„Vizure“  u galeriji Kulturnog centra

Izložba najtalentovanijih maturanata Škole primenjenih umetnosti

Izložba najtalentovanijih maturanata Škole primenjenih umetnosti pod nazivom „Vizure“  otvorena je prošlog petka u galeriji Kulturnog centra Šabac. Reč je o samostalnoj izložbi fotografija Ružice Ristivojević, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo i drvorezbarskih radova Nenada Despotovića, nagrađenog za zanatsko umeće.

Podrška kreativnom stvaralaštvu mladih

Višegodišnja tradicija pružanja podrške kreativnom stvaralaštvu mladih, kroz organizaciju njihovih prvih samostalnih izložbi, nastavlja se na ovaj način.

-Saradnja sa Kulturnim centrom traje više od dve decenije, kao vrlo važna spona škole i ustanove kulture, u zajedničkoj misiji pružanja podrške mladim talentima. Samostalna izložba za svakog mladog umetnika znači mnogo, a ove godine su to Ružica i Nenad, svako sa svojim promišljanjima, veštinama i nadasve, ljubavlju prema umetnosti. Izložba nagrađenih učenika nosi naziv „Vizure“, jer nam donosi različite vizure u umetničkom izražavanju, jednu kroz objektiv fotoaparata, drugu kroz drvorezbarsko dleto. Spojene u kreativnoj ekspresiji one govore o prostoru slobode i kreativnosti koju naši učenici na svom putu polako osvajaju- navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Direktorka Kulturnog centra Šabac Sonja Petrović Jagić podvukla je da je izložba pokazatelj da škola predanim radom sa mladim talentima posle dugog niza godina postojanja i rada uspeva da iz nje izlaze mladi umetnici koji kasnije postaju akademski slikari, vajari, fotografi itd. Ove godine su dva sjajna mlada umetnika dobila mogućnost da se predstave samostalnom izložbom.

Prvi put je fotografija osvojila nagradu kao likovnu stvaralaštvo, što je za Ružicu, koja je smer juvelir, posebno značajno. Prema rečima profesora Mihaila Simovića, „eksperimentišući različitim fotografskim postupcima i kombinujući tradicionalne fotografske tehnike i postupke, Ružica neprestano pomera granice svojih stvaralačkih dometa i ostavlja dubok trag u ukupnom radu sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku“.

Mladi verni svom pozivu

-Inspirišu me ljudi, portreti na mnogo različitih načina, svaki čovek je drugačiji i to treba da se predstavi na najbolji mogući način. Želim da moje fotografije probude empatiju, pošto mnogo ljudi nije na taj način povezano sa drugim ljudima. Mnogo faktora utiče na dobru fotografiju, najbolje dokumentarne fotografije nastaju sponatno, a ove koje su malo više režirane ne mogu da se kontrolišu sto posto. Nekad se poklopi da to bude odlično, nekad moraju na licu mesta da se rešavaju neki problemi. Uglavnom sam izložila režirane, ali imam i nekoliko dokumentarnih, pošto sam se tokom dve godine školovanja najviše bavila tom vrstom fotografije. Mnogo mi je značila Škola primenjenih umetnosti, tu sam odrasla kao čovek, ta škola je podstakla moju kreativnost do maksimuma, a sada me samo pušta u svet umetnika i odraslih kao sposobnu da razmišljam i stvaram sama- istakla je Ristivojevićeva, koja planira da upiše Fakultet dramskih umetnosti, smer kamera.

Despotović je kao drvorezbar izložio neke od najboljih radova, a u izboru mu je pomogao otac, kao i profesori. Kako je rekao profesor praktičnog rada Svetomir Samardžić, „zahvaljujući talentu, ali i radu, posvećenosti, učenju i poštovanju osnovnih principa izrade duboreza, dostigao je visok nivo umetničkog izraza i zanatske veštine“. Do sada je dva puta izlagao u Beogradu i Novom Sadu, a sada je prvi put pred šabačkom publikom.

-Izdvojio bih maturski rad- ram u baroku, sto u duborezu gde sam prvi put probao intarziju na ploči stola, ikone u duborezu, rezbarije, kutije za nakite, razne vrste lajsni, od gotskog motiva do baroka. U ovom poslu je devedeset posto talenat, a deset posto učenje. Planiram da u porodičnoj firmi nastavim da se bavim tim zanatom, jer smatram da treba da sačuvamo ljubav prema prirodnim materijalima, drvetu i svemu onom što nam je prošlost ostavila kao zalog-  naglasio je Despotović.

Izložba će u galeriji Kulturnog centra biti otvorena do petka, 14. juna.

D.Dimitrijević

Exit mobile version