Ustoličen episkop šabački Jerotej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, danas, 18. septembra 2022. godine, u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, u prisustvu oko 2.000 vernika iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i dijaspore, ustoličio je na tron novog episkopa šabačkog Jeroteja

Sveta liturgija, koju su služili arhijereji sa sveštenstvom, počela je u devet časova uz prisustvo vladikinih prijtelji iz svih krajeva zemlje

Patrijarh  Porfirije rekao je da nimalo nije jednostvno i bez napora voditi crkvu, ali tamo gde ima smirenja i poverenja u Hrista već postoji pobeda i trijumf.

„Neka Gospod bude sa tobom, a i mi svi preporučujemo se, a vama braćo i sestre čestitam na novom episkopu i savetujem da u svemu sledite reč Hristovu, koja se propoveda u hramu božijem i slušate reči Jevanđelja i imate Hrista za meru, jer mnogi bi ljudi bez Hrista da budu mera i merilo“, rekao je patrijarh.

Novoizabrani episkop šabački Jerotej (svetovno Nikola Petrović) rođen je 15. avgusta 1971. godine u Sremskoj Mitrovici. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, a Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine.

Nakon služenja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Svetih Arhangela, a na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 2009.

Za vreme studija primio je monaški postrig, 2003. godine, od strane episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Jerotej.

Na zasedanju Arhijerejskog Sabora SPC, održanom od 24. do 29. maja 2021. godine, izabran je za vikara Patrijarha srpskog s titulom Episkop toplički, dok je u maju ove godine izabran za Episkopa šabačkog.

Episkop Jerotej je rekao da će kao arhipastir eparhije šabačke čuvati i čvrsto održavati crkveni mir i jedinstvo.

„A mir je, kao što ste vi jednom rekli, vaša svetosti, pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se pogube sile raskola i razdora sukoba i mržnje. U današnje vreme kada su raskoli, ratovi i sukobi, nažalost, stvarnost koju živimo, imperativ mira postaje još važniji. Zato je neophodno dragi i moj narode iz Mačve, Pocerine, Jadra i Rađevine, Azbukovice i Posavotamnave da se svi molimo Bogu za mir u svetu“, rekao je vladika Jerotej.

Foto: SPC

Exit mobile version