Upoznajmo život ispod površine

Ispod majice – Marija Ratković

Istina je takođe i luksuz onih koji nemaju šta da izgube. 

U nedelju, 10. aprila od 16h u velikoj sali Hotela Sloboda, održaće se promocija romana Ispod majice, autorke Marije Ratković uz razgovor na kome učestvuju i Ana Pejović, urednica romana, mr Katarina Janković Popović, urednica književnog rezidencijalnog programa Lazina kuća za pisce i Jelena Nidžović, urednica iz Kontrast izdavaštva. Nakon razgovora, književnica će potpisivati roman.

Izvanredno čist glas u već par godina unazad stasaloj generaciji jakih i hrabrih novih ženskih glasova koji pišu sigurnom rukom ne hajući čak ni za samu mogućnost predrasude  Jasmina Vrbavac (iz kritike u Kulturnom dnevniku RTS)

Kratkim sečivom svoje rečenice, dakle, nasrće pripovedačica na ljubav, smrt, sebe samu, prijatelje, roditelje, lekare, na malograđanska prenemaganja i herojske poze, na glupost, seks, na ono što prezire i na sopstveni prezir, i ispisuje brutalan tekst koji, pored spisateljskog umeća, zahteva i čitalačku odvažnost. Ivan Milenković, filozof (iz kritike u časopisu Vreme)

O autorki:

Marija Ratković je teoretičarka i književnica rođena u Šapcu. Posle doktorskih studija na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, bavila se umetničkim i naučnim radom u oblasti kulture sećanja, biopolitike i forenzičke arhitekture. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija. Pored dugogodišnjeg pisanja za Vice, Elle, Peščanik, piše za film, televiziju i pozorište. Narativni kratki film Punta Cana (2018, USA), posle uspeha na međunarodnim festivalima dobio je zlatno priznanje InternationalIndependent Film Awards u USA. Autorka je više dramatizacija, kratkih drama i scenarija. Dobitnica nekoliko priznanja za aktivizam i zaštitu ljudskih prava, laureatkinja nagrade “Laza K. Lazarević” za najbolju savremenu pripovetku 2020. godine. “Ispod majice” je njen prvi roman.

 

O knjizi razgovaraju:

Marija Ratković, autorka

Ana Pejović, urednica knjige Ispod majice

mr Katarina Janković Popović, urednica književnog rezidencijalnog programa Lazina kuća za pisce

Jelena Nidžović, urednica Kontrast izdavaštvo

Ulaz je slobodan i ostvaruje se 20% popusta na kupovinu romana Ispod majice.

Exit mobile version