Zavod smatra da je vreme za ukidanje vanredne situacije, čeka se mišljenje republičkog kriznog štaba

Mačvanski okrug danas bez novozaraženih kovidom- 19

Ceo Mačvanski okrug danas je bez novozaraženih kovidom- 19. U Opštoj bolnici Šabac smešteno je 45 pacijenata, jedan je primljen, devet otpušteno, nema osoba na respiratorima, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmine Stanković tokom vikenda u kovid ambulanti smanjio se broj pregleda, u subotu 37, u nedelju 28. Od tog broja 23 su bili prvi pregledi, a 42 kontrolni. Ukupno je urađeno 30 PCR testova, od kojih su 22 pacijenti sa tegobama, a osam retestirani. Rezultati još nisu gotovi, jer laboratorija juče nije radila.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 82 lica, četiri nenajavljeno na adresi stanovanja i svi su poštovali mere samoizolacije. Četiri ugostiteljska objekta prekoračila su dozvoljeno radno vreme i protiv njih su podnete prekršajne prijave u redovnom postupku. Načelnik Gradske uprave Milan Vasić potpisao je ugovor o nabavci zaštitnih maski za osoblje i učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada i isporuka je ugovorena do 27. avgusta, što znači da će već narednog dana biti distribuirane po školama. On je napomenuo da je gostujući na jednoj od lokalnih televizija član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić ponovo izneo neistinu da Gradski štab za vanredne situacije nije postupio po dopisu Zavoda 20. juna i uveo vanrednu situaciju.

-U dopisu samo stoji obaveštenje o povećanom broju pozitivnih u okrugu i tome kako treba sprovesti izbore 21. juna. Nema nijednog slova u uvođenju vanredne situacije i ne znam kako smo mogli postupiti po tome, ako se to ni ne spominje. Ako neko misli da će, iznoseći konstantno neistine o postupanju Štaba, stvoriti kod građana uverenje da nešto nismo uradili, neće u tome uspeti, jer pet puta ponovljena laž opet ne može postati istina- poručio je Vasić.

Tokom vikenda su održane redovne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije na kojima je usvojeno mišljenje Zavoda za javno zdravlje da ukidanje vanredne situacije na teritoriji grada ne bi dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

-Pripremio sam tekst dopisa koji će biti upućen kriznom štabu Vlade Republike Srbije i on će biti večeras na sednici Štaba, a odnosi se na to da je Zavod za javno zdravlje dostavio stručno mišljenje da ukidanjem vanredne situacije neće doći do ugrožavanja stabilizovane epidemiološke situacije u Šapcu ako se primenjuju sve mere propisane Uredbom. S obzirom na to da se ukidanjem vanredne situacije u roku od sedam dana stiču uslovi za održavanje ponovljenih izbora na 27 biračkih mesta uz potencijalno učešće blizu 30 hiljada sugrađana, a kako ni Uredba Vlade, niti naredba o zabrani okupljanja, ne sadrže odredbe kojima bi se regulisala ova specifična situacija, mi zapravo tražimo stručno mišljenje od kriznog štaba Vlade da li je u konkretnom slučaju koji se odnosi isključivo na Šabac potrebno utvrditi neke posebne mere radi bezbednog sprovođenja izbornog postupka. Ovakav dopis će biti upućen i Gradskoj izbornoj komisiji koja je jedina i nadležna za sprovođenje izbora. Očekujemo da u relativno kratkom roku, nakon što prosledimo dopis, dobijemo odgovor republičkog kriznog štaba- podvukao je Zelenović i dodao da je tražio od Zavoda podatak o ukupnom broju aktivno obolelih i osoba u izolaciji u Šapcu i rekao da u narednom periodu sve vodi ka ukidanju vanredne situacije u gradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version