Žene preduzetnice svoje proizvode plasiraju i na inostrano tržište

1

Gradonačelnik Nebojša Zelenović posetio tekstilnu radionicu Udruženja poslovnih žena „Šapčanke“

Godinu dana nakon održavanja prve radionice u okviru progama osnaživanja žena za preduzetništvo podržanog od strane Grada Šapca, tekstilna radionica u okviru Udruženja poslovnih žena „Šapčanke“ registrovanog prošle godine uspešno koristi lokalne potencijale  kako bi svoje proizvode plasirala na domaće, ali i inostrano tržište. Gradonačelnik Nebojša Zelenović posetio je danas prostorije u kojima rade i istakao da je ideja da se na ovaj način podigne energija i probudi preduzetnički duh u gradu.

-Grad Šabac podržava 70 žena preduzetnica koje su prošle godine registrovale svoje firme i to pokazuje da smo na dobrom putu da taj broj podignemo u ovoj godini i da projekte ispratimo i podržimo u skladu sa kapacitetima grada. Ova radionica je godinu dana od početka projekta pokazala da je održiva i ja očekujem nove ugovore koji treba da pomognu da proizvodi koji ovde nastanu budu na inostranim tržištima.  Proizvodi iz ove radionice će biti deo Etno mreže koju podržava Naciconalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i naći će se u rukama svakog ambasadora u Republici Srbiji i svih diplomata koji sa njima komuniciraju. Ideja je da promovišemo preduzetnički duh naših žena, a u isto vreme ih nagradimo za njihov rad i da počnu do svog posla dobro da zarađuju- poručio je Zelenović.

Tekstilna radionica u okviru Udruženja poslovnih žena „Šapčanke“ okuplja dvadesetak žena koja su pokazale svoj potencijal i prepoznale se u tkačkoj delatnosti.

-Predstoji nam realizacija mnogih ideja u narednom periodu, od daljeg usavršavanja tehnike tkanja do izlaska na inostrano tržište, za šta postoje konkretni planovi. U rad u tekstilnoj radionici  uključeno je između 16 i 20 žena, u zavisnosti od potrebe i njihovih sposobnosti i kvaliteta- objasnila je Marija Ivanković Jurišić.

Inače, za sufinansiranje projekta „Sačuvajmo sebe, sačuvajmo nas“ na konkursu za projekte u kulturi Udruženje poslovnih žena „Šapčanke“ dobilo je sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara. Ideja je da tekstilna radionica izvrši jedno istraživanje, kako bi odabrala najinteresantnije motive i ornamentiku sa područja Mačve, a zatim žene izradile replike originalnih rukorada. Na kraju, u brošuri ili monografiji, sabraće sve te ornamente i tako ostaviti uputstvo za naredna pokoljenja i sve koji žele da se bave kreativnim radom.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Ja se pitam, da li je preduzetnički duh kod žena, uvek i jedino u mogućnosti njihovog bavljenja šivenjem i pravljenjem kolača. Da li su žene toliko u strahu da pokrenu neki drugi deo svog mozga, i da možda otvore marketinšku agenciju, agenciju za nekretnine ili možda turističku agenciju itd. Naše žene su (izmedju ostalog) naučene i na ovim radionicama, i na svim ostalim, da one mogu da rade samo na poslovima koji uključuju hranu ili odeću. I u tome se ogleda naš mentalitet i vaspitanje koje nama ženama nikako ne ide na ruku. Ne sećam se, da sam skoro čula, da se neka preduzetnica bavi nečim a da to nisu kolači i torte ili izrada etno odevnih predmeta.

Leave A Reply