Ugrožena bezbednost zdravstvenog osoblja kao i pacijenata u OB Šabac

Poštovana redakcijo lista Podrinske,

kako je jadna i bedna situacija u našoj državi, za koju ne mogu reći da je trenutna, mi, a pod „mi“ podrazumevamo osoblje i pacijente u OB Šabac, smo više nego ugroženi, tj. direktno nezaštićeni i izloženi, sada više nego ikada, ovom vladajućem virusu COVID-19, isključivo zbog loše organizacije, neznanja i nesposobnosti menadžmenta, koje samo čuva svoje fotelje i zataškava sve nenormalne situacije koje se odigravaju. Služba za Interne bolesti ove ustanove, kao najveća služba, je najugoženija od samog starta, žrtvovana, žrtvovano je i osoblje, kako ono što je ostalo u čuvenoj Sivoj zoni tako i osoblje preseljeno u hirurški blok, gde su dočekani kao najveći neprijatelji, (čast izuzecima) i pacijenti, rasparčavana na delove, osakaćena, i definitivno se vrši genocid nad ljudima kako zaposlenim tako i bolesnicima koji su primorani da ostanu na bolničkom lečenju pa i oni kojima je potrebno lečenje ali ne mogu da dođu do internista i ostalih subspecijalnosti pod izgovorom COVID-19. Ali zato privatni pregledi mogu da se obavljaju, da se istrči do privatnih ordinacija, pa ko ima novac taj nek i živi.

Kao što rekoh na početku, KOME u ovoj državi može čovek da se obrati za pravdu? Kad je sve pod okriljem SNS-a??? Svi se pokrivaju, čuvaju svoje zadnjice, presreću pisma koja su upućena ministarstvu, zataškavaju ogromne stručne greške. Svakom ko se pobuni ili javno iznese svoje mišljenje prete otkazima, premeštajima ili nekim drugim stvarima. Te osobe su podvrgnute mobingu i diskriminaciji dok se onima koji se u međuvremenu nezakonito primaju dodeljuju radna mesta i koeficijenti iako nemaju odgovarajuće kvalifikacije a ni stručna znanja. Ovakvom situacijom ogorčeni su i veoma aktivni članovi SNS-a, ali moraju da ćute, pa i oni koji su im manje verni.

Zato se ovim pismom obraćamo javnosti i želimo da pitamo za savet, KOME DA SE OBRATIMO ZA POMOĆ, kao velika služba, sa velikim brojem zaposlenih, koji sve probleme sa radnog mesta nose svojoj kući, deci, porodici, prijateljima, okolini… Kome? Ne vidimo rešenje… Pitanje je u ime svih zaposlenih a verujte, mnogo nas ima. Prema nama se isti taj menadžment ponaša, tj. tretira kao prema građanima drugog reda, dok ostale službe stoje iza svojih radnika, štite ih koliko toliko, osim u sluačaju kada njima „zaškripi“ pod nogama. U tim slučajevima, kao u slučaju zaraženih u Urgentnom prijemu, pa… sami su krivi… a to što isti ti ljudi ginu na svojim radnim mestima 24/7, pa niko ne vidi!!

Trenutno na Internom odeljenju u velikom problemu su i pacijenti i zaposleni. Svakodnevno nam se sa Grudnog ili Infektivnog odeljenja, pa i iz okolnih ambulanti,  dovoze kovid pacijenti kojima je drugi test pokazao da su negativni što ništa ne mora da znači, pa mi osnovano sumnjamo da na našem odeljenju može doći do zaraze, ili nedijagnostikovani sa tipičnim simptomima Corone iz pomenutih ambulanata, jer niko drugi neće da primi te pacijente, a u lošem su stanju. Iako je Zavod za javno zdravlje propisao da mora da postoji jedan put kojim se dolazi i drugi kojim se izlazi sa odeljenja, kao i ostale mere zaštite kojih smo dužni da se pridržavamo, na Internom nema takvih uslova, nego se kovid pacijenti dovoze kroz hodnik i u dodiru su sa ostalim pacijentima a takođe i smeštaju u iste sobe sa obolelim od drugih bolesti, patologija veoma različitih, i imunokompromitovanim bolesnicima. Ti pacijenti imaju puno pravo da tuže ustanovu zbog svesnog izlaganja ovom opakom virusu.

Takođe, zaštitne opreme je malo i nije adekvatna, jer to nije ni Crvena ni Siva zona, još uvek, a cela ova situacija traje već duže vreme. Do sada nas je samo sreća štitila od većih i štetnijih posledica i po zdravlje pacijenata i po zdravlje zaposlenih. Ali kako se situacija sa koronavirusom pogoršava samo je pitanje vremena kada će na našem odeljenju doći do zaraze. Zato se u ime Službe za Interne bolesti Opšte bolnice Šabac, ovim putem, obraćamo javnosti kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se naše odeljenje nalazi i pokrenuli menadžment Opšte bolnice Šabac da se ozbiljnije bavi svojim poslom u interesu svojih radnika i pacijenata.

Ime poznato redakciji 

Exit mobile version