Branislav Trifunović održao čas glume u Šabačkom pozorištu

U okviru projekta Šabački teatarski pokret

U Šabačkom pozorištu u petak su se okupili učenici 19 škola sa gradskog i seoskog područja koji u okviru projekta Šabački tetarski pokret pripremaju predstave za predstojeće festivale. Zajednički čas polaznicima svojevrsne škole glume održao je glumac Ateljea 212 Branislav Trifunović, a skupu su prisustvovali i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i direktor pozorišta Zoran Karajić.  

Trifunović je pohvalio ideju da se mladi na ovaj način uvedu u svet glume i dodao da je za svaku pohvalu što grad Šabac, u trenutku kada država ne vodi brigu o kulturi, promoviše i podržava prave vrednosti.

-Ovde sam da odam počast jedinom gradu u Srbiji koji ima toliko hrabrosti da sedam posto svog budžeta daje za kulturu, što mislim da je jedan pionirski, hrabar potez, koji svakako treba podržati u svakom trenutku. Ideja o Šabačkom teatarskom pokretu je veoma važna da bi se iznedrila publika, ali i budući glumci. Pozorište je moćno i jako zato što se dešava i sa jednim čovekom u publici i sa jednim čovekom na sceni i ja ću probati da prenesem tu poruku polaznicima. Moja jedina želja kad sam počeo da se bavim glumom bila je da mi neko dete jednom priđe i kaže da je zbog mene počelo da se bavi glumom. To mi se već desilo, ali želim da se to desi ponovo- podvukao je Trifunović.

Zelenović je zahvalio Branislavu Trifunoviću što je odlučio da sa malim glumcima podeli tajne glumačkog posla i pozorišta.

-Šabački teatarski pokret  je pokret koji treba da pomogne deci da stvaraju nešto novo i da budu srećni zbog činjence da učestvuju u procesu stvaranja predstave. Ja sam siguran da će to obogatiti, ne samo njih, nego i njihove porodice i prijatelje i da će podržati njih i pozorišnu umetnost. Verujem da će još naših istaknutih glumaca doći u Šabac da se uveri da je ovo što mi ovde radimo korisno, ne samo za naš grad, nego za čitavu Srbiju- naveo je Zelenović.

Karajić je rekao da će šabačka publika biti u prilici da uživa u predstavama koje su polaznici pripremili na dva festivala- osnovnih i srednjih škola.

-Naš prevashodni zadatak nije da od njih napravimo velike glumce. Svako do njih će postati ono čemu bude težio kad poraste ili ono što bude na kraju izabrao. Naša želja je da pomognemo njihovom opštem obrazovanju, da izaberu da ne budu samo posmatrači u životu, nego da učestvuju u stvaralačkim aktivnostima. Pozorište je idealno za to, jer obuhvata sve umetnosti- književnost, muziku, likovno stvaralaštvo i glumački izraz- objasnio je Karajić.

U okviru projekta Šabački teatarski pokret od novembra prošle godine realizuju se dramske sekcije u šabačkim osnovnim i srednjim školama, koje vode glumci Šabačkog pozorišta. Na festivalima osnovnih i srednjh škola u aprilu biće izabrane najbolje predstave i pojedinci, koji će se plasirati na republička takmičenja.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version