Zdrava životna sredina garantuje nove investicije

img_3478-1_resizePredstavnici grada Šapca i italijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energetiku i održivi ekonomski razvoj, Instituta za zaštitu životne sredine i istraživanje, kao i Instituta za javno zdravlje, sastali su se u sredu u Gradskoj kući. Povod sastanka je projekat „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“ koji se realizuje u saradnji sa UNEP-om s ciljem da se identifikuju kontaminirane lokacije i pomogne gradskim upravama da upravljaju i koriste to zemljište. Projekt menadžer Agencije UN za životnu sredinu Pier Carlo Sandei je istakao da se projekat finansira iz sredstava svetskog fonda za životnu sredinu, uz kofinansiranje italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, kopno i more.

-Cilj je uspostavljanje institucionalnih kapaciteta, podizanje kapaciteta nacionalnih institucija i unapređenje kvaliteta zemljišta, posebno na industrijskim lokacijama, gde nam predstoji istraživanje u narednom periodu.  Budući da zemljište predstavlja osnov iz kog potiče sve što je čoveku neophodno za život i razvoj, upravo njegovo zagađenje predstavlja veliku pretnju i zato je potrebno vratiti se korenima i omogućiti unapređenje njegovog kvaliteta, samim tim dalji ekonomski razvoj. Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da podržimo lokalnu samoupravu u njenim naporima, ali i nastojanja nadležnih institucija koje se bave ovom problematikom da unaprede status zemljišta u Republici Srbiji- podvukao je projekt menadžer Agencije UN.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naglasio da je Gradska uprava odlučila da se odgovorno suoči sa dugogodišnjim problemimom zagađenja zemljišta uslovljenim radom hemijske industrije.

-Činjenica je da smo mi na prostoru grada Šapca ranije imali veliki hemijski kompleks i da je on očigledno zagadio zemljište. Zato smo pre dve godine uradili Plan detaljne regulacije za čitav kompleks „Zorka istok“, sa idejom da istražimo kvalitet zemljišta i istorijsko zagađenje. Moramo da brinemo o životnoj sredini, kompanijama koje tu posluju i potencijalnim novim investitorima. Odlučili smo da počnemo da rešavamo dugogodišnje probleme. Siguran sam da iz iskustva koja postoje u uređenim zemljama sveta mi možemo rešiti ovaj problem da bismo ostavili našem potomstvu i deci zdravu životnu sredinu- rekao je Zelenović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za zemljište, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda, Geološkog zavoda Srbije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i UNEP-a.

D.Dimitrijević

Poseta „Hemofarmu“

Delegacija predvođena projekt menadžerom Agencije UN za životnu sredinu je nakon obilaska lokacija nekadašnje Hemijske industrije „Zorka“, u kojima je prisutan visok nivo zagađenja, obišla kompaniju „Hemofarm“ kao primer pozitivan primer brige o životnoj sredini, nasuprot ekološkom problemu sa druge strane ulice.

-Želimo da vidimo moguća rešenja koja nudi privatan sektor u Srbiji na putu ka evropskim integracijama. Zato je bitno da vidimo tamnu i svetlu stranu stvari, jednu pored druge, da vidimo najsavremeniju tehnologiju i ekološka rešenja. Srećni smo što možemo da istaknemo kompaniju „Hemofarm“ kao primer dobrog poslovanja, jer znamo da je dosta investirala u brigu o zaštiti životne sredine- rekao je Pier Carlo Sandei.

Direktor pogona kompanije u Šapcu Dragan Tošić je istakao da je „Hemofarm“ u pogledu rada na unapređenju zaštite životne sredine značajno ispred drugih privrednih subjekata.

-Prošle godine smo pustili u funkciju postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda, čemu je prethodio dugogodišnji rad na pronalaženju adekvatnog tehnološkog rešenja. „Hemofarm“ je u svim aspektima zaštite životne sredine postigao značajne rezultate. Imamo dobru saradnju sa Gradom na tom planu i pouzdan smo partner države kao najveći proizvođač farmaceutskih proizvoda. Verujem da će ova poseta značajno doprineti širenju svesti o potrebi da ovu planetu sačuvamo za neke buduće generacije- naveo je Tošić.

Exit mobile version