Usvojen treći rebalans budžeta grada za ovu godinu

0

Na 37. sednici Skupštine grada Šapca

Razlog trećeg rebalansa usvojenog na 37. sednici Skupštine grada Šapca u petak u amfietatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača je predviđeno povećanje plata zaposlenih u javnoj upravi od osam, u kulturi deset, a u predškolskoj i socijalnoj zaštiti devet posto.

Odluka je doneta na osnovu zaključka Vlade i utvrđivanja osnovice za plate zaposlenih u delu javnog sektora, a budući da se plate finansiraju iz lokalnog budžeta, rebalansom je predviđeno povećanje mase za zarade u iznosu od 11 miliona dinara. Na sednici su usvojene i odluke o većem obimu prava porodici sa decom i o realizaciji budžeta jedinice lokalne samouprave u delu rashoda za usluge socijalne zaštite za ovu godinu.

Odbornici su usvojili i odluku i izmenama odluke o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava, gde je terminološki postupak definisan kako bi preciznije i adekvatnije odražavao njegovu suštinu i eksplicitno odredio ovaj proces kao vid neposredne demokratije. Reč je o institucionalizovanom sredstvu kojim Grad Šabac svoje građane ovlašćuje da direktno odlučuju o delu budžeta koji se puni sredstvima od naplaćenog poreza na imovinu, koji upravo građani plaćaju.

Zelenović: Odgovoran odnos Grada prema novcu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da nije dobro to novac ide za plate umesto za investicije, ali i istakao, govoreći o drektnom odlučivanju, da se novcem odgovorno raspolaže.

-Rebalans budžeta je utvrđen zbog odluke Vlade Srbije da se povećaju plate. Osim te, nije bilo drugih promena. Takva odluka je dobra za zaposlene, ali ne i za lokalne budžete iz kojih se isplaćuje, jer ih dodatno opterećuje, u situaciji u kojoj Vlada Gradu Šapcu svake godine uzme četiri miliona evra minumum. Nije dobro ni za budžet Srbije, zbog toga što novac umesto na investicije, odlazi na plate. Grad Šabac je u ovoj godini investirao deset miliona evra, na puteve, ulice, uređenje gradskih sredina, pakove, trotoare. Paralelno sa tim promovišemo novi ciklus direktnog odlučivanja i ulozimo u proces u kome smo jedinstveni grad u Srbiji po takvoj praksi, jer pružamo priliku građanima da kažu šta je za njih najvažnije u mestima u kojima žive i koje su njihove potrebe. Sve što je izglasano je urađeno. Nije to kao što kažu iz opozicije puno, ali je to sada moguće, jer mi odgovorno vodimo tračuna o novcu, ne trošimo više nego što imamo, ne bacamo novac na lažne populističke mere, već omogućavamo standardan razvoj u gradu- istakao je Zelenović i dodao da je dva miliona evra više od poreza na zarade i skoro 300 hiljada evra od prihoda od samostalnih delatnosti pokazatelj kontinuiranog razvoja.

Naveo je da su izdate građevinske dozvole za dvesta novih stambenih jedinica u gradu i najavljeno 500 novih za sledeću godinu.

-Danas je u budžetu 750 miliona dinara i plate će biti isplaćene, kao i sve druge usluge koje grad plaća. Grad Šabac nikome ne duguje, dobro posluje- poručio je on.

Pajić: Gradska vlast obmanjuje javnost

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić rekao je da su sjajni rezultati na republičkom nivou, punjenje budžeta i veliki suficit doveli do povećanja plata.

-Država je donela odluku da se poveća poreska osnovica, odnosno prihodi naših sugrađana od osam do deset posto za socijalnu zaštitu, predškolsku ustanovu, još neke zaposlene u Gradskoj upravi. Istovremeno, na sednici smo videli predizbornu kampanju Nebojše Zelenovća, trenutnog gradonačelnika, gde on ponovo obmanjuje javnost i priča priče koje sugrađani slušaju već 20 godina. Nagoveštava da će biti referendum, pa neposredno izjašnjavanje, sada već direktno odlučivanje. Ne zna ni on više kako da to nazove. Posle 20 godina vladavine on pita naše sugrađane šta neće da im radi- ako se neko odluči za vodovod, nema kanalizacije, ako hoće kanalizaciju, nema crkve, ako hoće crkvu, onda nema ambulante. Znači, posle 20 godina vladavine, kada svi infastrukturni objekti i sve treba da funkcioniše na najbolji način, on se setio da pita građane šta njima u stvari još treba. Njima suštinski treba mnogo toga, jer za 20 godina ništa nije urađeno, što govori o nesposobnosti da rukovodi gradom. O tim temama priča već pet godina, a ništa nije uradio i zato je ovoliko poverenje  u politiku Srpske napredne stranke gde god se raspišu izbori- podvukao je dr Pajić.

Na dnevnom redu 37. sednice Skupštine grada bile su i odluke o boravišnoj taksi, o izmeni i dopuni odluke o većem obimu prava porodica sa decom, kao i oduka o izmeni i dopuni odluke o realizaciji budžeta jedinice lokalne samouprave u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za 2019. godinu.

Dragana Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply