6. Pozorišno proleće

11. apr 2022 – 17. apr 2022.

Nakon jednogodišnje pauze, dva odlaganja tokom pandemije i isčekivanja popravke dekoraterskih cugova na sceni Šabačkog pozorišta, festival „Pozorišno proleće” se vraća u Šabac na veliku scenu „Ljubiša Jovanović”, i to u proleće.

Predstavom „Bura” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, na rekonstruisanoj sceni šabačkog teatra 11. aprila počinje festival šesto „Pozorišno proleće”. Festival, koji u prvi plan ističe prikazivanje najboljih predstava iz prethodne godine, trajaće punih sedam dana, sve do 17. aprila.

Glavni program festivala

Velika scena Ljubiša Jovanović

BURA

Vilijam Šekspir

  1. april, 20:00

režija: Kokan Mladenović

Srpsko narodno pozorište

 

NAŠ GRAD

Tornton Vajlder

  1. april, 20:00

režija: Mia Knežević

Narodno pozorište „Toša Jovanović“

 

ANA KARENjINA

Lav Nikolajevič Tolstoj

  1. april, 20:00

režija: Dejan Projkovski

Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház

 

DABOGDA TE MAJKA RODILA

Vedrana Rudan

  1. april, 20:00

režija: Tatjana Mandić Rigonat

Atelje 212

 

CEMENT BEOGRAD

Milan Ramšak Marković

Inspirisano dramom Hajnera Milera

  1. april, 20:00

režija: Sebastijan Horvat

Beogradsko dramsko pozorište

 

TRPELE

Slobodan Skerlić i Milena Depolo

  1. april, 20:00

režija: Aleksandra Kovačević

Kraljevačko pozorište i Šabačko pozorište

 

PREDSTAVA U ČAST NAGRAĐENIH

KAD SE MI MRTVI PROBUDIMO

Henrik Ibsen

  1. april, 20:00

režija: Stevan Bodroža

„I sada, tokom finalnih priprema organizacije Festivala kada se korak po korak vraćamo punom kapacitetu pozorišne sale i dalje smo oprezni jer smo, kao i sva pozorišta, i sami bili prinuđeni da otkazujemo i odlažemo mnoga igranja predstava i nismo se još uvek oslobodili teskobe koja je deo naših života već više od dve godine. Čini se da smo, baveći se pozorištem, više pričali o virusu nego o predstavama. Neka naše „Pozorišno proleće“, šesto po redu, bude uvod u vraćanje okupljanja, osmeha bez maski, druženja, zagrljaja i radosti”, naveli su iz organizacije.

U takmičarskom delu će se naći šest predstava iz najboljih pozorišta u Srbiji. Nakon „Bure” Kokana Mladenovića, sledeći dan je rezervisan za Narodno pozorište „Toša Jovanović” koje će se predstaviti predstavom „Naš grad“, dok će dan nakon toga Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház izvesti predstavu „Ana Karenjina”. „Dabogda te majka rodila” je predstava koju će odigrati Atelje 212 u četvrtak 14. aprila. Za petak je zakazana predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Cement Beograd”. Poslednjeg dana takmičarskog dela festivala biće odigrana predstava „Trpele”, koprodukcije Kraljevačkog pozorišta i Šabačkog pozorišta.

U čast nagrađenih će 17. aprila biti izvedena predstava Šabačkog pozorišta „Kad se mi mrtvi probudimo” u režiji Stevana Bodrože.

Nakon svake predstave u zvaničnoj konkurenciji u Galeriji „Vladislav Lalicki” biće održan okrugli sto čija će moderatorka biti teatrološkinja i kritičarka Dragana Bošković.

Šesto „Pozorišno proleće” imaće i prateći program, pa će se u Galeriji „Vladislav Lalicki” u Šabačkom pozorištu u utorak 12. aprila sa početkom u 13 časova održati promocija monografije Aleksandra Đorđevića „Uvek ispočetka”. U petak 15. aprila u 13 časova zainteresovanima će biti predstavljena monografija Nikite Milivojevića „Ja ovde silazim” autorke Olivere Milošević.

Predstave u takmičarskom delu će ocenjivati žiri u sastavu: glumac, pisac, reditelj i pedagog Zijah Sokolović, rediteljka Slađana Kilibarda i glumac, reditelj i pedagog Irfan Mensur.

Šabačko pozorište

Exit mobile version