Usvojen Statut grada Šapca

0

U toku 29. sednica Skupštine grada Šapca
U toku je 29.sednica Skupštine grada u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, a na dnevnom redu su se našle 23 tačke. Odbornici su usvojili predlog Statuta grada Šapca, usklađen za izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine.


Razlog za donošenje Statuta su obimne izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prošle godine, kao i donošenje niza sistemkih zakona koji zadiru u nadležnost lokalne samouprave. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je saglasnost na nacrt koji su odbornici usvojili, objasnio je načelnik Gradske uprave grada Šapca Milan Vasić.
-Novina u odnosu na prethodni Statut jeste obavezna javna rasprava, koja nesumnjivo doprinosi transparentnosti i većem učešću građana u donošenju odluka koje se usvajaju na gradskoj Skupštini, kao i jasnije i preciznije pozicioniranje mesnih zajednica i nadležnosti njihovih rukovodstava, budući da je do sad veliki broj postupaka vođen pred Ustavnim sudom upravo iz nepreciznosti koje su proizlazile iz Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Statuta- naveo je Vasić.

Zelenović: Opozicija bez ideja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da u šabačkom parlamentu svaki predstavnik građana ima pravo da kaže šta misli, a građani su mogli da vide da se diskurs Srpske napredne stranke nije pomerio „ni za jedan milimetar“.
-Nismo mogli da čujemo nijednu ideju kako bi mogao da se unapredi život građana Šapca, osim što su ustanovili da sam ja jedini problem. Direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović potvrdio je sumnje koje sam izneo ranije da je Vučić lično zaustavio projekat rekonstrukcije šabačke Opšte bolnice zato što sam ja na mestu gradonačelnika. Želim da objasnim građanima da nas protesti koji se unazad četiri meseca dešavaju u više od 100 gradova i opština svrstavaju u red civilizovanih naroda, jer tim protestima branimo slobode i prava građana koje Vučić kao diktator ruši svakog dana tako što je zarobio sve medije i zloupotrebio sve institucije- naglasio je Zelenović, istakavši da je grad zbog njegovog opozicionog delovanja gurnut u stranu i duguje mu se 30 miliona evra.
-Građani Šapca ipak ne moraju da brinu. Danas na računu Grada Šapca ima 996 miliona dinara, imamo dvanaest novih investitora, razvijamo gradsku luku, ulazimo u rekonstrukciju gradskih ulica, a potom i seoskih puteva- naveo je gradonačelnik.
On je rekao da je vrhunsko licemerje što su upravo „Vučić i neki ministri u Vladi u vreme NATO bombardovanja maznuli stan“, a njemu pripadnici SNS-a stavljaju na teret nepočinstva sa stanom dok je radio u OŠ „Stojan Novaković“.
-Ništa nezakonito se nije desilo. To je bilo pre deset godina, kada je stan koji joj je bio do tada dodeljen, a za koji nije bila u mogućnosti da plaća rate, koleginica iz škole odlučila da vrati, ali je imala uslov da joj se isplati 7.200 evra, koliko je uložila u stan. Ja sam je isplatio, ušao u posed stana i nakon toga taj stan posle nekog vremena i otuđio. Stojim iza svega što sam rekao i sve je proverljivo u školi i nadležnim institucijama. Svako ko je na javnoj funkciji dužan je da objasni poreklo svoje imovine građanima i ja pozivam sve ostale funkcionere da to urade- podvukao je Zelenović.

Peranović: Lokalna vlast treba da završi svoj mandat

Dr Aleksandar Peranović iz Srpske napredne stranke je rekao da Statut „Vodovoda“, iako je ministarstvo dalo saglasnost, „ima nejasnoća u izvršavanju, odnosno odgovornosti čelnih ljudi grada“.
-Pre svega mislimo na gradonačelnika, za koga smatramo da se ne pridržava svih tačaka Statuta, konkretno člana 57, koji upućuje da se on stara o gradu, izvršenju budžeta i ostalom. Takođe, nije se apliciralo na vreme i na najbolji način da se dobiju sredstva za rekonstrukciju Opšte bolnice Šabac, što je direktna odgovornost gradonačelnika i Gradskog veća. Fudbalski savez Srbije po nalogu UEFA-e treba da izgradi stadion do 10 hiljada gledalaca, na udaljenosti od aerodroma oko 100 kilometara, po najvišim standardima. Šabac nije konkurisao za to, a mogao je, a taj projekat je dobila Loznica. Jako je bilo bitno da u ovaj grad, pored naše dece, dolaze razne selekcije iz zemlje i inostranstva- rekao je dr Peranović i dodao da se gradonačelnik u polučasovnom izlaganju pred lokalnim parlamentom bavio samo Aleksandrom Vučićem i protestima.
-To je nedopustivo za jednog gradonačelnika, a to radi samo iz nemoći. Mi smo im rekli, evo vam izbori pod uslovima kakve hoćete, ali njima to ne odgovara. Ne odgovara im zato što nemaju podršku naroda, hoće da uđu u vlast tako, jer nemaju podršku. Lokalna vlast treba da završi svoj mandat i prepusti vlast onima koji to znaju da rade- istakao je dr Peranović.
Odbornici su dali saglasnost na Statut JKP „Vodovod“ Šabac, kao i predlog Odluke o usvajanju plana generalne regulacije „Šabac“. Bilo je reči o mreži osnovnih škola i Predškolske ustanove, kao i o kriterijumima za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama na teritoriji grada Šapca. Usvojen je i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Šapca, a na dnevnom redu je i nekoliko kadrovskih rešenja i imenovanja.
D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply