Čuvar tradicije i simbol stradanja

Predstavljen Tekeriški peškir u holu Biblioteke šabačke

Jedan od najznačajnijih svedoka stradanja našeg kraja u Velikom ratu- Tekeriški peškir, predstavljen je u holu Biblioteke šabačke u petak, u prisustvu predstavnika Grada i velikog broja zvanica, povodom obeležavanja veka od oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu. Tekeriški peškir je simbol hrabrosti, morala i nade srpskog vojnika koji je preživeo albansku golgotu.

Izatkan je u tkačkoj radionici „Stari zanati“ Gradske organizacije invalida rada, na inicijativu članica koje su inspiraciju da urade njegovu repliku pronašle u šabačkom Narodnom muzeju.

-Tekeriški peškir zaslužuje da kao čuvar naše tradicije beskonačno traje. Zahvalila bih se članicama Gradske organizacije invalida rada koje su ideju prepoznale u postavci šabačkog muzeja i pokazale želju da uradimo repliku Tekeriškog peškira, divnim tkaljama, uglavnom osobama sa invaliditetom. Peškir je deo devojačke spreme Perside Perse Spajić iz Tekeriša kojom se vojnik Mileta Milutinović iz Sedlara kod Svilajnca previo na Ceru 1914. godine i čuvao ga kao nešto najsvetije na grudima. Još devet peškira sa oznakom geografskog porekla naći će se u protokolu Vlade Srbije da svedoče o neprolaznosti, da sačuvamo moral, tradiciju, negujemo kulturno nasleđe i baštinu šabačkog kraja- istakla je predsednica Gradske organizacije invalida rada Miroslava Savković.

Ona je Tekeriški peškir uručila gradonačelniku Nebojši Zelenoviću, koji je tokom prilikom istakao da će se ovaj simbol nade i stradanja biti deo diplomatskih poklona.

Rukovodilac grupe za dizajn i oznake geografskog porekla u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije Zoran Dragojević istakao je afekcionu vrednost Tekeriškog peškira, budući da podseća na 1914. godinu i teške borbe na Ceru, povlačenje srpske vojske preko Albanije i plemenit duh našeg  naroda i vojnika.

Nominovan je za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, a pokrenuta je inicijativa da se nađe u okviru autentičnih diplomatskih poklona Srbije.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

 

Exit mobile version