Vučić sirotinji “otima” još, najmanje, 6.400.000.000,00 dinara godišnje???!!!

O OVOME SE U SRBIJI MALO GOVORI – Posle donošenja novog PRAVILNIKa o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila

 …Dolaskom na vladu dahija u Srbiji nastade režim najtežeg terora. Vuk Karadžić vrlo živo i neposredno prikazuje teško stanje u zemlji. Oni prigrabiše sva glavna imanja spahiska, pa počeše brzo graditi hanove i čardake, da njihove subaše lakše nadziravaju rad i kretanje po selima. Povlastice iz 1793. i 1794. god. ukinuše svojom voljom, svako osećanje zakonitosti zamre. Čak se nisu slušale ni kadije, a kamoli narodski knezovi. „Kad se oglasi naokolo, da su baše Adži Mustajpašu ubile, i da su protiv cara, onda navale iz okolni krajeva, osobito iz Bosne i iz Arnautske, sve besposlice i krvnici i beskućnici u Bijograd, kao orlovi na strvinu; i daije ji sve rado poprimaju… Mlogi su tada u Bijograd došli goli i bosi, pak se onđe odma okovali u srebro i u zlato, i obukli u svilu i u kadifu, i uzjali na atove s ratovima.“ Janjičari su „sudili i presuđivali po svojoj volji, ljude bili i ubijali, globljavali, otimali (ili uzimali kao svoje) konje i oružje, i drugo, što im se gođ dopalo, najposlije stanu silovati žene i đevojke…“

„Kakogođ što su se pod mudrim i pravednim vladanjem Adži-Mustaj-pašinim slabo i glasili ajduci u Srbiji, tako se sad od ovake sile i od zuluma poajduči desetina naroda.“

                                                                     (Vladimir Ćorović)

 

Istorija se ponavlja

Ni pored brojnih knjiga koje sam pročitao, ni pored velikog životnog iskustva, nikako ne mogu da shvatim kako to nama Srbima uvek uspeva da izaberemo tiranina i „zulumćara“ i da pokorno prihvatamo poniženja, bedu i zulum koji nad nama taj vlastodržac sprovodi. Zlo i beda su u Srbiji neuništivi.

Ako se, pak, nekad desilo da smo se „prevarili“ i izabrali nekog dobrog i čestitog čoveka, koji je imao viziju da nam bude bolje, brzo je bio proteran a najčešće ubijen.

Zato i ne čudi što u tekstu Vladimira Ćorović, u kojem on opisuje stanje u Srbiji od pre više od dvesta godina, ima mnogo sličnosti sa ovim današnjim vremenom. Samo se u Srbiji istorija ponavlja.

 

Tito je mrzeo koze a Vučić mrzi sirotinju

Neverovatno je koliko aktuelni predsednik Srbije pokušava da kopira „najvećeg sina našeg naroda“. Razlika je samo u tome što je onaj prvi mrzeo koze a on, Vučić, mrzi sirotinju. Nesreća je što se ni koze ni sirotinja ne mogu uništiti. Naprotiv, sve ih je više.

Hvala Ti Vučiću što me je majka rodila!

Verovatno će se mnogi od vas pitati kakve veze sa tehničkim pregledima ima predsednik Vučić. Ali ako malo bolje pogledamo, recimo, naslove u novinama postaje jasno da se Vučić, u Srbiji, za sve pita i o svemu odlučuje. On je Kralj, Car, Bog…

Svi drugi, koji primaju visoke plate od opljačkanog naroda imaju zadatak i obavezu isključivo da ga hvale i da mu zahvaljuju.

A kako to izgleda pogledajte iz ovih nekoliko novinskih naslova:

-Karić: Zahvaljujući Vučiću mi smo pobednici!

-Vladislav Jovanović: „Srbija zahvaljujući VUČIĆU ponovo postaje NAJVAŽNIJA geopolitička tačka EVROPE“

-Mihajlović: Modernizacija pruge zahvaljujući Vučiću.

-Dragomir Karić: Srbiji otvorena nova tržišta zahvaljujući Vučiću.

-Slavko Simić, potpredsednik kosovskog parlamenta: Odnosi u usponu zahvaljujući Vučiću.

-Goran Vesić: zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću naša politika je na putu Svetog Save.

-Stefanović: Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, Vlada ne uvodi sankcije Rusiji.

-P-portal.net: Novih 25 stipendija zahvaljujući predsjedniku Vučiću.

