Usvojeni planovi poslovanja javnih preduzeća za ovu godinu

Treća sednica Skupštine grada Šapca

Na trećoj sednici Skupštine grada Šapca koja je održana u četvrtak, 7. marta, u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, odbornici su usvojili 22 tačke dnevnog reda.

Usvojeni su izveštaji o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za prošlu godinu, kao i planovi poslovanja za ovu godinu.

,,Prema izveštajima poslovanja javnih preduzeća za proteklu godinu, konstatovali smo da postoje neke stvari koje nisu bile dobre i na čijem poboljšanju ćemo raditi u narednom periodu. Dva javna preduzeća JKP ,,Vodovod-Šabac” i JKP ,,Stari grad” su podnela zahtev za korigovanje cene usluga za 35%. Zahtev je Skupština usvojila, jer 11 godina nisu usaglašavane cene sa realnim rastom troškova poslovanja“, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

On je dodao da ,,veruje da će sugrađani razumeti da ne žele da prave profit, nego da im pruže kvalitetnu uslugu“:

,,Raduje me što su programi poslovanja za 2024. godinu ambiciozni. Javna preduzeća će nastaviti da rade u interesu građana, a usluga će biti kvalitetna, na vreme i kontinuirana. Posebno sam ponosan što je usvojena strategija razvoja urbanog dela grada Šapca. Strategija razvoja je urađena sa EU, EU PRO Plus, UNOPS-om. Uveren sam da ćemo od nje imati mnogo benefita u narednom periodu. To je jedan od uslova da bismo mogli da povlačimo sredstva EU“, istakao je gradonačelnik.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ističe da je ova sednica Skupštine bila očekivana nakon usvajanja budžeta, da bi omogućili javnim preduzećima da novac koji im je budžetom opredeljen bude raspoređen u njihovim Programima poslovanja, kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje delatnosti.

,,Raduje me da sva javna preduzeća pored svoje redovne delatnosti u pružanju usluga izneli i nove razvojne projekte. Mogli smo videti da Skupština ide u korak sa Evropom što govori Strategija razvoja urbanog područja grada Šapca koja je danas usvojena. To je još jedan u nizu strateških dokumenata koje smo usvojili i koji radimo sa Evropskom unijom, i time smo se svrstali u 12 lokalnih samouprava koje imaju ovakav dokument. Strategija će nam olakšati da apliciramo na razne evropske programe i obezbedimo sredstva iz evropskih fondova kako bi realizovali važne infrastrukturne projekte. To će rezultirati i novim investicijama u našoj industrijskoj zoni i time jasno pokazujemo našu opredeljenost na putu ka Evropskoj uniji“, rekao je Nemanja Pajić.

Deo opozicije, koji čini odbornička grupa Novi DSS, i „Udruženi pobeđujemo“ je učestvovao u polemici i kritikovao odluke za koje su smatrali da nisu dobre.

– SNS ima apsolutnu većinu i može da donosi odluke kakve hoće, ali ipak treba upoznati građane sa dešavanjima u gradu i da ovde postoji opozicija. Nažalost, prisustvuje samo nas četvoro i žao mi je što ne dolazi i ostatak opozicije. To bi bilo bolje nego da na društvenim mrežama iznose netačne informacije o nama koji prisustvujemo sednicama. Mi ćemo to i dalje raditi. Nas koji prisustvujemo sednicima napada i vlast i opozicija koja im ne prisustvuje. Nismo zadovoljni što nam odbornici vladajuće većine upadaju u reč i što se iznose neistine. Vlast neće da prizna da je njihov koalicioni partner Zapadna Srbija uvek u vlasti i da je donosio odluke i sa prethodnom vlasti, istakao je dr Aleksandar Pavlović, odbornik Novog DSS.

Učešće u diskusiji uzeli su i odbornici Socijalističke partije Srbije. Podržali su planove poslovanja javnih preduzeća za koje smatraju da su dobri, ali i ostale odluke.

-Imali smo konstruktivnu diskusiju u kojoj su učestvovale sve partije koje su prisustvovale sednici. SPS je podrža izveštaje o poslovanju JP, kao i planove poslovanja. Smatramo da su oni dobro i detaljno isplanirani i realni, rekao je dr vet. med. Nikola Milutinović.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić smatra da će uskoro i ostatak opozicije ući u gradski parlament. Kao razlog tome navodi velike pritiske od pojedinih predstavnika liste „Šabac protiv nasilja“.

„Nebojša Zelenović trpi velike pritiske od Božidara Katića, Srđana Mitrašinovića, Veselina Kuzmanovića, Živojina Vuletića, da se uđe u Skupštinu grada, jer je ovo jedino mesto gde može da se priča. Zelenović sada pokušava da napravi pritisak na međunarodne organizacije, da iznosi različite laži, što jesu priče da su u Šapcu glasali Mitrovčani, Valjevci. Mi još uvek vučemo dugovanja iz perioda kada su oni vladali ovim gradom. Mi nismo uzeli nijedan dinar kredita, a uspešno smo vratili milijardu i trista miliona dinara kredita koji su nam oni ostavili. Pričali su o meni kao o „samozvanom gradonačelniku“, međutim kada smo ponovo izašli na izbore pokazali smo da građani Šapca stoje iza mene kao gradonačelnika i iza Srpske napredne stranke“, rekao je Pajić.

Exit mobile version