Završena revija „Šabačko pozorište- Teatar na pravom putu“

Predstavom „Klub ljubitelja smene 8“ reditelja Filipa Markovinovića, koji je na scenu postavio komad mladog pisca Saše Radonjića, sinoć je završena revija „Šabačko pozorište- Teatar na pravom putu“. Izveli su je Ljubiša i Strahinja Barović, koji su zajedno podelili titulu glumca te večeri.

Publika je tokom deset dana imala priliku da pogleda osam predstava, među kojima četiri premijere. Za najbolju na reviji, žiri je proglasio predstavu domaćina, ansambla Šabačkog pozorišta „Život je san“, u režiji i adaptaciji Aleksandra Lukača, po komadu Pedra Kalderona. Nagradu je uručila predsednica žirija Lilijana Ivanović, a u ime ansambla je primio Vladimir Milojević, koji je proglašen za najboljeg glumca u toj predstavi. Poseta i interesovanje publike bilo je veliko, a ovogodišnja revija izdvojila se i po kamernim izvođenjima, koja omogućavaju bliži kontakt sa publikom i neposredniji doživljaj dešavanja na sceni, što je, kako je istakao direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, trend koji je prihvaćen kao dobar.

-Postoji tendencija da se predstave rade tako da publika bude što bliže i skoro svi koriste tu varijantu da publika bude na sceni. Nedavno, na premijeri u Narodnom pozorištu, igrali su „Ivanova“ Antona Pavloviča Čehova i bilo je isto tako- publika je bila na sceni i postojala je ta interakcija- rekao je Karajić i izrazio zadovoljstvo početkom sezone, budući da je prisustvo raznovrsnih predstava na repertoaru revije zadovoljilo različite ukuse publike.

On je najavio saradnju sa tri velika reditelja: Nikitom Milivojevićem, Kokanom Mladenovićem i Aleksandrom Lukačem i otkrio da je bilo razgovora i sa Egonom Savinom,  jednim od naših najvećih živih reditelja, koji je izrazio želju da na scenu Šabačkog pozorišta postavi Nušićev komad, koji žanrovski ne pripada komediji.

-Tekst mi se veoma dopao. Videćemo da li ćemo moći finansijski da uklopimo da ta četiri velika reditelja rade u toku jedne sezone, budući da je to izuzetno teško. To je, svakako, još jedna potvrda da ćemo pokušati kvalitetom da se borimo da održimo poziciju koju uživamo u teatarskim krugovima- istakao je Karajić.

Govoreći o festivalu „Pozorišno proleće“, priznao je da je imao bojazan po pitanju kvaliteta ovogodišnje produkcije, buduće da od njega delom zavisi i selekcija na festivalu. Ipak, premijere koje su s jeseni usledile u Jugoslovenskom dramskom i Beogradskom dramskom pozorištu, kao i Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, vratile su mu optimizam.

Ansambl Šabačkog pozorišta u ponedeljak tradicionalno putuje na „Festival pobednika festivala“ u Rakovici, predstoji i odlazak na Međunarodni festival u Bukureštu i još mnogo festivala do kraja godine. Iako je mnogo pozorišta zainteresovano da gostuje u Šapcu, direktor Šabačkog pozorišta je odlučio da dve do tri predstave mesečno do kraja godine mogu da budu sa strane, kako bi ostalo dovoljno prostora za domaći ansambl.

D.Dimitrijević

Exit mobile version