Zelenović: Saopštenje Zavoda za javno zdravlje kao pamflet Srpske napredne stranke

Gradonačelnik kaže da će se protiv kampanje laži boriti istinom i činjenicama

Reagujući na saopštenje Zavoda za javno zdravlje, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da ono ne izgleda kao saopštenje zdravstvene ustanove, nego kao pamflet Srpske napredne stranke, što samo govori kako stranački predstavnici zloupotrebljavaju tu instituciju. On je u utorak poručio da pored borbe protiv zaraze svakodnevno vodi i borbu protiv laži, a jedini način za to su istina i činjenice.

-Jedna u nizu laži koje stoje je da su mi upućivani različiti predlozi, mišljenja i preporuke na koje kao komandant nisam reagovao. Ja ne mogu da budem komandant kada nema vanredne situacije, a kada ona ne postoji, svaka ustanova, od policije, preko tužilaštva, suda i Zavoda, Doma zdravlja, Bolnice, radi prema pravilima uspostavljenim na nivou države. Pravila koja stoje u saopštenju od 23. do 26. juna su važila za celu Republiku Srbiju. Što se tiče konfuzije koje ja izazivam, zvanično ih pozivam da svakog dana u 14. 30 sati dođu na konferencije za novinare koje su otvorene za javnost, a i te kako su otvorene za predstavnike zdravstvenih ustanova- Zavoda, Opšte bolnice, Doma zdravlja, predstavnike Grad da kao i do sada dođu na konferencije za novinare i objasne građanima i javnosti sve što imaju, u najboljem interesu pravovremenog informisanja. Taj poziv stoji otvoren od 6. marta- rekao je Zelenović.

On je naglasio da je najviše konfuzije u prethodnim danima izazvalo zatvaranje kompanije „Jazaki“. To mišljenje Zavoda je posle sat i po tog istog dana povučeno.

-Takvu konfuziju izazvao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković. Neka dođe i objasni građanima, predstavnicima kompanije i zaposlenima na osnovu kog mišljenja je doneo prvu, a na osnovu kog drugu odluku, koji su to parametri zdravstvene i epidemiološke struke- podvukao je Zelenović.

Gradonačelnik se osvrnuo i na optužbe koje je dr Aleksandar Pajić izneo na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke.

-Napominjem da je držao konferenciju u zatvorenom prostoru, nije nosio masku i nastavio je sa neodgovornim ponašanjem. Kada smo se izborili za testove i pojačane analize, dobili parametre koji to pokazuju i kada je trebalo da se odlučuje o vanrednoj situaciji, direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović je bio uzdržan i nije glasao za vanrednu situaciju na sednici Štaba, a predstavnik Zavoda za javno zdravlje se nije ni pojavio na toj sednici. Na sve to, sutradan smo imali sednicu Skupštine, a tog jutra Aleksandar Vučić je rekao da smo izmislili vanrednu situaciju. Članovi SNS-a nisu glasali za uvođenje vanredne situacije i time su poručili da ne treba štititi javno zdravlje građana. Pajić sad tvrdi da nije glasao za to jer Skupština nije organ koji o tome treba da odlučuje. Skupština ne mora da odlučuje o tome, ali može da se izjasni. Ja sam hteo da se svi izjasne o toj važnoj odluci. Njihovo odbijanje da to izglasaju, kao i izjava predsednika, bila je štetna po građane Šapca i dovela do konfuzije i kampanje laži na teritoriji cele Srbije- naveo je Zelenović, podsećajući da je Pajić kritikovao i odluku Grada da se u aprilu uspostavi privremena kovid bolnica u Ekonomskoj školi.

-To je za njega bilo nepotrebno, ali za 75 građana Šapca bi to značilo da ne idu na Sajam, već da se u daleko boljim uslovima u svom gradu izbore sa bolešću. Pajić je tih dana prenosio zarazu po Šapcu i Beogradu i tek po nalogu svog šefa, ministra prosvete Mladena Šarčevića, otišao da se testira. Za njega privremena bolnica nije bila od značaja, pošto se lečio mimo svih pravila i procedura i završio svoje lečenje u banji- podvukao je Zelenović i pokazao odluku Ministarstva prosvete koja upućuje na mogućnost organizovanja svega onoga što je Zavod od 23. do 26. juna smatrao rizičnim: skupovi, maturske proslave, nastave u prirodi, ekskurzije.

-Nijednog trenutka ni ministar, n njegov savetnik Pajić, nisu rekli da ovaj dokument treba da se povuče, te da se ograniče skupovi ovakve vrste koji su se pokazali kao rizični. U tom trenutku, kada nema vanredne situacije u Šapcu, niti u drugim gradovima u Srbiji, ovaj dokument se primenjuje. Jedini koji može da spreči te skupove je ministar prosvete ili njegov savetnik Pajić. On se bez ikakvog stida i srama sve ovo vreme ponaša neodgovorno i u kampanji laži prednjači pokušavajući da od Šapca napravi žarište i mesto gde se ništa ne radi po propisu. Mi imamo prave odgovore i dokaze koji će pokazati ko se na pravi način bori za javno zdravlje i protiv zaraze. Kampanja laži nas ne može zaustaviti. Pobedićemo zarazu i laži sa kojima se svakog dana suočavamo, istinom i činjenicama- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version