Zvonari slobode: Mihajlo Pupin i Vladika Nikolaj

Predstavljena knjiga Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića

U Dvorani „Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke prošle srede predstavljena je knjiga „Zvonari slobode: Mihajlo Pupin i Vladika Nikolaj“ Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića. O dvojici velikana, koji su višestruko zadužili srpski narod, govorili su autori knjige, kao i Nikola Marinković, izvršni urednik u Izdavačkoj kući „Catena mundi”, koja je objavila ovo delo. Knjiga sadrži pisma, prepisku i biografije dvojice velikana, kao i originalne fotografije i materijale. Uneti su tekstovi drugih autora koji otkrivaju fascinantne detalje o nacionalnom radu ljudi koji su proneli slavu srpstva u našim najtežim časovima kada je sudbina čitavog naroda zavisila od truda izuzetnih pojedinaca.

Čuvari vatre

Marinković je rekao da ne zna da li je veće zadovoljstvo ponovo biti u sali šabačke biblioteke, ili sa dvoje autora, sa kojima je privilegija raditi.

-Pred nama su dva čuvara vatre, koja su napisala dve knjige o čuvarima vatre koji su to bili daleko pre nas. Mihajlo Pupin i Vladika Nikolaj učinili su onoliko koliko čitavi instituti nisu mogli ili nisu hteli. Ono što je Pupin učinio i kako je pomogao naš narod 1915. godine pa nadalje, makar konkretno što se tiče borbe Srbije za oslobođenje i ujedinjenje i šta je radio pre toga, kako je pomagao Srbe u Americi, kako ih je organizovao, što se činilo gotovo nemogućim poduhvatom, a čini se i danas nemogućim poduhvatom organizovati Srbe na bilo koji način, tako je i vlaika Nikolaj isto to radio u domovini, organizovao bogomoljački pokret, kako su se oni zapravo susreli u jednom trenutku kada je delovalo da je sve izgubljeno. Njih dvojica su tvrdo verovali  i delali su, čak i onda kada je to bilo potpuno iracionalno, kada nije bilo potrebe da se bilo kome objašnjava koliko je Srbija u teškoj situaciji. Verovali su u ovaj narod, u vasrks srpske države i zbog toga mi sada možemo da pričamo o njima- naveo je izvršni urednik „Catene mundi.

Stanković je istakao da mu je bila čast da radi sa Ninković Tašić, kao i da knjigu potpiše izdavačka kuća za koju, po njegovom mišljeanju, piše „srpska intelektualna reprezentacija“.

-Pre desetak godina smo se prepoznali, kad se Aleksandra bavila Pupinom, ja se uključio u taj njen proces Pupinizacije, a uporedo, već dvadest godina, bavim se vladikom Nikolajem. Logičan sled događaja je da se sve to pojavi u jednoj knjizi, a evo nastavka naše zajedničke saradnje u knjizi „Izgubljeno nasleđe“- rekao je Stanković.

Šabac neopisivo značajan za mapiranje srpskog nasleđa

Autorka ja naglasila da Šabac neopisivo znači njenom mapiranju vraćanja srpskog nasleđa u prave tokove. Zapitala se da li ima išta bolnije od priče o dubrovačkim Srbima, o zaboravljenom nasleđu. „Dubrovnik je istorijski  duže bio srpski nego što je to Beograd. Mi ne znamo ništa, ne pamtimo imena tih ljudi, njhova ogromna čojstvena dela. Od vlasnika najpoznatije kafane u Dubrovniku početkom 20. veka, koji je bio Srbin, a pre toga Ruđera Boškovića, nižu se zvezde na našem nebu i duhovnom i naučnom, ali njihova imena vredi poznati“, navela je Ninković Tašić.

-Toliki je naš zaborav, toliko smo puno dužni. Kaže episkop Nikolaj, mera kojom smo merili Boga i naše pretke, tako je i nama odmereno. Ova knjiga je napraviti bolju meru, pokazati da ne mora to neznanje da nas proguta, da ne mora nesvest da nas obuzme. Godinu dana je malo da ispravimo svaku nepravdu, ali je moguće, nema predaje, ima nade. Kad god vidim ove korice, pomislim- neka bude što biti ne može. Sa Brankom je bilo uživanje i lepota raditi ponovo na otkrivanju zaboravljenog- istakla je ona.

Nakon predstavljanja u gradovima Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, sledi promocija 16. decembra na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version