Zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije zasedao je u subotu, 05. marta. Sednici štaba, na čijem čelu se nalazi gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, prisustvovali su svi članovi. Kako je istakao gradonačelnik Zelenović, hitnu sednicu Štaba sazvao je na osnovu upozorenja Sektora za vanredne situacije, kako bi se upoznao sa trenutnim stanjem na vodotocima prvog i drugog reda na teritoriji grada Šapca.

– Iz izveštaja koji sam dobio od nadležnih gradskih službi i VP „Sava“, situacija je pod kontrolom. Neprestano pratimo stanje na vodotocima prvog i drugog reda. Očekujemo rast vodostaja, zbog padavina koje su najavljene za nedelju i ponedeljak. Sve komunalne službe su u pripravnosti i obišli su sve vodotoke. Stanje je redovno, ali ćemo sa oprezom pratiti vodotoke, rekao je gradonačelnik.

Aleksandar Vujadinović, predstavnik Vodoprivrednog preduzeća „Sava“, naveo je da je vodostaj reke Save kod Šapca, danas u 12 sati bio 472 centimetra, što je preko granice redovne odbrane od poplave.

– Naše crpne stanice su ispravne i rade, a vodu u kanalu održavaju u projektovanom režimu. Što se tiče Save, prognoze su da bi u ponedeljak mogla da dostigne 505 centimetara, što je granica za proglašavanje vanredne odbrane u nizvodnom delu Save kod Šapca. Ostali vodotoci su takođe pod konstantnim nadzorom, tako da trenutno nema problema na terenu, istakao je Vujadinović.

Nenad Ilić, član Štaba za vanredne situacije, rekao je da su vodotoci drugog reda na teritoriji grada Šapca u niskom vodostaju. – Radovi koje je Gradska uprava izvela tokom prošle godine, u dužini od blizu 55 kilometara, koji obuhvataju aktivnosti na vodotocima drugog reda, urodili su plodom, tako da ne očekujemo veće probleme na njima, naglasio je Ilić.

On je dodao da će se vodotoci neprekidno nadgledati u naredna 72 sata i po potrebi reagovati u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava.

Exit mobile version