Biblioteka šabačka obeležila 169 godina postojanja

14642150_1822370558050135_1519622653412978466_n

U Aneksu, u prisustvu predstavnika Grada, episkopa šabačkog Lavrentija, sveštenstva i zaposlenih, Biblioteka šabačka obeležila je u utorak 169 godina postojanja.

Vremenski okvir od 1847. godine, kad Čitalište šabačko počinje sa radom 29. septembra, do današnje Biblioteke šabačke u Vladičanskom dvoru, sa usponima i padovima, simbol je trajanja bibliotekarstva na našim prostorima. U tom periodu organizaciono je bila Čitalište, Čitaonica, Knjižnica, Biblioteka (okružna, opštinska, matična). Uspela je da istraje u vremenu događanja, promene, nastajanja i nestajanja- u Prvom svetskom ratu izgoreo je sav bibliotečki fond zajedno sa svojim skloništem- kafanom „Jelen“ na Bairu. Od 1955. godine do danas, u Vladičanskom dvoru se mnogo toga modernizovalo, ali je 11. oktobar obeležen kao dan kada se svečano obeležava Dan Biblioteke.

-Tradicija od 169 godina postojanja su godine za poštovanje i Biblioteka je u usponima i padovima trajala svih 169 godina. To nije samo trajanje radi trajanja, već kvalitetno postojanje i uvek s merom, jer to je odlika Biblioteke šabačke- ići uzdignute glave s merom- istakla je načelnica Odeljenja za rad sa korisnicima Jelena Podgorac Jovanović.

U okviru programa prikazana je prezentacija o umetničkoj zbirci Biblioteke šabačke. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je, čestitajući rođendan ovoj značajnoj ustanovi kulture u našem gradu, podsetio da se bliži njen veliki jubilej- 170 godina postojanja.

-Nema puno institucija u Srbiji koje mogu da se pohvale ovakvom tradicijom i trajanjem na korist naših građana. Ja sam ponosan na Biblioteku šabačku, kao što sam ponosan na sve druge ustanove kulture u našem gradu. Kultura pokazuje koliko je jedno društvo zrelo i koliko je spremno da ukaže na prave vrednosti. Mi imamo plan kako da kulturu u gradu podignemo na viši nivo i to ne može da se desi bez Biblioteke šabačke. Želimo da za predstojeći jubilej, dogodine, Biblioteku šabačku učinimo jednom od najboljih institucija u državi- podvukao je Zelenović.

Biblioteka šabačka danas ima bogat fond, zbirku periodike, stare i retke knjige, rukopise, odabrane programe kulture… U poslovanju se koristi program BISIS, a digitalizovan je značajan deo zavičajne građe, koja je korisnicima dostupna na sajtu. Programi kulture, pored predstavljanja knjiga naših najuglednijih književnih stvaralaca, čine likovne i dokumentarne izložbe, kao i bogat rad sa mladima. Aneks, prvi namenski prostor u istoriji Biblioteke, ali i kulturnog života grada Šapca, u ambijentalnoj celini Vladičanskog dvora, završen je prošle godine, čime je rešen problem smeštaja i odgovarajuće zaštite bibliotečkog fonda. Biblioteka šabačka može da se pohvali i time da svakog dana u nju svrati 400 posetilaca, čime potvrđuje tezu da Šapčani vole knjigu i prepoznaju značaj ove institucije u kulturnom životu grada i ličnom obrazovanju.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version