Uspeli smo da odbranimo našu planinu!

Konferencija za medije EKO CER

Aktivisti neformalne grašanske inicijative “Eko Cer” saopštili su danas na konferenciji za medije organizovanoj na toj Planini ispred Planinarskog doma, da su Zavod za zaštitu prirode Srbije i Zavod za zaštitu spomenika culture Valjevo odbili da daju saglasnost preduzeću “Rudar RNM” iz Beograda za istraživanja rude granodiorite na lokalitetu Dvorište, a sve u cilju eksploatacije kamena.

Inicijatorka neformalne građanske inicijative “Eko Cer” Ana Pavlović, rekla je da su se oni obratili svim nadležnim institucijama, od kojih su pre nekolio dana i dobili sve informacije koje su tražili na osnovu zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

Lepota koju su hteli da unište

“Imajući u vidu dosadašnja iskustva sa kamenolomima širom Srbije, svaki naredni korak ovog investitora u vezi sa mogućom izgradnjom kamenoloma, značio bi rušenje pravnog poretka, a istovremeno i novu mobilizaciju za odbranu Cera i njegove prirode”, istakla je Ana Pavlović.

Medijima ali i okupljenim meštanima, koji na Ceru žive ili imaju vikendice, Ana Pavlović je pročitala odgovore nadležnih institucija koji su pristigli u prethodnom periodu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije, odbio je zahtev i nije izdao uslove zaštite prirode „Rudar RNM“ d.o.o. iz Beograda. U rešenju su naveli da se istražni prostor nalazi unutar zaštićenog područja „Predeo izuzetnih odlika Planina Cer“, u režimu zaštite II i III stepena, području ekološki značajnog područja „Cer“ i području staništa strogo zaštićenih divljih vrsta. Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, doneo je uslove čuvanja, održavanja i korišćenja za izradu Projekta primenjenih geoloških istraživanja granodiorita kao tehničkog građevinskog kamena na lokalitetu „Dvorište“ kod Šapca u kojima je naveo sledeće: Na istražnom prostoru nalaze se Spomenik kulture ranovizantijsko utvrđenje Konjuša i evidentirano kulturno dobro Trojanov grad. Zabranjeno je izvođenje bilo kakvih radova na prostoru Nepokretnog kulturnog dobra i 300m od bedema evidentiranog kulturnog dobra. Odeljenje za Urbanizam Gradske uprave grada Šapca, izdalo je informaciju o lokaciji po zahtevu privrednog društva “Rudar RNM” d.o.o. Beograd. U kojem se navodi da lokalitet Dvorište prema Prostornom planu grada Šapca nalazi se u zonama šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, zatečenih i sezonskih domaćinstava, priobalja i vodene površine, vikend zone i zoni IBA područja.  Lokalitet “Dvorište” se nalazi najvećim delom van građevinskog reona. Površina za izvođenje geoloških istraživanja granodiorita koja je definisana koordinantnim tačkama, nalazi se delom u obuhvatu prostora koji je u postupku za proglašenje Predela izuzetnih odlika “Planina Cer” i to na području režima zaštite II stepena na kojem između ostalog nije dozvoljena ekspolatacija mineralnih sirovina”, navela je Ana Pavlović na konferenciji za medije.

Ona se takođe osvrnula i na Nacrt Prostornog plana planine Cer koji nije usvojen, ali predviđa izgradnju memorijalnog kompleksa i promociju masovnog turizma na ovoj planini, čemu se protive kako aktivisti ove inicijative, tako i brojna druga stručna i šira javnost.

“Zbog svojih izuzetnih prirodnih odlika i istorijskog nasleđa, Cer zaslužuje dalji razvoj u pravcu očuvanja tih vrednosti i promocije eko turizma. U narednom periodu zahtevaćemo da se sva sredstva planirana za izgradnju memorijalnog kompleksa preusmere na postojeći, koji se nalazi u selu Tekeriš. Dodatno, pokrenućemo i inicijativu da se najvažnije topografske tačke Cerske bitke proglase za posebne prostorne kulturno-istorijske celine. Time ćemo pomoći da se zaštiti priroda Cera i on će ostati planina pobednik” zaključila je Ana Pavlović, inicijatorka neformalne građanske inicijative EKO CER.

U svom obraćanju, Ana Pavlović se zahvalila medijima “Podrinske” i televizija “Nova S” koji su od početka pratili priču vezanu za planinu Cer, i tako upoznali širu javnost o planiranim geološkim istraživanjima na ovoj planini.

Đ.M.

Exit mobile version