Milorad Dodik: Srbija i Srpska trenutno imaju najbolji period saradnje zahvaljujući Aleksandru Vučiću.

-Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja: zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je u prvi plan stavio kulturu, moglo da se “krene” punim kapacitetom u obnovu naše najstarije i najznačajnije ustanove kulture.

-Dobrila Petrović: Zahvaljujući Vučiću moja porodica nije ostala bez krova nad glavom.

-Zahvaljujući Vučiću u Boru se otvara rudnik “Cerovo 2”.

-“Situacija na Kosovu smirena zahvaljujući Vučiću”.

-Vulin: Zahvaljujući Vučiću politika “i Rusija i EU”.

-Bogoljub Karić: zahvaljujući Vučiću u Srbiji je otvoreno više fabrika nego u celom regionu.

-Vesić: Zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću žitelji MZ Veliki Crljeni pored asfalta dobijaju i ambulantu.

-Peković: Sponzori Partizana su NIS i Telekom zahvaljujući Vučiću.

-Karić: Vučić je uspeo da spase Srbiju od totalnog kolapsa i bankrota!

-Zvezdan Terzić: Hvala Vučiću do neba!

-Sorosev sin: Hvala Vučiću

-Dragoslav Kosmajac: „Hvala Vučiću“.

-Mogerini: Hvala Vučiću, bila sam veoma zabrinuta!

-Žitelji Tirane: Hvala Vučiću što je došao! Sada imamo 5 pešačkih prelaza!

-Ramuš Haradinaj: Hvala Vučiću što mi je dao podršku!

-Radnici Goše: Prekidamo štrajk, hvala Vučiću.

-Dačić: Doživotno hvala Vučiću što mi je dao šansu.

-Zurkolić: Hvala premijeru Vučiću.

-Čedomir Jovanović o Vučiću: Uradio dosta dobrih stvari za Srbiju.

-Brnabić iskreno o Vučiću: Hrabar čovek od koga svi možemo da učimo.

-Irinej: Blagodarimo Gospodu na Vučiću.

-Vesić: Zahvaljujući politici Aleksandra Vučića Beograd postaje regionalni centar

-SDP: Zahvaljujući Vučićevoj hrabroj politici Vojvodina i Sandžak su ostali mirni

*DSS: Tači izabran zahvaljujući Vučiću.

*Nataša Jeremić: Srbija nije normalna zemlja zahvaljujući Aleksandru Vučiću (*uppps: ovo je zalutalo)

Kakvi su to mozgovi?

Valjda vam je danas svima jasno da je Vučić oko sebe okupio jednu vrlo „umnu“ ekipu (uglavno onu „ekspertsku“ iz famozne partije G17+ koja se „proslavila“ posle petog oktobra privatizacijom Srbije) koja za cilj ima, nažalost, samo to da dotuče i potpuno uništi Srbiju i većinu građana koji u njoj žive zarad svojih ličnih interesa. Posle enormnog rasta političke moć jednog čoveka: suspendovanja demokratije, gušenja (ili stavljanja pod kontrolu) opozicije i svake kritike, kontrole gotovo svih mediji, miniranja vojske i policije, podržavanje kriminalaca, srozavanja sudstva, uništavanja srpske privreda, „zabrane“ zapošljavanja, smanjenja plata a naročito penzija i još mnogo toga što je doprinelo siromašenju naroda i, što je najgore velikom „odlivu“ mladih usledio je novi, možda i konačni, udar na sirotinju. Šestomesečni tehnički pregled moraće „debelo“ da plate upravo oni koji najmanje imaju i koju su na svojim plećima izneli sve nedaće tranzicije.

Ali, kako to već uvek u ovakvim situacijama biva, neko će se od svega ovoga „debelo omastiti“. Recimo oni od kojih će svi ti, brojni, servisi po Srbiji morati da kupe fotoaparate, HD kamere i drugu kojekakvu potrebnu opremu. Ako se pažljivo analizira te firme su u vlasništvu braće, kumova i drugih likova bliskih vrhu vlasti. A i serviseri će, verovatno, morati da plaćaju neki „reket“. Milijarde su u pitanju.

U PRAVILNIKU o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše:

Privredno društvo (koje će vršiti tehničke preglede) mora imati i koristiti sledeću opremu:

1) sistem za video snimanje vršenja tehničkog pregleda vozila na tehnološkoj liniji, koji mora da ima:

(1) kolor HD kameru;

(2) karakteristike koje podržavaju rad kamera ne umanjujući kvalitet snimljenog materijala;

(3) monitor na kome kontrolori mogu videti trenutni video sadržaj koji beleže kamere i indikator koji daje informaciju o uključenosti uređaja za snimanje.

