutne, između ostalog rekao:

– Ja sam Ranko Đurašković i od 15. marta sam izabran, preko mog mesnog odbora iz Štitara, za člana izvršnog odbora. Ujedno sam odlukom novog rukovodstva određen da budem ona osoba koja je zadužena da se rad Udruženja učini što više javnim i dostupnim ne samo našim članovima nego i široj javnosti, svima onima koji su zainteresovani za rad Udruženja. Tako smo i uveli pravilo da jednom mesečno, a po potrebi i češće, održavamo konferencije za medije i da javnosti predstavimo to što radimo. S tim u vezi već smo održali jednu konferenciju i to, šta smo mi tada rekli, ste imali prilike da pročitate u medijima.

Ovo danas, što ste se sakupili, je isto značajno. Zbog toga sam ja osetio potrebu i odgovornost, a i Udruženje penzionera me je odredilo, da danas dođem i da vam saopštim nekoliko informacija.

Prva informacija je da su nam se gospodin Merdović i gospodin Brkić obratili jednim pismenom i zatražili da održe sastanak s rukovodstvom Udruženja.

Pored toga stigao je još jedan zahtev a to je da se danas, ovde, organizuje skup dela članova Udruženja penzionera kako bi se razmotrila neka pitanja.

Rukovodstvo Udruženja je razmatralo ove zahteve  i pozvalo je gospodu Merdovića i Brkića sa željom da rešavamo sva pitanja u okviru kuće a u skladu sa Statutom i zakonskom formom.

Merdović i Brkić su juče došli, o tom razgovoru oni će vas verovatno informisati, i postignuti su i neki, čini mi se, dogovori. U načelu budući rad će biti zajednički. Znači, sva ona pitanja koja su juče potegnuta, počev od pravnih, ekonomskih, pitanja novca, prostorija, će se dalje rešavati u Udruženju. Bilo šta što se pronađe da nije bilo dobro rađeno, biće rečeno da nije bilo dobro rađeno, i preduzimaće se adekvatne mere. I mi ne želimo da pobegnemo od toga. Ono što je dobro rađeno biće rečeno da je dobro rađeno. Sva ona pitanja koja nisu juče uzeta u razmatranje i sva pitanja koja želite da apostrofirate, molim vas da se ta pitanja stave na jedan papir i da se preko vaših predstavnika dostave nama, da ih razmatramo, da ih analiziramo i vidimo šta je u pitanju.

Mi, hteli ne hteli, moramo da živimo i dalje jedni sa drugima i ovo Udruženje mora da dobije na ozbiljnosti. U Šapcu ima preko 26.000 penzionera. Gde su ti penzioneri? Kome su oni prepušteni? I zato je na svima nama odgovornost da radimo na dobrobit penzionera bilo u mom Štitaru bilo na kojem drugom delu grada.

Miroslav Brkić

O preduzetim aktivnostima govorio je Miroslav Brkić:

– Merdović i ja smo otišli na razgovor sa bivšom VD, a sada na ovakav način izabranom predsednicom, i nešto smo uspeli a nešto nismo da se dogovorimo. Uspeli smo da spustimo ton i da o nekim stvarima razgovaramo. Međutim, ja, kao član ovog udruženja od nekih 28 godina nisam zadovoljan sistemom kako je nova predsednica izabrana i kako je došla na vlast.

Mi smo uspeli da sklonimo Stevana Matića ali došao nam je drugi Stevan Matić. A to je opasno. Produžena ruka. On nije faktički tu ali je njegova ruka još uvek ovde. I telefon koji radi. Izbori koji su sprovedeni nisu urađeni sa Statutom niti u skladu sa Zakonom o Udruženjima Republike Srbije i to je osnovni problem.

Naša matica, odavde, mora da pošalje izborni materijal po mesnim odborima, sa prelogom ko će biti član Izvršnog odbora, sekretar, blagajnik i da predloži predsednika udruženja. Kad sve povratne informacije dođu ovde u zakonskom roku i verifikuju se predlozi zakazuje se Skupština. Ovo što je ovde urađeno je, izvinite na izrazu, premetačina. U gužvi dok smo sklanjali Stevu bili smo izlagani jer ni do dan danas nismo dobili zapisnike sa sednica Izvršnog odbora. Zato što su ih Stevan Matić i njegova svita prepravljali objašnjavajući da to čine zbog „tačke i zareza“. A po zakonu tako ne može da se bira rukovodstvo.

Takođe, ne znamo da li je Stevan Matić podneo ostavku ili je isključen iz Udruženja po odluci njihovog rukovodstva.

Međutim, ono što je najbitnije a to je da je stanje u finansijama katastrofa. Mi smo strašne pare izgubili na lokalu u Karađorđevoj ulici jer su uklonjeni svi tragovi i ko je i kako odlučivao o tome. U presudi suda doslovce piše da se sve mora vratiti u prvobitno stanje i dozvoliti penzionerima da i dalje rade. Nakon 8 dana od sudske presude Stenan Matić sa njegovom svitom potpisuje „namirenje“ sa Kurtovićima i predaje ključeve od naših objekata – zaključuje Brkić i dodaje:

– Ušli smo u 2021. godinu sa 1.321.000 dinara viška novca da bi samo šest meseci kasnije na računu imali samo 6.000 dinara. Gde su potrošene pare?

Sve od 16. septembra. 2021. godine kada je Izvršni odbor nelegalno smenio bivšu predsednicu, jer na to nije zakonski imao pravo, u Udruženju kreće naopaka – zaključuje Brkić.

Milorad Perić

U diskusiju koja se potom razvila uključio se i Milorad Perić koji je i prisutne podsetio na neke ključne stvari:

– Nema ključnih stvari. Nema dokumenata po kojima možemo da vidimo ko je i kako dobijao pakete, ko je dobijao banje, ko je dobijao pozajmice kome su davana drva… Ko je koga predlagao na funkcije na izmišljenim sastancima koji se nisu održavali. Nije postojala nikakva predizborna aktivnost, mesni odbori nisu ni o čemu obaveštavani i zato izbori koji su održani moraju biti poništeni jer nisu legalni, nisu legitimni.

Marijan Dukić

Sa mnogo emocija govorio je i Marijan Dukić koji je izneo predlog da zbog mnogih nezakonitih radnji koje je počinila bivša VD, sa sadašnja predsednica, treba od nje zatražiti da podnese ostavku. Jer, nije pristojno da osoba koja ima nekoliko krivičnih prijava, a po svemu sudeći biće ih još, obavlja jednu ovako odgovornu i značajnu funkciju. On je dodao da je učinio i jedan „gest dobre volje“, i da je dao priliku da se četvoro članova Izvršnog odbora sami povuku sa tih funkcija u protivnom on će Agenciji za borbu protiv korupcije poslati već pripremljen dopis o njima i razlozima zbog kojih oni ne mogu da obavljaju tu funkciju.

Skupu su prisustvovale i neke osobe koje su izjavile da su se tu našle „slučajno“ a koje su u svojim izlaganjima branili ono što se stavlja na teret Stevanu Matiću i njegovoj ekipi pa je u jednom trenutku atmosfera u sali došla do usijanja.

Ipak sve se na kraju završilo u pristojnom tonu uz dogovor da se od predsednice Jelene Kojić zatraži ostavka i da se, po statutu i zakonu, održe novi izbori inače će nezadovoljni penzioneri biti prinuđeni da preduzmu radikalnije mere.

Rok da se Jelena Kojić izjasni po njihovom zahtevu dat je do 18. aprila za kada je zakazan i novi sastanak.

Ivan Kovačević      

Exit mobile version