2) digitalni fotoaparat, za dokumentovanje vršenja tehničkog pregleda vozila na poligonu…

Veća pažnja autima nego bolesnicima

Novim pravilnikom propisano je vreme za koje se radi tehnički pregled jednog vozila i ono je, za putničko vozilo, propisano na minimum 30 minuta što znači da će servisi u jednoj smeni moći, u najboljem slučaju, da pregledaju 16 vozila.  Za to vreme kod izabranog lekara opšte prakse možemo da se zadržimo (po novim propisima) najviše 15 minuta sa svom papirologijom koju lekar mora da uradi ali, na svu sreću, bez “selfija” tako da je lekar obavezan da u toku svog radnog vremena pregleda najmanje 30 pacijenata. Svaka čast!

Minimalna vremena za vršenje tehničkog pregleda vozila su:

1) 15 min − za mopede, motocikle, tricikle, četvorocikle, motokultivatore, radne mašine, priključna vozila za traktor, priključna vozila sa inercionom komandom uređaja za zaustavljanje i priključna vozila koja su konstruktivno izvedena bez uređaja za zaustavljanje;

2) 20 min − za traktore;

3) 30 min − za vozila čija NDM ne prelazi 3,5 t, osim vozila iz tač. 1) i 2) ovog stava;

4) 35 min − za vozila čija NDM prelazi 3,5 t sa hidrauličnim prenosnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje;

5) 45 min − za vozila čija NDM prelazi 3,5 t sa pneumatičkim, odnosno hidro-pneumatičkim, prenosnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje.

Kontrolori ne mogu započeti vršenje tehničkog pregleda narednog vozila pre isteka minimalnog vremena potrebnog za vršenje tehničkog pregleda prethodnog vozila, osim u slučaju kada tehnički pregled prethodnog vozila nije izvršen u celini.

Smislili novu pljačku naroda

Nažalost praksa pljačkanja najširih slojeva naroda se nastavlj kroz uvođenje dvostrukog tehničkog pregleda za automobili starije od 15 godine.

Ove kontrole neće biti samo formalnost, jer se uvode rigorozni uslovi i za vlasnike servisa za tehničke preglede, pa se očekuje da ova redovna provera ubuduće košta najmanje 30 evra plus takse što će iznositi bar 8.000 dinara godišnje. Ako, nekim slučajem, auto, prvi put, ne „prođe“ na tehničkom pregledu onda će njegov vlasnik morati ovaj iznos ponovo da plati. Vlasnici vozila će zbog toga morati pred svaki tehnički da urade mali servis automobila što će ih dodatno koštati a ništa im neće garantovati.

Na tehničkom pregledu kontrolisaće se sve i svašta: napukla šoferšajbna, neispravni farovi, korozija na limariji!!!… a majstori će sve to morati da dokažu  fotografijama. Moraće da slikaju automobil sa svih strana i čak sami da budu ispred njega na jednoj fotografiji. I sve se to radi zbog „bezbednosti“.

E sad, pitam se ja, ako su Vučić i njegovi „pametnjakovići“ stvarno zabrinuti za našu bezbednost zašto država ne subvencioniše ove preglede nego na njima zarađuje.

 

Milijarde su u pitanju

Prema podacima Zavoda za statistiku u 2017. godini u Srbiji je registrovano 1.968.787 vozila. Podaci MUP-a, pak, pokazuju da je u ovoj godini, od ukupno 2.312.941 vozila upisanih u jedinstveni registar vozila 571.448 njih starije od 20 godina. Smatra se da je prosečna starost vozila u Srbiji oko 14 godina a da vozila starijih od 15 godina ima oko 40%. I tu su Vučićevi „eksperti“ pronašli novu „zlatnu žicu“.

Kao u romanima „Alan Ford“ – otimaj od sirotinje i daji bogatima.

Šalu na stranu ako sve ovo pretvorimo u brojke proizilazi da će oko 800.000 vlasnika „motornih polovnjaka“ za tehničke preglede morati da izdvoje više od 6 milijardi dinara godišnje s tim da će se ovaj iznos iz godine u godinu značajno povećavati.

 

Lepo smišljeno

Vučićevi „eksperti“ su sve ovo lepo smislili, svaka čast! Novi zakoni, koji se, uglavno, donose po „hitnom postupku“ imaju za cilj jedino uzimanje para od naroda. Ima tu prostora. Voli sirotinja da pomaže Državi (čitaj bogatašima). I srećni su zbog toga. Provereno. „Neka, neka uzme, samo da nam bude bolje“ – mnogo puta sam imao priliku da čujem.

A kakav bi Vučić bio „Car“ da ne usliši molbe svog „voljenog“ naroda. Eto, još uvek postoji veliki broj „podanika“ koji do sada nije imao prilike da „pomogne“ svojoj Državi. A voleo bi! Ovde, pre svega, mislim na one sa najmanjim penzijama, ispod 20.000 dinara, raznim „socijalnim“ slučajevima, Romima… i svim drugim građanima koji se osećaju „zapostavljeno“. Dva tehnička pregleda, jer se prtpostavlja da upravo oni imaju „krševe“ starije od 15 godina, dolaze kao „melem na živu ranu“. Više od šest milijardi godišnje… Malo li je?!

 

Laži o bezbednosti

Mnogo laži smo se naslušali. Ali ova da će dva tehnička pregleda smanjiti broj saobraćajnih nesreća je za svaku „pohvalu“. I, verovatno, će za građane Srbije biti jedna od najskupljih. Jer, po „mišljenju stručnjaka“ najviše udesa imaju oni koji voze automobile starije od 15 godina i koji godišnje prelaze od 500 do najviše 5.000 kilometara. Recimo deda kome auto služi da ponekad odveze babu do lekara i koji godišnje pređe 200-300 kilometara. A sa platom koju prosečan Srbin ima i cenom goriva (najvećom u Evropi) većini auto služi samo za glednje.

Međutim, iako sve ukazuje da u našim uslovima, nova i tehnički ispravna vozila mnogo češće učestvuju u najtežim saobraćajnim nezgodama to se zanemaruje. S „debelim“ razlogom.

 

Da li sirotinju treba žaliti?

Ne znam. Nisam siguran. Jer, upravo su oni, najsiromašniji, ti koji redovno izlaze na izbore i s radošću biraju svoje dželate. Za flašu ulja, malo brašna, paštetu… neshvatajući da će upravo tim svojim glasačkim listićem sve dobijene namirnice stostruko platiti.

Posle jednog ovakvog nameta sav normalan svet bi isterao na ulice svoje automobile i paralisao celu državu. Zamislite, milion automobila parkiranih na ulicam, mostovim… Sve dok se ovaj suludi Pravilnik ne povuče. Međutim, ovo je ipak Srbija…

 

Šta je sledeće?

Već za godinu dana na parkinzima po Srbiji će stajati više od pola miliona neregistrovanih vozila. Biće to prilika da Vućićevi „eksperti“ smisle i donesu novi Pravilnik po kojem će vlasnici ta vozila morati da recikliraju za to plate nekih, recimo, 100 evrića. „Zbog zaštite životne sredine“!

I tako… nema kraja!!!

 

Kome verovati: Zakonu ili Ministru?

Iako u Službenom glasniku Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr. zakon, 9/2016 – odluka US i 24/2018) u članu 264. tačka 8. koji se odnosi na redovne šestomesečne tehničke preglede, jasno i decidno, stoji da se šestomesečnom tehničkom pregledu moraju podvrgavati motorna vozila starosti preko 15 godina (starost vozila se utvrđuje u odnosu na godinu proizvodnje) a tu informaciju su preneli i skoro svi mediji koji su pisali da bi pravilnikom koji je usvojen 5. maja, a koji bi trebalo da stupi na snagu 5. jula, svi automobili stariji od 15 godina morali dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled, po čemu bi Srbija bila jedinstvena u Evropi, oglasio se Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa izjavom da neće biti dodatnih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina.

„Niko ne mora da se plaši. Dakle nijedan građanin koji ove godine bude registrovao automobil, neće morati ponovo za šest meseci da ide na novi tehnički pregled“, precizirao je Stefanović.

E, ovom me je sad potpuno zbunilo. Kome sad da verujem. Zakonu ili Ministru?

Ili je ovo još jedna igra po principu ako prođe, prođe. A očito da je nešto u „sistemu“ zatajilo i da nije prošlo. Međutim, ne bi me čudilo da se na ovu temu, da zaboravimo Kosovo, oglasi i sam Vučić i da nam „lepo“ objasni kako nam je on, lično, eto, poklonio pare koje ne moramo da damo za tehnički pregled, i time značajno doprineo podizanju standarda građana.

A šta bi sa bezbednošću u saobraćaju? Ne zna se!

Exit mobile version